Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μέσα Φλεβάρη ο 23ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

Φέτος, ο «23ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου. Στο 3ήμερο διαγωνιστικό του πρόγραμμα, 25 γευσιγνώστες-κριτές έχουν προσκληθεί να δοκιμάσουν και να βαθμολογήσουν τυφλά τα δείγματα οίνων και αποσταγμάτων που θα συμμετέχουν, μάλιστα μέσω online αυτοματοποιημένου συστήματος βαθμολογίας με βάση τον τύπο, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, την ποικιλία σταφυλιού και φυσικά την εσοδεία.

Από το 1999 πραγματοποιείται ανελλιπώς ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης» συμβάλλοντας όσο καμία άλλη ενέργεια στη χώρα μας, στην ανοδική πορεία του Ελληνικού Οίνου.

Από το 1999 εκατοντάδες Ελληνικές οινοποιίες κατανοώντας το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης του Διαγωνισμού, των γευσιγνωστών-κριτών και εν τέλει των αποτελεσμάτων, στηρίζουν το θεσμό αυτό, όχι μόνο με τη συμμετοχή τους αλλά και με την εμφανή προσπάθειά τους για την ποιοτική αναβάθμιση των κρασιών που παράγουν.

Παράλληλα με τους Έλληνες παραγωγούς εξελίσσεται και ο ίδιος ο Διαγωνισμός.

Με την πάροδο των ετών, ο Διαγωνισμός δημιούργησε έναν ισχυρό πρότυπο και καινοτόμο δικό του κανονισμό, στήριξε τις γηγενείς αμπελοοινικές ποικιλίες, συμπεριέλαβε την ενότητα των αμπελοοινικών αποσταγμάτων, προσκαλεί ως προέδρους των τραπεζιών των γευσιγνωστών-κριτών διακεκριμένους Μaster of Wine και Master Sommelier από το εξωτερικό, φροντίζει μέσα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες του να εκπαιδεύεται η νέα γενιά γευσιγνωστών και όπως πάντα, σε όλη την πορεία του, απολαμβάνει τη στήριξη όλων των Ελληνικών φορέων και Περιφερειακών Ενώσεων του κλάδου.

Επιπλέον, στον «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», όπως είναι ο τίτλος του ήδη από το 2015, ηγείται ως πρόεδρος ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μία εξαίρετη προσωπικότητα με υψηλή διεθνή αναγνώριση.

Αν και ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. είναι ως επί των πλείστων ένας διαγωνισμός που αφορά κυρίως τους Έλληνες οινοποιούς, η συμμετοχή των Κυπριακών κρασιών αλλά και η συμμετοχή των γευσιγνωστών κριτών από το εξωτερικό, του προσδίδουν Διεθνή χαρακτήρα.  Εξάλλου, σε κάθε διοργάνωσή του, υπάρχουν μεταξύ των κρασιών και αποσταγμάτων που δοκιμάζονται, και δείγματα από άλλες χώρες όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία κτλ.

Φέτος, ο «23ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου.  Στο 3ήμερο διαγωνιστικό του πρόγραμμα, 25 γευσιγνώστες-κριτές έχουν προσκληθεί να δοκιμάσουν και να βαθμολογήσουν τυφλά τα δείγματα οίνων και αποσταγμάτων που θα συμμετέχουν, μάλιστα μέσω online αυτοματοποιημένου συστήματος βαθμολογίας με βάση τον τύπο, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, την ποικιλία σταφυλιού και φυσικά την εσοδεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι κορυφαίοι Master Sommelier Matteo Montone και Ronan Sayburn από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δηλώσεις συμμετοχής των δειγμάτων του φετινού Διαγωνισμού, για τους οινοποιούς και αποσταγματοποιούς, έχουν αρχίσει ήδη να συμπληρώνονται, με καταλυτική ημερομηνία την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αναμένονται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη του, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 4 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Δ.Δ.Ο.Α.Θ., το προφίλ και τους στόχους του, την 23η διοργάνωση, τους κανονισμούς συμμετοχής για τους οίνους και τα αποστάγματα, τους γευσιγνώστες που συμμετέχουν, τους χορηγούς και την υπόλοιπη ενημέρωση, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr 

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η φυτοπροστασία στον αμπελώνα αποτελεί κρίσιμη πτυχή της γεωργικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής του κρασιού. Σε αυτό το...

REPORTS

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και...

REPORTS

Και ξαφνικά, ένα φινετσάτο και πολύ ιδιαίτερο κρασί, κάνει την εμφάνισή του στο τραπέζι και τη ζωή μας: Vin Doux Naturel από λευκό μικρόρωγο...

REPORTS

Διαφορετικές εκφράσεις της Μαλαγουζιάς παρουσιάζει το οινοποιείο Wine Therapy του οινολόγου και οινοποιού, Θωμά Κοντοπού.