Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το Cabernet Sauvignon «βασιλιάς» των ερυθρών κρασιών πάει παντού

Αν και απλώνει τις ρίζες του όπου στην υφήλιο υπάρχει αµπελώνας, το Cabernet Sauvignon δίνει κρασί µε τη δική του ταυτότητα φροντίζοντας για την ανάδειξη των συνθηκών που επικρατούν σε κάθε ξεχωριστό terroir.

Ευγενές αλλά και ατίθασο

Το Cabernet Sauvignon θα µπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί η σπουδαιότερη διεθνής ερυθρή ποικιλία, κατέχοντας ξεχωριστή σηµασία στα κρασιά του Μπορντό και παράγοντας µερικά από τα σηµαντικότερα και ακριβότερα κρασιά του κόσµου…

Στην Ελλάδα τα πρώτα κλήµατα φυτεύτηκαν στο Μέτσοβο στις αρχές της δεκαετίας του ’60, από τον ιδρυτή του κτήµατος Αβέρωφ, Ευάγγελο Αβέρωφ. Μερικά χρόνια µετά παράχθηκε το κρασί Κατώγι Αβέρωφ, το πρώτο ίσως ελληνικό κρασί που έγινε µόδα. Από τότε πολλοί Έλληνες οινοπαραγωγοί χρησιµοποίησαν την ποικιλία αυτή είτε για την παραγωγή µονοποικιλιακών οίνων (Χατζηµιχάλης δεκαετία ’70), είτε για ανάµειξή της µε άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές, ενώ έχει δώσει δείγµατα κορυφαίας ποιότητας στις περισσότερες από αυτές. Η µοναδική περιοχή ΠΟΠ στην οποία παράγεται κρασί µε συµµετοχή Cabernet Sauvignon, είναι οι Πλαγιές Μελίτωνα στη Χαλκιδική, σε συνδυασµό µε Cabernet Franc και Ληµνιό , ενώ περιλαµβάνεται σε πολλούς οίνους ΠΓΕ.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα ελληνικά κρασιά διαφέρουν σηµαντικά ως προς την αυστηρότητα των µπορντολέζικων Cabernet, είναι όµως στιβαρά, βαθύχρωµα, µε υψηλό επίπεδο τανινών, σχετικά υψηλή οξύτητα, υψηλό αλκοόλ αλλά και τα τυπικά αρώµατα της ποικιλίας που θυµίζουν σκούρα φρούτα. Συνήθως επωφελούνται από την ωρίµαση στη δρυ και αποδεδειγµένα έχουν τη δυνατότητα να παλαιώνουν για πολλά χρόνια δίνοντας εκλεκτά κρασιά µε πληθώρα τριτογενών αρωµάτων.

Όλη η τέχνη των αµπελουργών

Το Cabernet Sauvignon είναι η κυριάρχη ποικιλία (60%) στο blend του ερυθρού «Μπλε Τρακτέρ» της Κυρ-Γιάννη. Μάλιστα είναι το µόνο Cabernet που βρίσκουµε στο portfolio του Κτήµατος, µε την πληθωρική ποικιλία να συνδυάζεται µε Merlot και Syrah. Μέρος του χαρµανιού ωριµάζει για 8 µήνες σε γαλλική δρυ. Το αποτέλεσµα του blend των τριών αυτών γαλλικών ποκιλιών είναι ισορροπία και νοστιµιά. Μαλακό και γεµάτο, µε πλούσια αρώµατα µικρών µαύρων φρούτων και ντελικάτες νότες µπαχαρικών και βανίλιας.Αξίζει να σηµειωθεί ότι το «Μπλε Τρακτέρ» είναι αφιερωµένο στον Έλληνα Αµπελουργό, εµπνευσµένο από ένα µικρό µπλε τρακτέρ που βρήκε και χρησιµοποίησε ο Γιάννης Μπουτάρης το 1970 για τη φύτευση του αµπελώνα στο Γιαννακοχώρι. Τιµώντας τη σκληρή δουλειά τους, την επιµονή τους και την πίστη τους στη δύναµη της συλλογικότητας, η Κυρ-Γιάννη επιλέγει σταφύλια από ξεχωριστούς αµπελώνες συνεργατών της στη Μακεδονία. Μαζί µε το ερυθρό, η σειρά «Μπλε Τρακτέρ» περιλαµβάνει επίσης λευκό και ροζέ.

Πλούτος αρωµάτων

Βαθύ πορφυρό χρώµα για τον ερυθρό ξηρό οίνο από 50% Cabernet Sauvignon & 50% Cabernet Franc Στη µύτη έντονα αρώµατα ώριµων κόκκινων και µαύρων φρούτων, βιολέτας, καφέ και µαύρης σοκολάτας δένουν αρµονικά µε τoν πικάντικο χαρακτήρα των µπαχαρικών.

Στόµα µε γεµάτο σώµα µε στρόγγυλες ταννίνες και ισορροπηµένη οξύτητα µε αρωµατικό πλούτο και µακρά επίγευση.

Η οινοποίηση είναι κλασική ερυθρού οίνου µακράς µεταζυµωτικής εκχύλισης και αύξηση της αναλογίας στέµφυλων/µούστου, µε παραµονή για ωρίµανση 18-20 µήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια ουγγρικής και γαλλικής προέλευσης, και έπειτα 18 µήνες σε αναγωγικό περιβάλλον µέσα στη φιάλη.

Επιδέχεται παλαίωσης 10-15 χρόνια από τον τρύγο και συνοδεύει κόκκινα κρέατα µε σύνθετες σάλτσες, φτερωτό και ορεινό κυνήγι, όπως και πικάντικα τυριά.

Τις ετικέτες για τον Λευκό & Ερυθρό οίνο Μαγικό Βουνό έχουν κοσµήσει πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όλες οι ετικέτες είναι πρωτότυπες δηµιουργίες, εµπνευσµένες για να συνοδέψουν ξεχωριστά την κάθε εσοδεία του. Συγκεκριµένα τη νέα ετικέτα εσοδείας 2017 κοσµεί το ζωγραφικό έργο που έχει φιλοτεχνήσει η Μικαέλλα Θεοφανοπούλου, η Ελληνίδα εικαστικός που ειδικεύεται στην «one line art».

Με τη δύναµη της φύσης

Βαθύ ρουµπινί χρώµα. Στη µύτη κοµψό µε αρώµατα µικρών µαύρων φρούτων και µπαχαρικών που δένουν αρµονικά µε τις νότες του ξύλου του βαρελιού. Στόµα πλούσιο µε βελούδινες ταννίνες και στρογγυλό τελείωµα. Ένα βραβευµένο ΠΓΕ Χαλκιδική κρασί της οινοποιίας Tsantali, η πρώτη ύλη για το οποίο προέρχεται από αµπελώνα 170 στρεµµάτων βιολογικής καλλιέργειας στον Αγ. Παύλο Χαλκιδικής, σε υψόµετρο έως 200 µέτρα. Η διαδικασία της οινοποίησης περιλαµβάνει προζυµωτική εκχύλιση σε θερµοκρασία 10-12ο C για 48 ώρες, αλκοολική ζύµωση σε ανοξείδωτες δεξαµενές σε θερµοκρασία 22οC για 12 ηµέρες περίπου ενώ κατά τη διάρκεια της ζύµωσης πραγµατοποιούνται ανακυκλώσεις του γλεύκους ώστε να έρθει σε επαφή µε τα στέµφυλα και να εκχυλιστούν οι ταννίνες και οι ανθοκυάνες των σταφυλιών. Μηλογαλακτική ζύµωση µέσα στη δεξαµενή. H ωρίµανση γίνεται για 12 µήνες σε βαρέλια από γαλλική δρυ 300 λίτρων ενώ ακολουθεί επιπλέον παραµονή στη φιάλη για 6-8 µήνες πριν από τη διάθεση στην αγορά.

Πηγή έµπνευσης του ανανεωµένου brand είναι ένα παιχνίδι ανάµεσα στις λέξεις «κλήµα» και «κλίµα». Αν και οµόηχες, σηµαίνουν δύο στοιχεία τόσο διαφορετικά µεταξύ τους, αλλά και τόσο σηµαντικά στην αµπελοκαλλιέργεια. Με τη συνεχή προσοχή και φροντίδα του αµπελουργού, η σωστή επιλογή του κλήµατος βάσει του κλίµατος και άλλων συνθηκών που συναντώνται στον αµπελώνα, θα δώσει σταφύλια υψηλής ποιότητας.

Νέα φιλοσοφία στον αµπελώνα της Μεσσηνίας

Βαθύ κόκκινο χρώµα, συνδυασµός αρωµάτων κόκκινων φρούτων µε πιπεράτους τόνους. Γεύση πικάντικη µε καλές ταννίνες, νότες βανίλιας και πλούσια επίγευση χαρακτηρίζουν την ετικέτα Pylos 100% Cabernet Sauvignon του οινοποιείου Nestor. Η πρώτη ύλη γι’ αυτό τον ΠΓΕ Πελοπόννησος οίνο προέρχεται από τα αµπελοτόπια Χρηστιανοί, Φλώκα και Λευκή µε έδαφος αµµοαργιλώδες και σε υψόµετρο 300-500 µέτρων. Ακολουθείται κλασική ερυθρή οινοποίηση και ωρίµανση για 14 µήνες σε δρύινα βαρέλια. Συνδυάζεται άψογα µε κόκκινα κρέατα µαγειρευτά ή ψητά, κυνήγι, παλαιωµένα τυριά, πλατώ αλλαντικών. Σερβίρεται στους 17°C.

Η ιστορία της «Νέστωρ Α.Ε.» ξεκινά το 2015 και αποτελεί τον καρπό µιας πρωτοποριακής σύµπραξης µεταξύ του Αγροτικού / Οινοποιητικού Συνεταιρισµού Μεσσηνίας «ο Νέστωρ» και της οικογένειας του Σπύρου Λαφαζάνη, ιδιοκτήτες της οινοποιίας Λαφαζάνη, η οποία εδρεύει στις Αρχαίες Κλεωνές της Νεµέας.

Όταν το κρασί δηµιουργεί δυνατές αναµνήσεις

Cabernet Sauvignon 70%  και Koτσιφάλι 30% γι’ αυτόν το βελούδινο και πλούσιο σε αρώµα και γεύση οίνο, που δηµιουργεί µια δυνατή ανάµνηση. Με βαθύ ρουµπινί χρώµα και µπουκέτο αρωµάτων ξύλου και ώριµων κόκκινων φρούτων, µε φόντο από καραµέλα βουτύρου αλλά και σοκολάτα. Πυκνό µε µεστό σώµα, καλοδουλεµένες  και µαλακές ταννίνες µε µακρύ και γοητευτικό  τελείωµα. Η πρώτη ύλη γι’ αυτό το βραβευµένο µε Χάλκινο µετάλλιο στο Decanter World Wine Awards  κρασί προέρχεται από αµπελώνα µε αργιλοπηλώδες έδαφος στα Καστελλιανά Ηρακλείου έκτασης 15 στρεµµάτων σε υψόµετρο 200-280 µέτρων. Η συγκοµιδή γίνεται µε το χέρι από µέσα Σεπτεµβρίου έως αρχές Οκτωβρίου.

Η διαδικασία της οινοποίησης περιλαµβάνει παραδοσιακή ζύµωση για 10-15 ηµέρες σε ανοξείδωτους οινοποιητές, ανάδευση κάθε τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου µε στόχο την ήπια εκχύλιση και ακολουθεί µηλογαλακτική ζύµωση.

Ωριµάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 12 µήνες και παλαιώνει επίσης για 12 µήνες στη φιάλη πριν από τη διάθεση στην αγορά. Ένα κρασί ιδανικό για κυνήγι, πιάτα µε κόκκινες σάλτσες, µαγειρευτά κρεατικά και πικάντικα τυριά. Συνιστάται η χρήση καράφας ή να ανοιχτεί τουλάχιστον µισή ώρα πριν το σερβίρισµα.

Κόκκινο βελούδο

Το άγγιγµα του σπουδαίου «ιπτάµενου» οινολόγου Michel Rolland, που είναι σύµβουλος του Κτήµατος Κώστα Λαζαρίδη για τις ερυθρές οινοποιήσεις, αφήνει ισχυρό αποτύπωµα στην παλαιότερη κόκκινη ετικέτα της οινοποιίας. Με σύνθεση 70% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot και 10% Αγιωργίτικο ο ΠΓΕ ∆ράµα Ερυθρός Αµέθυστος προσφέρει ένα καλοσχηµατισµένο µπουκέτο αρωµάτων, όπου παντρεύονται αρώµατα κόκκινων φρούτων του δάσους, µαρµελάδας κερασιού και µπαχαρικών, σε διακριτικό υπόβαθρο δρυός. Θερµό και γεµάτο στην πρώτη επαφή, ξεδιπλώνει στη συνέχεια τον πλούτο, τη δοµή και τις ευγενικές, αρµονικές ταννίνες του. Στο µακρύ τελείωµα επανέρχονται τα αρώµατα των φρούτων και των µπαχαρικών.

Με στόχο την ισορροπία ανάµεσα στο φρούτο και το ξύλο, το κρασί παλαιώνει για 12 µήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, που το 1/4 τους περίπου, ανανεώνεται κάθε χρόνο. ∆εδοµένο είναι ότι θα συνεχίσει να εξελίσσεται τουλάχιστον για 15-20 χρόνια από τη χρονιά συγκοµιδής.

Όγκος και δύναµη

Στο Κτήµα Μέγα Σπήλαιο, τον ιστορικό µοναστηριακό αµπελώνα οργανικής καλλιέργειας, έκτασης 10 εκταρίων, στη θέση Άµπελος στα Καλάβρυτα, καλλιεργείται από το 1999 η ποικιλία Cabernet Sauvignon. Το χαρισµατικό terroir του Μεγάλου Σπηλαίου -σε προστατευόµενη ζώνη Natura, µε το µοναδικό µικροκλίµα που χαρίζουν οι γεωµορφολογικοί σχηµατισµοί του φαραγγιού του Βουραϊκού- «δίνει την ταυτότητά του» στη γαλλική ποικιλία και χαρίζει µοναδικό χαρακτήρα και ποιότητα µε ελάχιστες παρεµβάσεις στην καλλιέργεια. Στην πλαγιά µε υψόµετρο που κυµαίνεται από τα 780 µέχρι τα 880 µέτρα, οι αποδόσεις αγγίζουν περίπου τα 450 κιλά ανά στρέµµα και ο τρύγος πραγµατοποιείται στα µέσα Οκτωβρίου. Το αποτέλεσµα είναι ένα πληθωρικό κρασί, γεµάτο και δοµηµένο στο στόµα µε δυνατές ταννίνες, οξύτητα και πυκνό φρούτο που του χαρίζουν πολυπλοκότητα και µακρά επίγευση. Συνοδεύει άψογα πλούσια πιάτα κρεατικών, σιγοµαγειρεµένο κυνήγι, αλλά και ώριµα τυριά.

Γεύση και συµπύκνωση

2919 M(έτρα), όσο και το υψόµετρο του Μύτικα, είναι το όνοµα αυτού του κρασιού από το Λιτόχωρο Πιερίας, που παράγεται µόνο σε 4.800 φιάλες. Τυπικά αρώµατα της ποικιλίας µε κυρίαρχα τα ώριµα µαύρα φρούτα και τον κέδρο. Στόµα πλούσιο µε ζουµερό φρούτο. Ταννίνες ώριµες και δοµηµένες, ισορροπηµένη οξύτητα. Γλυκό µπαχάρι και νότες δρυός από το βαρέλι. Τελείωµα µε διάρκεια και πολυπλοκότητα. Η πρώτη ύλη προέρχεται από ένα αµπελοτεµάχιο της Navitas στα 400 µέτρα υψόµετρο, µε αποδόσεις µόλις στα 500 κιλά σταφυλιού ανά στρέµµα. Η ζύµωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαµενές και η ωρίµανση συνδυαστικά σε βαρέλια γαλλικής δρυός και πήλινους αµφορείς για 12 µήνες. Το κρασί εµφιαλώνεται αφιλτράριστο.

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.