Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μικρή πτώση στις εξαγωγές κρασιού της Νέας Ζηλανδίας, με Κίνα και η Νότια Κορέα να δίνουν νέα δυναμική

Μικρή μείωση παρουσίασε η αξία των εξαγωγών κρασιού της Νέας Ζηλανδίας την τελευταία χρονιά, φτάνοντας τα 2,10 δισ. δολάρια ΝΖ (0,91 δισ. λίρες), παρά την άνοδο 5% στον όγκο. Η υποχώρηση κάτω του 1% αποδίδεται κυρίως στη «χλιαρή» ζήτηση στις καθιερωμένες αγορές, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Wines of New Zealand.

Οι βασικές αγορές εξαγωγών, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία, που συγκεντρώνουν πάνω από το 70% των πωλήσεων, εμφάνισαν περιορισμένη ανάπτυξη. Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά για το νεοζηλανδικό κρασί, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3% στα 762 εκατ. δολάρια ΝΖ (441 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), πριν καν αποτυπωθεί η επίδραση των νέων δασμών που επιβλήθηκαν φέτος.

Αντίθετα, οι νέες και δευτερεύουσες αγορές κινήθηκαν πολύ πιο δυναμικά. Στην Κίνα οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 47% (56 εκατ. δολ. ΝΖ), ενώ στη Νότια Κορέα σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 44 εκατ. δολ. ΝΖ. Συνολικά, οι νέες αγορές κατέγραψαν άνοδο 17%, δείχνοντας τη σημασία της διαφοροποίησης.

Παρά τις δυσκολίες, ο κλάδος εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρή διεθνή φήμη. Ο πρόεδρος της New Zealand Winegrowers, Φάμπιαν Γιούκιτς, υπογράμμισε ότι οι παραγωγοί κινούνται σε «ένα σύνθετο και αβέβαιο περιβάλλον», τονίζοντας όμως πως η καλή εικόνα των κρασιών της χώρας στις αγορές δίνει ισχυρή βάση για το μέλλον.

Παράλληλα, η έκθεση σημείωσε επίσης ότι η παγκόσμια τάση για πιο ελαφρά και δροσιστικά στυλ κρασιού ευνοεί ιδιαίτερα τη Νέα Ζηλανδία, επιτρέποντας στους παραγωγούς να συνδεθούν με τη νέα γενιά καταναλωτών. Παράλληλα, οι προκλήσεις παραμένουν: υψηλό κόστος παραγωγής, αυξημένα αποθέματα και οικονομική αβεβαιότητα.

Στην εγχώρια αγορά η εικόνα δεν ήταν καλύτερη. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 25% την τελευταία τετραετία, ενώ η κατανάλωση κρασιού από τους Νεοζηλανδούς μειώθηκε, αντικατοπτρίζοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις αγοραστικές συνήθειες. Μοναδικό θετικό στοιχείο αποτελεί ο οινικός τουρισμός, καθώς πάνω από το ένα τέταρτο των επισκεπτών συμμετέχει σε γευσιγνωσίες σε οινοποιεία.

Τέλος, η φετινή σοδειά ήταν πλούσια, αλλά μεγάλο μέρος των σταφυλιών έμεινε ατρύγητο, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και της προσεκτικής στάσης των οινοποιείων. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες με ζεστές, ξηρές μέρες και δροσερές νύχτες δημιουργούν εξαιρετικές προοπτικές για την ποιότητα των κρασιών του τρύγου 2025.

Πληροφορίες: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Στο Champagne Charlies του Λονδίνου προσγειώθηκαν τα κρασιά του θεσσαλικού αμπελώνα στα πλαίσια εκδήλωσης γευσιγνωσίας οίνου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα πλαίσια του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...