Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε διάσημο αμπελώνα στο Châteauneuf-du-Pape

Ο Daniel Brunier του Vieux Télégraphe και άλλοι κορυφαίοι οινοποιοί αναφέρουν ότι μια βίαιη καταιγίδα του Αυγούστου προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο La Crau και σε άλλους επιλεγμένους αμπελώνες.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Το απόγευμα της 14ης Αυγούστου, μια βίαιη καταιγίδα και ένας μικρός ανεμοστρόβιλος έπληξαν τη γαλλική πόλη Bédarrides, με ριπές ανέμου 120 mph και μεγάλες χαλαζοπτώσεις προκαλώντας ζημιές στους αμπελώνες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του Châteauneuf-du-Pape. Σύμφωνα με αναφορές από ντόπιους, ο βασικός αντίκτυπος έγινε αισθητός στο La Crau, τον φημισμένο αμπελώνα σε ένα οροπέδιο στα νοτιοανατολικά της ονομασίας, που από πολλούς θεωρείται το καλύτερο αγροτεμάχιο του Châteauneuf. Γνωστά οινοποιεία, όπως τα Vieux Télégraphe, Château La Nerthe, Château de Nalys, Domaine La Boutinière και Guillaume Gonnet, μεταξύ άλλων, προμηθεύονται σταφύλια από αυτό το lieu-dit για τα κορυφαία cuvés τους.

«Υπολογίζουμε ότι έχουμε χάσει σήμερα μεταξύ 70 τοις εκατό και 90 τοις εκατό των σταφυλιών στα αγροτεμάχια μας στο Vieux Télégraphe», είπε ο Daniel Brunier, η πέμπτη γενιά που διαχειρίζεται το κτήμα της οικογένειάς του. Ο Brunier περιγράφει τον αμπελώνα, όπου η οικογένειά του καλλιεργεί σταφύλια από το 1890, ως “εντελώς τεμαχισμένο, δεν έχει μείνει φύλλο. Μόνο μερικά μερικώς μελανιασμένα σταφύλια παραμένουν κολλημένα στο αμπέλι.” Ως αποτέλεσμα, το Vieux Télégraphe Blanc 2022 δεν θα παραχθεί, αναφέρει, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε εάν μπορεί να κατασκευαστεί κάποιο Vieux Télégraphe Rouge 2022.

«Τα ίδια τα σταφύλια καταστρέφονται, όπως και τα φύλλα», είπε η Kelly Gonnet, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του αμπελώνα Guillaume Gonnet, μαζί με τον οινοποιό σύζυγό της τρίτης γενιάς. “Ήταν τόσο βίαιο, και μπορούμε να δούμε πολλά δέντρα να έχουν σχιστεί και ξεριζωθεί γύρω από το χωριό. Τα καλά νέα είναι ότι κανένα από τα αμπέλια στο La Crau δεν ξεριζώθηκε και θα πρέπει να ανακάμψουν πλήρως για τον επόμενο τρύγο. Οι αμπελώνες στο αυτό το οροπέδιο είναι πάνω από 100 ετών και θα ήταν αποκαρδιωτικό αν είχαν υποστεί μόνιμη ζημιά».

Μερικοί ανέφεραν ότι σημαντικές χαλαζοπτώσεις έπληξαν το γειτονικό χωριό Courthézon και προκάλεσαν ζημιές στους γύρω αμπελώνες, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στην ονομασία Châteauneuf. Άλλοι έχουν υπολογίσει ότι το 25 τοις εκατό των αμπελώνων του Châteauneuf-du-Pape επηρεάστηκε, αν και κάποιοι καλλιεργητές ανέφεραν ότι η πλήρης ανάλυση, για το πόσο μεγάλο ποσοστό της παραγωγής χάθηκε, δεν θα είναι γνωστή μέχρι τη συγκομιδή. Ενώ, κανένας άλλος αμπελώνας δεν επηρεάστηκε τόσο σοβαρά όσο το La Crau, υποστηρίζουν.

«Στην άλλη πλευρά του Châteauneuf, στο Château Maucoil, δεν είχαμε καν χαλάζι και η καταιγίδα ήταν πολύ τοπική.», είπε ο Benoit Lavau από το Maison Lavau.

Παράλληλα, το καταστροφικό φαινόμενο περιγράφηκε ως «αμερικάνικος ανεμοστρόβιλος» από τη γαλλική εφημερίδα Le Dauphiné Libéré, για την ομοιότητά του με τα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται πιο συχνά στο Νότο και τη Μεσοδυτική των ΗΠΑ, ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο καιρικό γεγονός.

«Μπορούμε να πούμε χωρίς δισταγμό ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνέβη ένα τέτοιο  », εξήγησε ο Brunier. «Έχουμε επηρεαστεί από χαλάζι στο παρελθόν, ιδιαίτερα [το] 1963 και το 1964, αλλά απολύτως τίποτα συγκρίσιμο με αυτό που συνέβη στις 14 Αυγούστου».

Αυτό ήταν το πιο πρόσφατο περιστατικό φρικτού καιρού σε μια εποχή γεμάτη με ενδείξεις μεταβαλλόμενου κλίματος. Η Ευρώπη γνώρισε ένα καλοκαίρι που χαρακτηρίζεται από ακραία ξηρασία, κύματα καύσωνα και δασικές πυρκαγιές. Δύο ημέρες μετά τον άνεμο και το χαλάζι, στις 16 Αυγούστου, καταιγίδες που έσπασαν ρεκόρ στο Παρίσι προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες. Δύο μέρες μετά, ισχυρές βροχοπτώσεις και άνεμοι με ταχύτητα άνω των 136 mph άφησαν οκτώ νεκρούς στη Γαλλία και την Ιταλία.

Παρά τη ζημιά και την παρατεταμένη αβεβαιότητα, οι βινιέρες του Νότιου Ροδανού παραμένουν αισιόδοξοι για τη συνολική σοδειά του 2022. «Ήταν πραγματικό σοκ που χάθηκαν τόσα πολλά σταφύλια σε αυτή τη φυσική καταστροφή, αλλά είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες που κανείς δεν τραυματίστηκε και τα υπόλοιπα σταφύλια είναι σε εξαιρετική κατάσταση», είπε ο Gonnet. «Ελπίζουμε να δούμε ένα vintage πολύ ωραίο σε ποιότητα, προφανώς μικρότερο σε ποσότητα».

Ο Brunier κοιτάζει τη φωτεινή πλευρά, ευγνώμων που οι άνεμοι του Μιστράλ «φυσούν έντονα από τον ανεμοστρόβιλο», οπότε τα ώριμα σταφύλια, που επέζησαν θα είναι για ξηρά κρασιά και χωρίς σήψη. «Η ποιότητα του καρπού είναι εξαιρετική και συνεχίζει να ωριμάζει σε άλλα αγροτεμάχια που ιστορικά ωριμάζουν αργότερα, καθώς και στους αμπελώνες μας στο Gigondas, όπου παράγουμε Domaine les Pallières, και στο Ventoux, όπου παράγουμε κόκκινο και λευκό Pigeoulet.»

«Ευτυχώς, το επάγγελμά μας είναι ένα επάγγελμα με πάθος», είπε ο Brunier, «που μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τη θετική πλευρά…».

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η φυτοπροστασία στον αμπελώνα αποτελεί κρίσιμη πτυχή της γεωργικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής του κρασιού. Σε αυτό το...

REPORTS

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και...

REPORTS

Το ιστορικό οινοποιείο της βορειότερης αµπελουργικής ζώνης της Ελλάδας κάνει την εµφάνισή του, το µακρινό 1959. Το συνεταιριστικό οινοποιείο της περιοχής αποτέλεσε την αρχή...

REPORTS

Διαδοχικές κρίσεις, πολιτικές αστοχίες και ανισότητες της ΚΑΠ, εμπορικοί συμβιβασμοί, πανδημία, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνθέτουν το παζλ για το αγροτικό ξέσπασμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες...