Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αύξηση των οικονομικών πιέσεων θέτει σε απειλή τα κρασιά του Πόρτο

Οι παραγωγοί κρασιού στο Πόρτο αρχίζουν να χρησιμοποιούν μια σειρά μεθόδων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αναφύτευσης αμπέλων σε πιο δροσερά αγροτεμάχια και της χρήσης πηλού καολίνης ως φυσικό αντηλιακό για την προστασία των φύλλων από τις βλάβες του ήλιου.

Από το 1968 η μέση θερμοκρασία στο Douro κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου έχει αυξηθεί κατά 2,3%.

Για τον Matt Gant στο Quinta da Pedra Alta, ωστόσο, δεν είναι η άνοδος της θερμοκρασίας αλλά η αύξηση των οικονομικών πιέσεων που θα απειλήσουν την κερδοφορία της περιοχής.

«Το θέμα στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο η κλιματική αλλαγή. Αφορά περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον Gant, οι γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Touriga Franca και Touriga Nacional, έχουν «ανοχή στην ξηρασία», ιδιαίτερα όταν φυτεύονται σε υψηλότερα υψόμετρα.

Λαμβάνοντας υπόψη «την ποικιλομορφία των ποικιλιών, την ποικιλομορφία των τοποθεσιών, τα υψόμετρα και τις πτυχές», λέει ο Gant, «αν μπορείτε να ευθυγραμμίσετε τους αμπελώνες σας ανάλογα, το Douro είναι σε θέση να μπορεί να αντιμετωπίσει τις τάσεις θέρμανσης».

Αλλά με την αύξηση της θερμοκρασίας έρχεται και το κόστος.

Η Πορτογαλία στο σύνολό της έχει τη φήμη ότι παράγει κρασιά καλής ποιότητας. Για τον Gant, το να ανεβάσει το προφίλ της περιοχής ενώ συμβαδίζει με τις πιέσεις κόστους είναι ένα ακόμη πιο δύσκολο κατόρθωμα.

«Το Douro τα τελευταία 25 χρόνια καθιερώθηκε ως παραγωγός επιτραπέζιου κρασιού premium και ultra premium, αλλά αυτό οφείλεται στις χαμηλές αποδόσεις», εξηγεί.

«Όλα τα κόστη αυξάνονται και η πρόκληση είναι να βγάλουμε το κρασί εκεί έξω, να δείξουμε την ποιότητα του Douro και των κρασιών του, σε αντίθεση με το φόντο της Πορτογαλίας που έχει τη φήμη ότι είναι ποιοτικά κρασιά, αλλά και value for money».

Ειδικότερα, η πρόκληση είναι να δεσμευτούν και να εκπαιδευτούν νέοι καταναλωτές. Για την Gant, ο καλύτερος τρόπος για να αναδείξετε την ποιότητα είναι μέσω του on-trade, και ιδιαίτερα μέσω των γυάλινων προσφορών. Με τις τιμές σε ανοδική τροχιά, η περιοχή δείχνει  να δυσκολεύεται να σερβίρει το κρασί σε ποτήρια μπαρ και εστιατορίων.

Ο Gant επισημαίνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές και είναι βέβαιος ότι η ιστορία του Douro και η ποιότητα των κρασιών θα κερδίσουν.

Πέρα από το να κάνει τους καταναλωτές να γευτούν το κρασί, πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη να εξηγηθεί η κληρονομιά του terroir του Douro ως μέσο προσέλκυσης των καταναλωτών.

Πηγή: drinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...