Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αύξηση των οικονομικών πιέσεων θέτει σε απειλή τα κρασιά του Πόρτο

Οι παραγωγοί κρασιού στο Πόρτο αρχίζουν να χρησιμοποιούν μια σειρά μεθόδων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αναφύτευσης αμπέλων σε πιο δροσερά αγροτεμάχια και της χρήσης πηλού καολίνης ως φυσικό αντηλιακό για την προστασία των φύλλων από τις βλάβες του ήλιου.

Από το 1968 η μέση θερμοκρασία στο Douro κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου έχει αυξηθεί κατά 2,3%.

Για τον Matt Gant στο Quinta da Pedra Alta, ωστόσο, δεν είναι η άνοδος της θερμοκρασίας αλλά η αύξηση των οικονομικών πιέσεων που θα απειλήσουν την κερδοφορία της περιοχής.

«Το θέμα στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο η κλιματική αλλαγή. Αφορά περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον Gant, οι γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Touriga Franca και Touriga Nacional, έχουν «ανοχή στην ξηρασία», ιδιαίτερα όταν φυτεύονται σε υψηλότερα υψόμετρα.

Λαμβάνοντας υπόψη «την ποικιλομορφία των ποικιλιών, την ποικιλομορφία των τοποθεσιών, τα υψόμετρα και τις πτυχές», λέει ο Gant, «αν μπορείτε να ευθυγραμμίσετε τους αμπελώνες σας ανάλογα, το Douro είναι σε θέση να μπορεί να αντιμετωπίσει τις τάσεις θέρμανσης».

Αλλά με την αύξηση της θερμοκρασίας έρχεται και το κόστος.

Η Πορτογαλία στο σύνολό της έχει τη φήμη ότι παράγει κρασιά καλής ποιότητας. Για τον Gant, το να ανεβάσει το προφίλ της περιοχής ενώ συμβαδίζει με τις πιέσεις κόστους είναι ένα ακόμη πιο δύσκολο κατόρθωμα.

«Το Douro τα τελευταία 25 χρόνια καθιερώθηκε ως παραγωγός επιτραπέζιου κρασιού premium και ultra premium, αλλά αυτό οφείλεται στις χαμηλές αποδόσεις», εξηγεί.

«Όλα τα κόστη αυξάνονται και η πρόκληση είναι να βγάλουμε το κρασί εκεί έξω, να δείξουμε την ποιότητα του Douro και των κρασιών του, σε αντίθεση με το φόντο της Πορτογαλίας που έχει τη φήμη ότι είναι ποιοτικά κρασιά, αλλά και value for money».

Ειδικότερα, η πρόκληση είναι να δεσμευτούν και να εκπαιδευτούν νέοι καταναλωτές. Για την Gant, ο καλύτερος τρόπος για να αναδείξετε την ποιότητα είναι μέσω του on-trade, και ιδιαίτερα μέσω των γυάλινων προσφορών. Με τις τιμές σε ανοδική τροχιά, η περιοχή δείχνει  να δυσκολεύεται να σερβίρει το κρασί σε ποτήρια μπαρ και εστιατορίων.

Ο Gant επισημαίνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές και είναι βέβαιος ότι η ιστορία του Douro και η ποιότητα των κρασιών θα κερδίσουν.

Πέρα από το να κάνει τους καταναλωτές να γευτούν το κρασί, πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη να εξηγηθεί η κληρονομιά του terroir του Douro ως μέσο προσέλκυσης των καταναλωτών.

Πηγή: drinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Κλειδί» για την προστασία των αμπελιών από την όξινη σήψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή πληγών στις ράγες των σταφυλιών, όπως επισημαίνει...