Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αξίζει την αναμονή το Ξινόμαυρο του 2023 του κτήματος Κυρ-Γιάννη

Μέσα Οκτωβρίου και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για μια πρώτη εικόνα από το Ξινόμαυρο από το Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ και τους αμπελώνες στη Νάουσα και το Αμύνταιο –δύο κορυφαία terroirs της ποικιλίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Σήμερα, μαζεύουμε τα τελευταία αμπελοτόπια Ξινόμαυρου στον αμπελώνα μας στη Νάουσα(αριστερά), σχεδόν μια εβδομάδα πριν από το τέλος του φετινού τρύγου που ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου. Η αλληλουχία και ο συνδυασμός των καιρικών φαινομένων της χρονιάς (ήπιος χειμώνας, ψυχρότερη άνοιξη, πολύ βροχεροί Μάιος και  Ιούνιος, ξηροί Ιούλιος και Αύγουστος, 30mm βροχής την τελευταία ημέρα  του καλοκαιριού, ιδανικός Σεπτέμβριος με διαφορά 13-15 βαθμών Κελσίου ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα) συνέβαλε σε μια περίοδο αργής ωρίμασης. Έτσι, οι γεωπόνοι μας μιλούν για μια πολύ καλή χρονιά για το Ξινόμαυρο. Πλήρης ωρίμαση (αλκοολική και φαινολική) που μας κάνει να ανυπομονούμε για τη δοκιμή των «Νάουσα», «Ράμνιστα», «Διάπορος», αλλά και του ροζέ «Αγκαθωτό».

Στο Αμύνταιο (δεξιά), ο τρύγος ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου με τη συλλογή των πρώτων Ξινόμαυρων για τα αφρώδη κρασιά μας (Ακακίες Sparkling). Επιδιώκοντας υψηλή οξύτητα και χαμηλότερα σάκχαρα μαζί με φαινολική ωρίμαση, τα πρώτα αμπελοτόπια ήταν αυτά δίπλα στις λίμνες. Σήμερα (11 Οκτωβρίου) μαζεύουμε σταφύλια για τα ήσυχα ροζέ  (L’ Esprit Du Lac, Ακακίες) καθώς η ωρίμαση (και τα σάκχαρα) έχουν φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα για αυτά τα κρασιά. Στην πιο ψυχρή αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, εξ ορισμού μια όψιμη ζώνη, έχουμε ακόμη 10-15 μέρες (κυρίως για τα ερυθρά μας κρασιά – Καλή Ρίζα) πριν το τέλος. Και εδώ, οι γεωπόνοι μας τονίζουν ότι οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν το Ξινόμαυρο και η εσοδεία του 2023 θα αξίζει την αναμονή μας χάρη τόσο στην φροντίδα και την εγρήγορση των ανθρώπων μας στο αμπέλι όσο  και στον μαεστρικό συντονισμό του επικεφαλής οινολόγου μας Αντώνη Κιοσέογλου για το πότε και που θα κόψουν τα επόμενα σταφύλια.

Η μακρά περίοδο ωρίμασης -με τις προκλήσεις που συνεπάγεται ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή- ήταν το σημείο-κλειδί του τρύγου του  2023 συνολικά. Όπως συνοψίζει και ο Στέλλιος Μπουτάρης, Οινοποιός του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ:

“Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ για τα καλά. Ο τρύγος του 2023 δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία για την επίδραση των μεταβαλόμενων καιρικών συνθηκών και την ανάγκη για αλλαγή τρόπου σκέψης και διαχείρισης. Τον πολύ ξηρό-σχεδόν ζεστό- χειμώνα χωρίς τις συνήθεις χιονοπτώσεις στο Αμύνταιο και τη Νάουσα  ακολούθησε μια ψυχρή άνοιξη που έσπρωξε προς τα πίσω την ωρίμαση, Ο πολύ υγρός Ιούνιος μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για την υγεία των σταφυλιών, αλλά χάρη στους ανθρώπους μας στο αμπέλι – στην κυριολεξία δεν σταμάτησαν να δουλεύουν ούτε μια μέρα- καταφέραμε να το διαχειριστούμε με επιτυχία.  Ο Ιούλιος έφερε μαζί του δύο καύσωνες που στρέσαραν τα φυτά. Ευτυχώς, ο καλός Σεπτέμβριος με τις ζεστές ημέρες και τις ψυχρότερες νύχτες έσωσαν το παιχνίδι. Ο τρύγος πήγε πίσω κατά περίπου μια εβδομάδα, επομένως σήμερα ακόμη μαζεύουμε τα Ξινόμαυρά μας. Οι μετρήσεις είναι καλές με εξαιρετικό χρώμα -πιθανόν καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά-, ώριμες τανίνες και κουκούτσια, και κανονικά επίπεδα σακχάρων. Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια εξαιρετική εσοδεία για το Ξινόμαυρο, ανάλογη του 2017. Περισσότερα όταν δοκιμάσουμε τα κρασιά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τρεις άνθρωποι με εμπειρία, πάθος και βαθιά γνώση ενώνουν τις δυνάμεις τους και «γυρίζουν σελίδα» στο τσίπουρο και δημιουργούν το Loco Docko τσίπουρο ένα...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...

REPORTS

Η αγορά των μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές...