Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Επιστρέφει στα βαρέλια το Vinsanto της Σαντορίνης μετά από απουσία ενός έτους

Παραγωγή σημαντικά αυξημένη σε ποσότητες και βελτιωμένη σε ποιότητα, υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα ανατρέψουν τα τρέχοντα δεδομένα, βλέπει για τη Σαντορίνη ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Μάρκος Καφούρος, μιλώντας στο Winetrails.

του Γιώργου Λαμπίρη

Η ομαλή μέχρι στιγμής εξέλιξη του καιρού σύμφωνα με τον ίδιο θα σηματοδοτήσει ποσότητες σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με τους 2.500 τόνους σταφυλιού που παρήχθησαν συνολικά από τα αμπέλια του νησιού το 2021, καλύπτοντας τη ζήτηση για Ασύρτικο που αποτελεί την κύρια παραγόμενη ποικιλία, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου το 90% εκ της συνολικής παραγωγής.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σύμφωνα με τον κύριο Καφούρο θα δώσει την δυνατότητα σε όλα τα οινοποιεία αλλά και στη Santo Wines, να επιστρέψουν φέτος στην παραγωγή του Vinsanto, καθώς το γλυκό κρασί που αποτελεί σήμα κατατεθέν σε επίπεδο γλυκού οίνου για το νησί των Κυκλάδων, δεν μπήκε στα βαρέλια μετά τη σοδειά του 2021.

«Πέρυσι δεν κάναμε Vinsanto, επομένως θα χρειαστεί ποσότητα σταφυλιού για προβούμε φέτος στην παραγωγή του. Κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια που ήταν μικρές οι παραγωγές οι διαθέσιμες ποσότητες είχαν διατεθεί στα ξηρά κρασιά και όχι στα κρασιά που προορίζονται προς παλαίωση – αποθεματοποίηση», εξηγεί ο κύριος Καφούρος. «Φέτος όπως όλα δείχνουν το Vinsanto θα βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο και ύστερα ξανά στα γαλλικά βαρέλια των 220 λίτρων προς παλαίωση».

Όπως λέει ο Μ. Καφούρος μία ικανή ποσότητα παραγωγής σταφυλιού για να καλύψει τις ανάγκες των οινοποιείων του νησιού είναι 3.500 τόνοι. Έτσι θα μπορέσουν να παραχθούν όλοι οι τύποι κρασιού αλλά και το Ασύρτικο, το οποίο χαρακτηρίζει ως μία πολυδύναμη ποικιλία με αφρώδη, παλαιά και νέα κρασιά.

«Mετά από αρκετά χρόνια πάμε για μία καλή χρονιά από πλευράς παραγωγής, δεδομένου ότι τόσο οι συνθήκες που επικρατούν όσο και η ποιότητα κινούνται μέχρι στιγμής σε καλό επίπεδο. Επί του παρόντος έχει διαμορφωθεί το φορτίο των καρπών που δείχνει τα πρώτα θετικά σημάδια για τη φετινή χρονιά. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαμε να βρεθούμε προ πιθανών κινδύνων όπως ένα χαλάζι ή ένας καύσωνας που δύνανται να επηρεάσουν αρνητικά το φορτίο στο εξής», συμπληρώνει ο επικεφαλής της Santo Wines.

 

Κτήμα Αργυρού: Η κατώτερη ποιότητα του σταφυλιού δεν άφησε το περιθώριο για premium ετικέτες

Από την πλευρά του το κτήμα Αργυρού επίσης δεν έβαλε Vinsanto στα βαρέλια το φθινόπωρο του 2021, με τον επικεφαλής του κτήματος, Ματθαίο Αργυρό, να αναφέρει ότι η ποιότητα του σταφυλιού δεν ήταν τέτοια που να δώσει την δυνατότητα οινοποίησής του. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι από τη σοδειά του 2021 εκτός από το Vinsanto δεν κυκλοφόρησαν από το Κτήμα Αργυρού τα Cuvees Monsignori, Nykteri, Evdemon και το Αηδάνι. Το ίδιο ισχύει και για το Pure, του συγγενικού οινοποιείου, Volcanic Slopes Vineyards.

Σύμφωνα με τον κύριο Αργυρό το Vinsanto late release εσοδείας του 2021 επρόκειτο υπό κανονικές συνθήκες βγει στην αγορά σε μία εικοσαετία και σε 6-7 χρόνια από σήμερα το first release. Αυτή τη στιγμή το Κτήμα Αργυρού διαθέτει το first release του 2014 και το late release του 2001.

Ο Μ. Αργυρός περιγράφει ότι στο νησί φέτος παρουσιάστηκε μία καλή άνοιξη και ένας καλός χειμώνας με βροχές και ήπιους ανέμους. «Ωστόσο και πέρυσι συνέβη το ίδιο και στη συνέχεια εκδηλώθηκαν καύσωνες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και ποσοτικά αλλά και ποιοτικά στη σοδειά».

 

Στέλιος Μπουτάρης: Επιλογή μας να μην βάλουμε στα βαρέλια Vinsanto

Για το ίδιο θέμα ο Στέλιος Μπουτάρης, μέτοχος στο Κτήμα Σιγάλα αναφέρει ότι ήταν επιλογή του Κτήματος να μην βάλει στα βαρέλια Vinsanto, λόγω μειωμένων ποσοτήτων σταφυλιού που προσέφερε η σαντορινιά γη. Επί του παρόντος στην αγορά βρίσκεται το Vinsanto του 2016 του Κτήματος Σιγάλα, ενώ ο οινοποιός εκτιμά ότι τα δεδομένα φέτος θα είναι διαφορετικά, καθώς θα υπάρξουν διαθέσιμες ποσότητες προς οινοποίηση για το γλυκό κρασί της Σαντορίνης.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών, η οποία θα έρθει να πλαισιώσει το νέο οινοποιείο που αυτή τη στιγµή κατασκευάζεται, σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι Άγγελος Ιατρίδης...

REPORTS

Τα ήδη γνωστά κρασιά νέας εσοδείας καθώς και μία νέα κυκλοφορία, ένα ροζέ από την ποικιλία Νεγκόσκα υπό το Μικρό Κτήμα Τίτου, παρουσίασε στο...

REPORTS

To είπαν «το υγρό χρυσάφι της Σάμου». Το έχουν τιμήσει πολλαπλά ως τον καλύτερο επιδόρπιο οίνο. Του έχουν αποδώσει εύσημα και το φέρνουν διαρκώς...

REPORTS

Με πρώτη ύλη από τον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου η πειραματική οινοποίηση από το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη.