Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναβιώνει την ρετσίνα Γιάλτρων με νέες εγκαταστάσεις η Οινοποιία Βρυνιώτη

Αντλώντας έμπνευση και ερεθίσματα από την οινική παράδοση των Γιάλτρων της Βόρειας Εύβοιας, που αποτέλεσε το παλαιότερο κρασοχώρι της ευρύτερης περιοχής, ο οινοποιός Κώστας Βρυνιώτης οραματίζεται και υλοποιεί τα τελευταία χρόνια την αναβίωση πολλών τοπικών ποικιλιών που επί πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένες.

του Γιώργου Λαμπίρη

Τα Γιάλτρα συνορεύουν με την Ιστιαία, την χαρακτηριζόμενη από τον Όμηρο ως «πολυστάφυλο», εξαιτίας των πολλών αμπελώνων που δέσποζαν στην περιοχή. Φέτος η Οινοποιία θα επαναφέρει στην αγορά την ΠΓΕ Ρετσίνα Γιάλτρων, η οινοποίηση της οποίας έχει ήδη πραγματοποιηθεί από αμπέλια Ροδίτη ηλικίας 60 και 70 ετών. Το ρετσίνι προέρχεται από χαλέπιο πεύκη, που βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων στην περιοχή Φριάκι Γιάλτρων. Η εμφιάλωση θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο και θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο στην έκθεση «Οινόραμα».

Η αναζήτηση του Κώστα Βρυνιώτη για τις τοπικές ποικιλίες ξεκίνησε ήδη από το 2000, έκανε τις πρώτες του δοκιμές με το Βραδιανό. Παρά το γεγονός ότι επιθυμία του ήταν να ασχοληθεί με την ποικιλία των Γιάλτρων, τον Μοδιάτη, δεν κατάφερε να το πράξει, δεδομένου ότι η εν λόγω ποικιλία δεν υπήρχε καταγεγραμμένη επίσημα με την συγκεκριμένη ονομασία στο αμπελουργικό δυναμικό της Εύβοιας. «Εκτός από το Βραδιανό, φύτεψα και Syrah. Ακολούθησαν το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά, προβαίνοντας σε αναμπελώσεις. Προχώρησα επίσης στην αξιοποίηση ποικιλιών όπως οι λευκές Αηδάνι και Μονεμβασιά και ερυθρών όπως η Μαυροκοντούρα».

Όντας γόνος οικογένειας αμπελουργών και οινοποιών, ήταν ο πρώτος που αποφάσισε το 2008 να εμφιαλώσει το δικό του κρασί, εν αντιθέσει με τους προγόνους του που επιδίδονταν στην διάθεση χύδην ποσοτήτων σε τρίτους. «Η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας παρουσιάζει ευρύτατο δυναμικό κυρίως σε ερυθρές ποικιλίες που ήταν εξαφανισμένες τα προηγούμενα χρόνια. Η πιο γνωστή από αυτές είναι το Βραδιανό ωστόσο υφίστανται και ο Καρτσιώτης, το Ριτινό, ο Μοδιάτης, η Μαυροκοντούρα. Επί πολλά χρόνια εργαζόμουν στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό των Γιάτρων, ο οποίος έβγαζε χύμα κρασί από Σαββατιανό και Ροδίτη, ποικιλίες που ήρθαν στο προσκήνιο μετά την φυλλοξήρα, η οποία έγινε αιτία για την εξαφάνιση του τοπικού Μοδιάτη.

Στο πλάνο η δημιουργία νέου οινοποιείου

Στον προγραμματισμό της Οινοποιίας Βρυνιώτη είναι η επέκταση και η μετεγκατάσταση σε νέο οινοποιείο, με την προσθήκη νέων δεξαμενών και εξοπλισμού, καινούργιας γραμμής εμφιάλωσης και νέου εκραγιστηρίου. Η επένδυση αυτή αναμένεται να υλοποιηθεί εντός της προσεχούς τριετίας. Στο νέο οινοποιείο πρόκειται να δημιουργηθεί και εστιατόριο, το οποίο θα εξυπηρετεί το “πάντρεμα” του κρασιού με την γαστρονομία». Η Οινοποιία διαθέτει το πρώτο επισκέψιμο οινοποιείο της Εύβοιας, με την υπ’ αριθμόν «1» άδεια λειτουργίας στην περιοχή.

Για το 2024 έχει προγραμματίσει τη φύτευση του Καρτσιώτη και του Μοδιάτη. Η οινοποιία Βρυνιώτη διατηρεί αυτή τη στιγμή 100 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, ενώ αγοράζει σταφύλια και από συνεργαζόμενους παραγωγούς από συνολικές εκτάσεις 70 στρεμμάτων.

Σε αριθμούς

Συνολική παραγωγή: 120.000 φιάλες/έτος

Εξαγωγές: 20% της παραγωγής

Σύνολο αμπελώνων: 170 στρέμματα (100 στρέμματα ιδιόκτητοι)

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών, η οποία θα έρθει να πλαισιώσει το νέο οινοποιείο που αυτή τη στιγµή κατασκευάζεται, σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι Άγγελος Ιατρίδης...

REPORTS

Τα ήδη γνωστά κρασιά νέας εσοδείας καθώς και μία νέα κυκλοφορία, ένα ροζέ από την ποικιλία Νεγκόσκα υπό το Μικρό Κτήμα Τίτου, παρουσίασε στο...

REPORTS

To είπαν «το υγρό χρυσάφι της Σάμου». Το έχουν τιμήσει πολλαπλά ως τον καλύτερο επιδόρπιο οίνο. Του έχουν αποδώσει εύσημα και το φέρνουν διαρκώς...

REPORTS

Με πρώτη ύλη από τον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου η πειραματική οινοποίηση από το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη.