Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αλλαγές σε εξέλιξη στο Chianti Classico στην Ιταλία

Τα οινοποιεία σε μία από τις καλύτερες οινοπαραγωγές περιοχές της Τοσκάνης θα συμπεριλάβουν τώρα τις ειδικές περιοχές στις ετικέτες των premium ετικετών κρασιού ενώ δεν θα χρησιμοποιούν πια ποικιλίες σταφυλιών εκτός Ιταλίας.

Ο Giovanni Manetti, ιδιοκτήτης της Fontodi και σημερινός πρόεδρος της κοινοπραξίας του Chianti Classico, πιστεύει ότι οι αλλαγές θα φωτίσουν την ιδιαιτερότητα των κρασιών της περιοχής (Courtesy Fontodi)

Στη Τοσκάνη, το Chianti Classico μπορεί να φαίνεται σαν μια περιοχή που δεν κινείται όσον αφορά την οινική εξέλιξη, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αλήθεια διότι οι οινοποιοί στη πραγματικότητα εξελίσσονται.

Η συνέλευση του Consorzio Chianti Classico, της επίσημης συνέργειας οινοποιείων, ψήφισε νωρίτερα αυτό το μήνα δυο σημαντικά ζητήματα για την περιοχή. Συμφώνησε την επίσημη αναγνώριση 11 υπο-ζωνών του Chianti Classico, γνωστά ως Unità Geografiche Aggiuntive (Επιπλέον Γεωγραφικές Περιοχές-UGA). Τα premium κρασιά πρέπει τώρα να περιέχουν 90 τοις εκατό Sangiovese.

Οι οινοποιοί γνωρίζουν πολύ καλά όπως λένε οι ίδιοι, ότι «το έδαφος κάνει τη διαφορά και ότι έπρεπε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση ανάμεσα στο κρασί και το συγκεκριμένο μέρος». Η ποιότητα δεν αποτελεί μόνο ευχαρίστηση αλλά και μοναδικότητα και το έδαφος αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για να επιτευχθεί.

Τα ονόματα των 11 υπο-περιοχών θα προστεθούν στις ετικέτες. Είναι: Castellina, Castelnuovo Berardenga, Gaiole, Greve, Lamole, Montefioralle, Panzano, Radda, San Casciano, San Donato in Poggio και Vagliagli.

Οι παραγωγοί της Chianti Classico έχουν από καιρό συζητήσει αν είναι καλύτερο να έχουν μια απλή επισήμανση ή να αναδείξουν τα διακριτά ιστορικά εδάφη της περιοχής. Η απόφαση όσον αφορά τις UGA αποδεικνύει ότι οι παραγωγοί κινούνται σίγουρα προς την τελευταία.

Αρχικά, ο περιοχές UGA θα εμφανίζονται μόνο στις ετικέτες των εμφιαλώσεων Gran Selezione, τα κρασιά της περιοχής με την υψηλότερη ποιότητα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των κρασιών που παράγονται κάθε χρονιά. Ο στόχος είναι να επεκταθεί η έννοια UGA για τα κρασιά Chianti Classico και riserva για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

“Σκοπεύαμε να ξεκινήσουμε με τη Gran Selezione καθώς πρέπει να είναι εξ ολοκλήρου ”προϊόν και εμφιάλωση” στο οινοποιείο και επίσης επειδή είναι η κατηγορία με την υψηλότερη θέση στην αγορά”, ανέφερε ο Manetti.

Η δεύτερη εγκεκριμένη πρόταση καταργεί τη χρήση διεθνών ποικιλιών σταφυλιών σε χαρμάνια Gran Selezione. Επίσης, αυξάνει το ποσοστό του Sangiovese σε ελάχιστο ποσοστό 90 τοις εκατό, ενώ η απαίτηση για τα σταφύλια που καλλιεργούνται από τα οινοποιεία παραμένει αμετάβλητη.

 

Πηγή winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

REPORTS

Υπάρχουν γιορτινά τραπέζια που μοιάζουν με παιδικό παραμύθι: Ζεστά σπίτια, χαμόγελα, η κουζίνα να μοσχοβολά, το τραπέζι να ‘ναι όμορφα στρωμένο και το σαμιώτικο...

REPORTS

Το Chablis βρίσκεται στη δική του, εύθραυστη ισορροπία: μια ιστορική περιοχή που χτίστηκε πάνω στη φρεσκάδα του Chardonnay και την αυστηρή ορυκτότητά του, αλλά...

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...