Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σαμιώτικο οινικό αντάμωμα στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου

Ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας, ως μια έκφραση νοσταλγίας για το νησί του Πυθαγόρα και της αμπέλου. Μια ομάδα νέων ανθρώπων που κρατούν τη γενέτειρά τους, τη Σάμο, στην πιο διακεκριμένη θέση της καρδιάς τους, «αντάμωσαν» κι ονειρεύτηκαν το «ταξίδι» στις μνήμες, τις παραδόσεις, τη ντοπιολαλιά, τη διαφορετική σαμιώτικη κουλτούρα και αντίληψη.

Όποιος δεν έχει ζήσει στη Σάμο, όποιος δεν έχει μεγαλώσει στα ορεινά της χωριά και τις πανέμορφες πόλεις της, όποιος δεν είδε ηλιοβασίλεμα στο «Ποτάμι» κι ανατολή από το Ηραίον, δεν ξενύχτισε στο Πυθαγόρειο και το Κοκκάρι, δεν ήπιε σαμιώτικο κρασί μέχρι να το νιώσει να κατακλύζει την ύπαρξή του και δεν γεύτηκε κεσκέκι, γιαπράκια, κολοκυθολούλουδα, οβριές, σουγάνια με κρεμμύδια από τα Κουμέικα, καπίρα, γόπες τζιλαδιά και χταποδάκι βρασμένο στο γλυκό σαμιώτικο κρασί, δεν μπορεί να αντιληφθεί το μεγαλείο του σαμιακού «νόστου». Εκείνος που δεν είδε τον τρυγητό του μοσχάτου σταφυλιού, δεν περιηγήθηκε στις πεζούλες ξερολιθιάς και τις κατάφυτες πλαγιές του Καρβούνη, δε σκαρφάλωσε στα ψηλώματα του Κέρκη, δεν άκουσε το θρόισμα των φύλλων του αμπελώνα και δεν κολύμπησε στα καταγάλανα νερά των δαντελωτών ακρογυαλιών, ίσως να μην μπορεί να αντιληφθεί τι αποτύπωμα αφήνει αυτό το πράσινο πετράδι του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι μικρές στιγμές της σαμιακής πραγματικότητας είναι πολύτιμα κειμήλια για τους Σαμιώτες της Αθήνας, τους Σαμιώτες όπου γης.  Κι αυτό που ξεκίνησε ως μια «μάζωξη» ατόμων με κοινές καταβολές, έφτασε στην 4η χρονιά του να αποτελεί μια σημαντική σαμιακή εκδήλωση, με 500 και πλέον συμμετοχές. Την ανάληψη της πρωτοβουλίας και τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Κρητικός μαζί με μια δυναμική ομάδα εθελοντών υποστηρικτών. Τόπος συνάντησης η ταβέρνα «Θέα» στη Βαρυμπόπη Αττικής, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 (τηλ. για προκρατήσεις: 2108169157)

Την εκδήλωση «αγκαλιάζει» ο Συνεταιρισμός της Σάμου με προσφορά των μοναδικών σαμιώτικων κρασιών που θα πλαισιώσουν τις εξαιρετικές γεύσεις της βραδιάς, ενώ στη μουσική κάλυψη η ορχήστρα του Σαμιώτη Αλέξη Ζαφειρίου θα δώσει την απαιτούμενη νότα κεφιού. Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου με τον άξιο χοροδιδάσκαλο Μάκη Ευαγγέλου και 17μελή ομάδα χορευτών, θα ταξιδέψει στην Αθήνα από τη Σάμο με μόνο σκοπό να βάλει στα βήματα της σαμιακής κουλτούρας, όλους τους συνδαιτημόνες.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Δήμο Ανατολικής Σάμου, από το εταιρία σαμιακών ούζων «Γιοκαρίνης», μα και όλους τους κατοίκους του νησιού που συνεισφέρουν μικροδώρα για τη λαχειοφόρο αγορά, προκειμένου αυτό το «Σαμιώτικο Αντάμωμα» να αποτελέσει το γεγονός της χρονιάς!

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.