Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αλλάζει το αφήγημα του ελληνικού κρασιού με αναβάθμιση της αξίας

Ένα συναρπαστικό αφήγηµα που βάζει στο επίκεντρο τις γηγενείς ποικιλίες αµπέλου , τον αρχέγονο οινικό πολιτισµό της χώρας, τα ιδιαίτερα terroirs της Ελλάδας αλλά και την ελληνική γαστρονοµική αντίληψη «του µοιράσµατος» ετοιµάζει ο Σύνδεσµος Ελληνικού Οίνου για την τρέχουσα τριετία στο πεδίο προώθησης του ελληνικού κρασιού

του Πέτρου Γκόγκου

Σε ειδική εκδήλωση την περασµένη Τετάρτη 9 Μαρτίου, µε αφορµή το Οινόραµα, παρουσιάστηκε από τον ΣΕΟ ο πυρήνας του νέου σχεδιασµού.

Βασικό ζητούµενο µέσα από αυτόν τον επαναπροσδιορισµό της επικοινωνιακής τακτικής του ελληνικού οινικού επιχειρείν, είναι να βαθύνει η διαφοροποίηση του εγχώριου ποιοτικού οίνου από τον ανταγωνισµό, ώστε να εκφράζεται καλύτερα το σύγχρονο ελληνικό κρασί. Στόχος να αυξηθεί περαιτέρω η  αξία του τελικού προϊόντος, κάτι που τα τελευταία χρόνια ανέβασε τη µέση αξία στη µεγάλη αγορά των ΗΠΑ στα 5,75 ευρώ ανά λίτρο ελληνικού οίνου.

Θέλοντας να διατηρήσουν το στοιχείο του αιφνιδιασµού, παράµετρος καθοριστική για την επιτυχή έκβαση κάθε διαφηµιστικής καµπάνιας, οι ιθύνοντες του ΣΕΟ περιορίστηκαν στο σχόλιο ότι έχουν ετοιµάσει κάτι «πιο sexy».

Στο εξωτερικό, στόχος των Wines of Greece είναι η δηµιουργία εικόνας αξίας. Στο εσωτερικό, στόχος είναι η βελτίωση της οινικής εµπειρίας µέσω της καταπολέµησης του χύµα και της εκπαίδευσης της HORECA στις τουριστικές περιοχές. Ζητούµενο είναι και η επέκταση σε νέα κοινά, είτε µε ηλικιακά κριτήρια, είτε µε κριτήριο τους χώρους πρόσβασης στο ελληνικό κρασί, όπως είναι η επέκταση σε Bar και καφετέριες αλλά και προωθητικές ενέργειες στη λιανική.  Ως βασικοί ανταγωνιστές ξεχωρίζουν η Αυστρία µε τη λευκή ποικιλία Grüner Veltliner, το terroir και τα Sauvignon Blanc της Νέας Ζηλανδίας, τα γερµανικά Riesling και το terroir της Γερµανίας, καθώς και το terroir και οι εξωτικές ποικιλίες της Νέας Ζηλανδίας.

Στα δυνατά σηµεία του κλάδου καταγράφονται οι δυναµικές επιχειρήσεις της χώρας, που διαθέτουν πλέον µεγάλη τεχνογνωσία και πλεόνασµα δηµιουργικότητας, καθώς και οι µοναδικοί αµπελώνες που στηρίζουν το εγχείρηµα «Ελληνικός Οίνος». Από την άλλη, στα αδύνατα σηµεία, σύµφωνα µε τον ΣΕΟ, ο µικρός κλήρος που δυσκολεύει την επέκταση των αµπελώνων, το περιοριστικό καθεστώς των αδειών φύτευσης, ο έντονος ανταγωνισµός επώνυµων οίνων και οι ανεπαρκείς έλεγχοι.

Πρόκληση τα βιολογικά και ζητούµενο η ανατροπή της φθίνουσας πορείας της αµπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα

Κίνητρα για βιολογική αµπελουργία αναζητούν οι ιθύνοντες του ΣΕΟ, για
να προλάβει ο ελληνικός οίνος να καθιερωθεί στη νέα νόρµα που εισάγει
η Ευρώπη στο πεδίο του κρασιού και της γεωργίας εν γένει. Μέχρι σήµερα, το 8% περίπου των καλλιεργούµενων εκτάσεων µε αµπέλια εµπίπτουν στην κατηγορία των Βιολογικών, ενώ ο ευρωπαϊκός σχεδιασµός προβλέπει αύξηση του ποσοστού στο 25%. Η ανάπτυξη του εγχώριου βιολογικού αµπελώνα, περιλαµβάνεται στα πλάνα του ΣΕΟ που παρουσίασαν στην ειδική εκδήλωση ο πρόεδρος Γιάννης Βογιατζής και ο νοµικός σύµβουλος του οργάνου Θόδωρος Γεωργόπουλος. Στις προτάσεις και η ενίσχυση των συνεργατικών σχηµάτων και δοµών του κλάδου σε τοπικό επίπεδο µε τις οµάδες προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων, ΠΟΠ και ΠΓΕ. «Πρέπει να καταλάβουµε πού θέλουµε να πάµε και τι θέλουµε να κάνουµε» ανέφερε ο κ. Βογιατζής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...