Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο «Νονός του Semillon» λέει ότι η ποικιλία μπορεί πλέον να παλαιώσει για 50 χρόνια

Ο Bruce Tyrell επιχειρεί να μεταφέρει την Hunter Valley από μια «πρωτόγονη μικρή περιοχή» στο παγκόσμιο επίκεντρο του Semillon…

Το Semillon Vat 1 του Tyrell είναι το πιο βραβευμένο λευκό κρασί της Αυστραλίας, αλλά το σπίτι του στο Hunter Valley ήταν επικίνδυνα αργό στην υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, πράγμα που σημαίνει ότι η περιοχή βρισκόταν σε ένα ταξίδι 115 ετών για να εκφράσει το πλήρες δυναμικό του Semillon.

Παρά το γεγονός ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε στην Αυστραλία από το 1880 περίπου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Αυστραλίας, ήταν εκπληκτικό ότι έφτασε στην κοιλάδα Hunter μέχρι το 1958.

«Ήταν μια πολύ πρωτόγονη μικρή περιοχή», είπε ο Bruce Tyrell, διευθύνων σύμβουλος του Tyrell’s, σε ένα γεύμα στο Λονδίνο ενόψει της γευσιγνωσίας του χαρτοφυλακίου του Fell την περασμένη εβδομάδα. «Υπάρχει κάρβουνο κάτω από εμάς, αλλά είναι πολύ μακριά, οπότε η πλειοψηφία της τοπικής οικονομίας προέρχεται από το κρασί».

Με το παλαιότερο τετράγωνο Semillon του Tyrell που φυτεύτηκε το 1908 (η Hunter Valley δεν είδε ποτέ ίχνος φυλλοξήρας), ο παραγωγός είχε μισό αιώνα παρασκευάζοντας κρασιά από την ποικιλία χωρίς το όφελος της τεχνολογίας που είχαν άλλοι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα σε ολόκληρη την Αυστραλία, τα δάχτυλά τους. Όλα αυτά καθιστούν πιο αξιοσημείωτο ότι ο Tyrell’s έχει δημιουργήσει τη φήμη του “νονού” του Semillon.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν μέχρι τη δεκαετία του 1960, η ομάδα του οινοποιείου του Tyrell «δούλευε κάτω από λάμπες κηροζίνης και συνήθιζε να βάλει πάγο στη ζύμωση για να ελέγξει τη θερμοκρασία. Αυτό έγινε πριν έχουμε την κατάλληλη ψύξη», λέει ο MD.

Ένας ειδικός τύπος χρώματος που χρησιμοποιήθηκε στο κελάρι βοήθησε επίσης στη διατήρηση της θερμοκρασίας χαμηλά, με τις περιοχές που καλύπτονται με το χρώμα να είναι περίπου 20 βαθμούς πιο ψυχρές από τις περιοχές χωρίς το χρώμα.

Όλες αυτές οι σταδιακές καινοτομίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο ταξίδι της Tyrell να γίνει ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς Semillon στον κόσμο.

«Με τη Semillon συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε κάτι που κανείς άλλος δεν είχε», λέει ο Tyrell.

«Συνήθιζα να το φτιάχναμε πολύ σε 9,5%-10% ABV, αλλά το έχω ανεβάσει αρκετά τώρα. Πήραμε την απόφαση πριν από λίγο καιρό ότι ενώ ο Semillon είναι νέος, δεν είναι τόσο ελκυστικό. Χρειάζεται τουλάχιστον πέντε χρόνια παλαίωση. Κάποιος μου είπε κάποτε «Ιησού, υπάρχει αρκετό αιματηρό οξύ σε αυτό για να αφαιρέσει το σμάλτο από τα δόντια σου».

Σήμερα, το Hunter Valley Semillon είναι μια διαφορετική προοπτική όλοι μαζί. «Φτιάχνουμε κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης για 30, 40, 50 χρόνια», λέει ο Tyrell, ο οποίος προσθέτει ότι άρχισε να προσθέτει μια νότα Trebbiano, ή «Trebbi», όπως το αποκαλεί, στη ζύμωση για ισορροπία.

Ωστόσο, απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση για μια «πρόσφατη» αναζωπύρωση του Semillon. «Ναι, υπήρξε μια αναζωπύρωση, αλλά έχει γίνει πολλή δουλειά σε αυτό. Το δουλέψαμε και το δουλέψαμε και το ξαναδουλέψαμε».

Ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια που αλλάζουν την ποικιλία, λέει ο Tyrell, ήταν η επιλογή του κλεισίματος φιαλών.

«Ο αντίκτυπος των βιδωτών καλυμμάτων ήταν τεράστιος για τη Semillon. Χρειάζεστε μόνο λίγο φελλό για να μην το πιείτε», ισχυρίζεται.

«Το 1983 έκανα ένα πείραμα με 10 δωδεκάδες θήκες Semillon κάτω από βιδωτό καπάκι και 10 δωδεκάδες θήκες κάτω από φελλό. Τα φύλαξα δίπλα-δίπλα και δεν τα άγγιξα για χρόνια. Όταν τελικά άνοιξα έξι δωδεκάδες από το καθένα, ένα βιδωτό καπάκι είχε σκουριάσει και τα υπόλοιπα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Με τους φελλούς, καμιά δεκαριά ήταν αδύνατη να πίνονται και οι ουρανίσκοι των κρασιών ήταν λίγο ξεθωριασμένοι….

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στο φελλό, που να μην το προσφέρει το βιδωτό καπάκι».

Παρά τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων, ο Tyrell λέει ότι «φοβιθήκαμε  την αλλαγή» και δεν καταλήξαμε να μετατραπεί εντελώς σε βιδωτό καπάκι μέχρι το 2004 όταν τελικά «δάγκωσε τη σφαίρα και το έκανε».

«Πληρώσαμε 2 AU$ ανά φελλό και ένα βιδωτό καπάκι ήταν 80 σεντς», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν έχει επιστρέψει στο φελλό από τότε.

Πιο συγκεκριμένα, ο παραγωγός μπορεί να περίμενε πολύ καιρό για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες καινοτομίες. Αλλά ο διευθύνων σύμβουλός της είναι κατηγορηματικός ότι δεν είναι όλες οι σύγχρονες εξελίξεις καλύτερες.

«Συνήθως είχαμε έναν τρελό πιλότο ελικοπτέρων από κτηνίατρο από το Βιετνάμ, ο οποίος πετούσε ακριβώς πάνω από τα αμπέλια ψεκάζοντας μυκητοκτόνο και είχε καλύτερη κάλυψη αμπέλου από τη σύγχρονη τεχνολογία ψεκασμού με drone», επιμένει. «Αυτά τα νεαρά παιδιά θα έχουν οκτώ drones στον αέρα ταυτόχρονα, όλα ελεγχόμενα από ένα άτομο και δεν μπορούν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα που είχε. Αλλά πρέπει να πω ότι κάνουν λιγότερο θόρυβο».

Παράλληλα, το προαναφερθέν Vat 1 Semillon του παραγωγού έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 5.475 μετάλλια και 332 τρόπαια, γεγονός που δείχνει ότι οι αργές και σταθερές αλλαγές μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα μια ποικιλία.

«Το Semillon τρέχει στο αίμα μου», τονίζει ο Tyrell. «Όλη μου η ζωή ήταν να το αναγνωρίζω για το τι μπορεί να κάνει και όχι για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι πρέπει να κάνει».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...