Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έγιναν ένα, τόπος και ποικιλία όπως έδειξε η οινοποίηση φέτος των ΠΟΠ Γουμένισσα

Έντονο άρωμα, πλούσιες τανίνες και «σώμα», φρουτώδης χαρακτήρας, ισορροπία στοιχείων, χρώμα, υφή και υψηλό επίπεδο, είναι τα στοιχεία που αναδεικνύονται, ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα και σε όλους τους οίνους ΠΟΠ Γουμένισσα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, ώστε η σοδειά του 2021 να χαρακτηρίζεται, ήδη, ως εξαιρετική οινική χρονιά.

Του Λεωνίδα Λιάμη

Το ιδιαίτερο προφίλ των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα, διαπιστώθηκε και στη φετινή διαδικασία κατάταξής τους, από την επιτροπή που έχει ορίσει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου και διεξήχθη την Τρίτη 10 Μαΐου στο «Μικρό Κτήμα Τίτου» στην περιοχή Μεγάλο Ποτάμι Γουμένισσας στο Κιλκίς.

Οι οινοποιοί και οινολόγοι, Θωμάς Λίγας, Δημήτρης Τάσκος, Ανδρέας Πάντος και Μιχάλης Μιχαηλίδης, με μακρά εμπειρία σε οργανοληπτικές αξιολογήσεις οίνων, πέρασαν από το «ψιλό κόσκινο» αισθητηριακών τους αδένων, που σχετίζονται με τη γεύση, την όσφρηση και την όραση, έξι δείγματα οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα, από ισάριθμα τοπικά οινοποιεία και η βαθμολογία τους υπερέβη κατά πολύ το μέσο όρο για το σύνολο των εξεταζόμενων κρασιών της σοδειάς 2021.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θωμάς Λίγας ανέφερε πως τα έξι δείγματα έχουν σχεδόν όμοιο χαρακτήρα, ένα θετικό στοιχείο για τη Γουμένισσα, και τόνισε πως κομβικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε το ό,τι η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από παρατεταμένη ανομβρία διάρκειας τεσσάρων μηνών. «Αυτό αρχικά ανάγκασε το σταφύλι να συμπυκνωθεί και σε δεύτερη φάση να γίνει ενιαίος ο τύπος Γούμενισσα», επισήμανε ο κ. Λίγας και σημείωσε ότι «σε αυτό το παιχνίδι, από τη στιγμή που ο τόπος και η ποικιλία ενοποιούνται και αυτό αποτυπώθηκε στο κρασί, τη διαφορά θα την κάνει ο κάθε οινοποιός ο οποίος με την προσωπική του σφραγίδα στην ωρίμανση και παλαίωση μπορεί να μετατρέψει μια εξαιρετική χρονιά, όπως η φετινή, σε χαρισματική».

Τα μέλη της Επιτροπής, αποφάνθηκαν επίσης πως το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα, που χρησιμοποιούνται στους οίνους ΠΟΠ Γουμένισσα, είναι δύο ερυθρές ποικιλίες που θέλουν χρόνο για να αποδώσουν το μέγιστο ποιοτικό αποτέλεσμα και υπό την οπτική αυτή, υπογράμμισαν πως οι οινοποιοί που θα επιδείξουν υπομονή στην ωρίμανση και την εμπορία θα έχουν μια εξαιρετική χρονιά και θα αποζημιωθούν ικανοποιητικά.

Στη διαδικασία, που οργανώθηκε υπό την εποπτεία της ΔΑΟΚ Κιλκίς, συμμετείχαν 51 αμπελοτεμάχια συνολικής έκτασης 315 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 119,7 στρέμματα καλλιεργούνται με Νεγκόσκα και τα 195,3 στρέμματα με Ξινόμαυρο. Οι αποδόσεις περιορίστηκαν στα 570 κιλά ανά στρέμμα για τη Νεγκόσκα και στα 656 κιλά ανά στρέμμα για το Ξινόμαυρο για να εξασφαλιστεί το ποιοτικό στοιχείο των σταφυλιών στο μέγιστο βαθμό, ενώ το κρασί που παρήχθη ανέρχεται στους 105,2 τόνους (σ. σ. οι 37,9 τόνοι Νεγκόσκα και οι 67,3 τόνοι Ξινόμαυρο) και θα δώσει περίπου 140.000 φιάλες κρασί ΠΟΠ Γουμένισσα.

Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στη διαδικασία κατάταξης και, πλέον, μπορούν να εμφιαλώσουν τη ‘ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2021’ είναι:
1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗΣ Α.Ε.
2. ΑΪΔΑΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
3.ΤΑΤΣΗΣ Χ. ΠΕΡΙΚΛΗΣ
4. Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Α.Ε.
5. ΚΥΡ – ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.
6. ΜΙΚΡΟ ΚΤΗΜΑ ΤΙΤΟΥ “Β.ΤΣΑΚΤΣΑΡΛΗΣ-Ε.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ”.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...