Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πώς το φως επηρεάζει τη γευσιγνωσία κρασιού

Ο ρόλος των πηγών φωτός στη γευσιγνωσία κρασιού είναι ένα θέμα σημαντικής σημασίας, καθώς η παρατήρηση του χρώματος ενός κρασιού βασίζεται στη διαφάνεια. Η διαδικασία αυτή απαιτεί μια πηγή φωτός και την εξέταση των ανακλαστικών, διαπερατών και απορροφητικών ιδιοτήτων του περιβάλλοντος γευσιγνωσίας και του ποτηριού του κρασιού. Η αλληλεπίδραση του φωτός με το κρασί επηρεάζει την εμφάνισή του και την αντίληψη των ιδιοτήτων του.

Παραδοσιακά, οι πηγές φωτός για την αξιολόγηση του κρασιού περιλάμβαναν το φυσικό φως του ήλιου, το φως των κεριών ή τον φωτισμό με πυράκτωση με ματ λευκό τόνο. Ωστόσο, με την έλευση των νέων τεχνολογιών ηλεκτρικού φωτισμού, οι συγκριτικές μελέτες έχουν καταστεί απαραίτητες για την κατανόηση της επίδρασής τους στη γευσιγνωσία του κρασιού. Οι διαφορετικές πηγές φωτός παράγουν ποικίλα αποτελέσματα, επηρεάζοντας την αντίληψη του χρώματος και της ηλικίας του κρασιού.

Ιστορικά, το φως των κεριών ή το φως πυράκτωσης ήταν το πρότυπο για τη γευσιγνωσία κρασιού, καθώς προσφέρει μια αποτελεσματική αλληλεπίδραση φωτός, κρασιού και όρασης. Ο διάχυτος φωτισμός απαιτεί υψηλότερες εντάσεις για να επιτευχθούν παρόμοια αποτελέσματα. Ο σύγχρονος φωτισμός φθορισμού, ιδίως οι τύποι «τριών ζωνών», έχει εξελιχθεί για να αντιμετωπίσει τους προηγούμενους περιορισμούς. Αυτοί οι λαμπτήρες, σχεδιασμένοι με επιστρώσεις φωσφόρου για την εκπομπή ορατού φωτός, προσφέρουν πλέον καλύτερες δυνατότητες απόδοσης χρωμάτων και είναι τεχνικά πιο εξελιγμένοι από τα προηγούμενα μοντέλα.

Παράλληλα, πειραματικές μελέτες έχουν δοκιμάσει διάφορες πηγές φωτός με λευκά και κόκκινα κρασιά, αξιολογώντας την επίδρασή τους στην αντίληψη του χρώματος. Χρησιμοποιώντας ανακλαστικές επιφάνειες, όπως η ματ λευκή Formica, και διαφορετικές τεχνολογίες φωτισμού, οι δοκιμαστές αξιολόγησαν τις επιπτώσεις στο χρώμα του κρασιού, ιδίως την εμφάνιση του κίτρινου στα λευκά και την οξείδωση στα κόκκινα. Ο στόχος παραμένει η ενίσχυση της ζωντάνιας των νεανικών αποχρώσεων με παράλληλη ελαχιστοποίηση των οξειδωτικών αποχρώσεων, εκτός από την περίπτωση συγκεκριμένων κρασιών.

Τα βασικά ευρήματα δείχνουν ότι πηγές φωτός όπως το φως των κεριών, οι λαμπτήρες πυράκτωσης και οι λαμπτήρες φθορισμού υψηλής ανάλυσης (όπως οι TLD 93 και TLD 95) είναι πιο αποτελεσματικές στη διατήρηση και ανάδειξη των επιθυμητών χαρακτηριστικών του κρασιού. Οι λαμπτήρες εκκένωσης υδραργύρου σε χαμηλή πίεση έχουν επίσης δείξει δυνατότητες. Από την άλλη πλευρά, οι λαμπτήρες αλογόνου βολφραμίου και οι λαμπτήρες ατμών νατρίου, λόγω των τεχνολογικών τους περιορισμών και της μονοχρωματικής τους παραγωγής, είναι λιγότερο κατάλληλοι.

Για βέλτιστα αποτελέσματα, η θερμοκρασία της πηγής φωτός είναι κρίσιμη. Οι υψηλές θερμοκρασίες χρώματος (πάνω από 4000 K) συνιστώνται για λευκά και νεαρά κόκκινα χρώματα, ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες (κάτω από 3000 K) είναι καταλληλότερες για παλαιότερα κόκκινα χρώματα, ώστε να απαλύνουν τους δερμάτινους τόνους και να τονίζουν τις πιο υποτονικές αποχρώσεις, όπως η τερακότα. Η ιδανική χρωματική αναπαραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 85% και 100%, με τα καλύτερα αποτελέσματα να παρατηρούνται σε λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλογόνου και επιλεγμένους φθορισμού.

Εν κατακλείδι, ο διάχυτος φωτισμός, με εύρος Kelvin από 4000 έως 10.000, είναι ιδανικός όταν συνδυάζεται με ένα ουδέτερο, ματ λευκό περιβάλλον. Οι διακριτικοί ιώδεις τόνοι στα περιβάλλοντα υλικά μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη ζωντάνια του χρώματος, μειώνοντας παράλληλα το μαυρίσμα. Τα πειραματικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη σημασία αυτών των παραγόντων περιβάλλοντος και φωτισμού για την επίτευξη ακριβών και αναπαραγώγιμων αξιολογήσεων των κρασιών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας,...

REPORTS

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα προβλέπει τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, που αναρτήθηκε...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

REPORTS

Με απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται η υπό στοιχεία Α.1102/27-07-2022 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης...