Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2025 αποτελεί ένα οινικό ταξίδι στην Αιγιάλεια με άρωμα Μεσσηνίας

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Messinia Terroirs συμμετέχει στο φεστιβάλ Οινοξένεια, ενισχύοντας μια ουσιαστική «γέφυρα» συνεργασίας ανάμεσα σε δύο εμβληματικές οινικές περιοχές της Πελοποννήσου: την Αιγιάλεια και τη Μεσσηνία. Στις 26 & 27 Ιουνίου 2025, 12 οινοπαραγωγοί της Μεσσηνίας παρουσιάζουν ξεχωριστά κρασιά από τη γη της Αμπελόεσσας.

Η φετινή διαδρομή ξεκίνησε από τη Μεσσηνία, στο Messinia Terroirs Wine Festival 2025, όπου πέντε οινοπαραγωγοί από την Αιγιάλεια – μέσω του δικτύου Οινοξένεια – παρουσίασαν τέσσερις Ροδίτες και τέσσερις Μαυροδάφνες στην καρδιά του φεστιβάλ, την Πλατεία Γευσιγνωσίας στη Navarino Agora.

Η συνεργασία συνεχίζεται δυναμικά στην Αιγιάλεια, με το Messinia Terroirs και 12 οινοποιούς της Μεσσηνίας να συμμετέχουν ενεργά στο φετινό φεστιβάλ Οινοξένεια, μεταφέροντας γεύσεις, αρώματα και ιστορίες για ένα διήμερο γεμάτο εμπειρίες.

Με θεματικό τίτλο «Ανθρώπων Έργα», το φεστιβάλ φέτος τιμά όχι μόνο τα τοπία και τις γεύσεις, αλλά κυρίως τους ανθρώπους πίσω από κάθε δημιουργία.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, πέρα από τους οίνους των Πλαγιών της Αιγιάλειας, και 12 μοναδικά κρασιά από τους οινοπαραγωγούς του Messinia Terroirs, ανακαλύπτοντας τις ιστορίες και το μεράκι που κρύβεται πίσω από κάθε ετικέτα.

Η γευσιγνωσία θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου Αιγίου, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Ιουνίου, με ώρα έναρξης τις 20:00.

Συμμετέχοντες παραγωγοί της Μεσσηνίας (αλφαβητικά):

Andania Valley Wines, Astir X, Biovin – Tsavolakis Wines, Lacules Estate, Navarino Vineyards, Nestor Winery, Patsouros Winery, Stasinopoulos Winery, Tagalakis Winery, Κτήμα Γκότση, Κτήμα Δερέσκου, Οινοποιία Ψαρούλη.

Στο φετινό φεστιβάλ από τη Μεσσηνία, θα παραστεί και ο Κωνσταντίνος Τσορώνης, Υπεύθυνος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και Αγροδιατροφικών Δράσεων, ο οποίος δήλωσε:

«Η συνεργασία με το δίκτυο Οινοξένεια αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς ο οίνος μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που ενώνει περιοχές, ανθρώπους και πολιτισμούς. Οι “Γέφυρες Οινικού Διαλόγου” που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στη Μεσσηνία και την Αιγιάλεια είναι πραγματικά «Έργα Ανθρώπων» με ουσία, διάρκεια και ένα κοινό όραμα: την ανάδειξη της οινικής ταυτότητας της Πελοποννήσου.»

Λίγα λόγια για το Messinia Terroirs

Το Messinia Terroirs αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά ενεργειών όπως η μελέτη, η έρευνα, η καινοτομία στις καλλιεργητικές πρακτικές, η εκπαίδευση και η συμβουλευτική για την αναδιάρθρωση και την ανάδειξη του μεσσηνιακού αμπελώνα με νέες φυτεύσεις και έμφαση σε ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

Βασικός στόχος του Messinia Terroirs είναι να δώσει νέα ώθηση στον οινικό κλάδο της Μεσσηνίας, να αναβιώσει την αίγλη του παρελθόντος και να αναδείξει όχι μόνο τη συναρπαστική ποικιλομορφία και μοναδικότητα του μεσσηνιακού αμπελώνα, αλλά και την πολυδιάστατη φυσιογνωμία του τόπου.

Τα χαρισματικά terroirs της περιοχής με το ιδιαίτερο μικροκλίμα που ευνοεί την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, η πλούσια γαστρονομική παράδοση και η μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά σε ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να αναγεννηθεί η Μεσσηνία ως οινοπαραγωγός περιοχή με αναγνωρίσιμη ταυτότητα και να καθιερωθεί ως οινοτουριστικός προορισμός διεθνών προδιαγραφών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωσή του το 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία της Πολωνίας.

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωΐδιου, με τις ράγες των σταφυλιών να είναι ευαίσθητες στον μύκητα μέχρι και το γυάλισμα, ενώ οι...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...