Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πιάτα με άρωμα Ελλάδας και ταιριάσματα με κρασί στην 31η έκθεση «Detrop & Oenos»

Καινοτόμα προϊόντα, νέες γεύσεις, superfoods, τις καλύτερες ποικιλίες ελιάς και ελαιόλαδου, τρόφιμα που θα συνδυάζονται με οίνους, αλλά και πιάτα με «άρωμα» Ελλάδας, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες της 31ης διεθνούς έκθεσης «Detrop & Oenos», που έχει ως τιμώμενη περιοχή την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και θέλει να είναι μια έκθεση μηδενικών απορριμμάτων (zero waste).

του Λεωνίδα Λιάμη

Στη φετινή διοργάνωση που πραγματοποιείται το τριήμερο 18 έως και 20 Φεβρουαρίου στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την προώθηση των ελληνικών τροφίμων κι οίνων σε νέες αγορές, μετέχουν συνολικά 420 εκθέτες από δέκα χώρες.

Παράλληλα έχουν προσκληθεί και 140 ξένοι αγοραστές και εμπορικοί επισκέπτες, οι οποίοι, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης, είναι εισαγωγείς με εμπειρία στην προώθηση και πώληση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Όσοι περάσουν το κατώφλι της 31ης Detrop & Oenos θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να δοκιμάσουν καινοτόμα προϊόντα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο «Food Trends», ενώ στην ενότητα Detrop Bites εκθέτες θα παρουσιάζουν τα προϊόντα τους, μέσα από ιδανικούς συνδυασμούς που θα ετοιμάζει ομάδα σεφ και στο «Pairing Bar» οι οίνοι θα συνδυάζονται με τα τρόφιμα των δύο εκθέσεων.

Οι καλύτερες ποικιλίες ελιάς και ελαιολάδου θα παρουσιαστούν στην ενότητα Golden Olive Expo, ενώ θα υπάρχει ειδικός χώρος γευσιγνωσίας. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ο διεθνής διαγωνισμός ποιότητας εξαιρετικών ελαιολάδων Olive Oil Trophy, και ο διεθνής διαγωνισμός ποιότητας επιτραπέζιων ελιών «Table Olives Throphy».

Στο πλαίσιο της Detrop θα ανακοινωθούν οι νικητές των Food Experts Awards 2023, των διεθνών βραβείων καινοτομίας και αριστείας του κλάδου τροφίμων και ποτών, ενώ διοργανώνεται και ο διεθνής διαγωνισμός μαγειρικής νοτίου Ευρώπης, που υποστηρίζεται από την παγκόσμια ένωση αρχιμαγείρων, με 27 διαφορετικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της διοργανώτριας αρχής, τη φετινή Detrop & Oenos αναμένεται να επισκεφτούν εμπορικοί επισκέπτες από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων μεγάλες ομαδικές συμμετοχές από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Από την τιμώμενη περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα συμμετάσχουν 30 εκθέτες και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 54 εκθέτες.

O Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, χαρακτήρισε τη Detrop εμβληματική έκθεση στον τομέα της αγροδιατροφής και υπενθύμισε πως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι κατά βάση αγροτική Περιφέρεια, πατρίδα ποιοτικών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα.

Το μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκθέσεις, επισήμανε ο Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος, συμπληρώνοτνας πως πως η αγροδιατροφή αποτελεί το βασικότερο «γρανάζι» της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα περίπτερα των εκθετών καλύπτουν εκθεσιακό χώρο 15.000 τ.μ. στα περίπτερα 8,9,10,13 και 15. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

Η Detrop είναι η πιο παλιά έκθεση τροφίμων και ποτών. Οργανώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70 και το όνομά της είναι μεταγραφή στα greeklish του ονόματος Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών. Από φέτος θα γίνει και η πρώτη έκθεση που στοχεύει να έχει μηδενικά απορρίμματα, καθώς θα γίνεται διαχωρισμός και κατά το δυνατόν ανάκτηση των απορριμμάτων.

Μετά το πέρας της Detrop & Oenos, στο εκθεσιακό ημερολόγιο της ΔΕΘ ακολουθεί η Agrothessaly 2-5 Μαρτίου στη Λάρισα, η Athens Jewellery 3-6 Μαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο της Αθήνας, και 31 Μαρτίου, 1-2 Απριλίου με μια νέα έκθεση για την κυκλική οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.