Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ταξίδεψαν στο διάστημα και ξέφυγαν απ’τα γήινα τα κρασιά του Château Petrus

Δεκατέσσερις μήνες παρέμειναν τα κρασιά του Château Petrus σε τροχιά γύρω από τη γη, σε μηδενική βαρύτητα, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τα πρώτα δείγματα να δοκιμάζονται στο Bordeaux στο πλαίσιο ενός νέου ερευνητικού προγράμματος.

Φωτογραφία από Andrew Phillips https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Δώδεκα φιάλες του Petrus 2000 επέστρεψαν με ασφάλεια από την περιπέτειά τους με το φορτηγό πλοίο SpaceX ‘’Dragon’’ τον Ιανουάριο, πριν ‘’πετάξουν ‘’στο Bordeaux για ανάλυση.

Το ταξίδι αυτό ήταν μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος με επικεφαλής την start-up Space Cargo Unlimited και με την ανάμειξη του Ινστιτούτου οίνου του Πανεπιστημίου του Bordeaux, δηλαδή το ISVV.

Η ταυτότητα των φιαλών ήταν μυστική, αλλά το Space Cargo Unlimited αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες ότι επέλεξε το Petrus 2000 για την αποστολή.

Μια αρχική δοκιμή που διοργανώθηκε από το ISVV τον Μάρτιο έδωσε σε 12 δοκιμαστές 30 ml δείγμα από καθένα από τα δύο κρασιά, εκείνα δηλαδή που πήγαν στο διάστημα και εκείνα που παρέμειναν στη γη.

Το ‘’χερσαίο΄΄ κρασί ήταν ακριβώς όπως αναμενόταν, είπε ο ανταποκριτής του Decanter στο Bordeaux, Jane Anson, που παραβρέθηκε στην δοκιμή και κατέγραψε τις λεπτομέρειες στο Decanter Premium.

Δήλωσε ότι το ‘’διαστημικό κρασί΄΄ ήταν ‘’πεντανόστιμο’’, αλλά ίσως δύο με τρία χρόνια πιο εξελιγμένο σε σχέση με το χερσαίο.

‘’Υπήρχαν πιο ανθικά αρώματα και οι τανίνες ήταν λίγο πιο μαλακές και πιο εξελιγμένες’’ είπε, αλλά πρόσθεσε, ‘’Δοκίμασα μόνο μία φιάλη (από τον διαστημικό σταθμό), οπότε δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις φιάλες’’.

Ο καθηγητής Philippe Darriet, της ερευνητικής μονάδας οινολογίας του ISVV, είπε σαν περίληψη της δοκιμής, ‘’Ομόφωνα, τα δύο κρασιά θεωρήθηκαν μεγάλα κρασιά, το οποίο σημαίνει ότι παρά την 14-μηνη παραμονή στον διεθνή διαστημικό σταθμό, το ‘’διαστημικό κρασί’’ αξιολογήθηκε πολύ καλά οργανοληπτικά.’’ Είπε επίσης ότι η επιτροπή εντόπισε κάποιες διαφορές στη γεύση και την οσμή, όπως και στο χρώμα, αλλά ότι αυτές ποικίλλουν ανάλογα με την ‘’ευαισθησία’’ κάθε γευσιγνώστη.

Τα δείγματα των κρασιών επρόκειτο να υποβληθούν σε χημική ανάλυση επιπλέον της γευσιγνωσίας, με σκοπό τον εντοπισμό της σύστασης των βιοχημικών ιδιοτήτων τους. Ο Darriet δήλωσε ότι η ομάδα ελπίζει να δημοσιευθούν τα ευρήματα σε κάποιο διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Ένα μπουκάλι Petrus 2000 είχε παγκόσμια μέση τιμή λιανικής (εξαιρουμένων των φόρων) 4.688 λίρες ($6.488), σύμφωνα με το Wine-Searcher.

Η Space Cargo δήλωσε ότι επέλεξε ένα Pomerol του 2000 με βάση οινολογικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για ένα κρασί με δομή με μία κύρια ποικιλία σταφυλιού – το Merlot σε αυτή την περίπτωση. Στόχος ήταν η καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας παλαίωσης, της ζύμωσης και των φυσαλίδων στο κρασί.

Παράλληλα με το κρασί, 320 καλάμια αμπέλου – 160 από Cabernet Sauvignon και 160 από Merlot – επίσης απόλαυσαν μια 14 μηνη παραμονή στο διάστημα ως μέρος του ίδιου προγράμματος.

‘’Θα φτιάξουμε μια ακολουθία ολόκληρου του γονιδιώματος των φυτών, έτσι ώστε να παρέχουμε μια σαφή εικόνα όλων των αλλαγών στο DNA που μπορεί να συνέβησαν κατά την παραμονή στο ISS’’, δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Space Cargo Unlimited, Nicolas Gaume, τον Ιανουάριο.

Περιέγραψε την απώλεια βαρύτητας, ή την παρουσία μικρο-βαρύτητας, ως το ‘’απόλυτο στρες’’ και δήλωσε ότι οι ερευνητές του προγράμματος ενδιαφέρονταν στο πως τα φυτά μπορεί να προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες. Παρατηρήθηκε ότι η ανάπτυξη των φυτών ήρθε πολύ νωρίτερα συγκριτικά με εκείνη των φυτών που παρέμειναν στη γη.

Τα πειράματα αποτελούν μέρος του προγράμματος «Mission Wise», το οποίο επιδιώκει να κατανοήσει, μέσα από μελέτες, την αειφόρο γεωργία.

 

Με στοιχεία από decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

REPORTS

Η ιστορική αμπελουργική περιοχή Tokaj ψηφίστηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές αμπελουργικές περιοχές για το 2025, από τους ειδικούς ταξιδιωτικής ασφάλισης της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...