Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Altos de Pinto Bandeira η πρώτη DO του Νέου Κόσμου για αφρώδη οίνους

Η πρωτοποριακή νέα DO, η οποία χρειάστηκε 10 χρόνια για να επιτευχθεί, θέτει τα πρότυπα για την ποιοτική παραγωγή βραζιλιάνικων αφρωδών οίνων…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Το Altos de Pinto Bandeira, που βρίσκεται στη νότια οινοπαραγωγική περιοχή Serra Gaúcha της Βραζιλίας, έχει αναγνωριστεί ως DO για αφρώδη κρασιά παραδοσιακής μεθόδου. Η νέα DO, που αποτελεί και την πρώτη στον Νέο Κόσμο, που προορίζεται αποκλειστικά για αφρώδη κρασιά, ανακοινώθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022. Τα πρώτα κρασιά με την ετικέτα DO Altos de Pinto Bandeira θα φτάσουν στην αγορά φέτος.

Η κίνηση ακολουθεί 10 χρόνια εκστρατείας και έρευνας από την Ένωση Παραγωγών Οίνου Pinto Bandeira (Asprovinho). Συνεργάστηκε με φορείς όπως η Embrapa Grape and Wine (η κρατική εταιρεία Brazilian Agricultural Research Corporation, που συνδέεται με το Υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας), το Πανεπιστήμιο του Caxias do Sul και το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Rio Grande do Sul.

Το Altos de Pinto Bandeira αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως μοναδική τοποθεσία για την παραγωγή αφρωδών οίνων από τον Χιλιανό οινοποιό Mario Geisse. Μετακόμισε στη Βραζιλία το 1976 για να εργαστεί για την επιχείρηση Chandon της Βραζιλίας της Moët & Chandon. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του οινοποιείο Familia Geisse στο Pinto Bandeira το 1979.

«Αυτή η περιοχή έχει κάτι πολύ σπάνιο, το οποίο συνάντησα για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια», είπε ο Geisse. «Μπορεί να παράγει σταφύλια που έχουν τη βέλτιστη ζάχαρη και οξύτητα τη στιγμή της συγκομιδής. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύ έντονα σε αυτήν την περιοχή και μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε κρασιά που είναι τυπικά της περιοχής, χωρίς ελαττώματα.»

Ο Jorge Tonietto, ερευνητής Embrapa Grape and Wine πρόσθεσε: «Αυτή η DO έχει δομική ισοδυναμία και οικειοποιείται ένα υψηλό ποιοτικό επίπεδο, όπως αυτό που υπάρχει στα διάσημα DO των αφρωδών οίνων σαμπάνιας από τη Γαλλία ή του Franciacorta από την Ιταλία».

Το Altos de Pinto Bandeira DO καλύπτει 65 km² (6.500 εκτάρια) σε τρεις διαφορετικούς δήμους στην αριστερή όχθη του Vale do Rio das Antas: Pinto Bandeira (76,6%), Farroupilha (19%) και Bento Gonçalves (4,4%). Τα χαρακτηριστικά του μοναδικού terroir της περιοχής περιλαμβάνουν εδάφη από ηφαιστειακό βασάλτη που προσφέρουν φυσική άρδευση στους αμπελώνες. Η μέση βροχόπτωση είναι 1.400 χιλιοστά και το μέσο υψόμετρο των αμπελώνων είναι 632 μέτρα.

Τρεις ποικιλίες σταφυλιού επιτρέπονται στο DO: Chardonnay, Pinot Noir και Riesling Italico (Welschriesling). Οι αποδόσεις περιορίζονται στους 12 τόνους ανά εκτάριο, με αυστηρούς κανόνες ελέγχου για την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής στο οινοποιείο. Επί του παρόντος, τέσσερα οινοποιεία επιτρέπεται να φέρουν ετικέτα στα κρασιά τους DO Altos de Pinto Bandeira: Geisse, Aurora, Don Giovanni και Valmarino.

Τέλος, ο Βραζιλιάνος εμπειρογνώμονας κρασιού Maurício Roloff, διευθυντής εκπαίδευσης της Ένωσης Βραζιλιάνων Σομελιέ, δήλωσε: «Αυτό είναι μέρος της ευρύτερης διαδικασίας να έχουμε το αφρώδες κρασί ως το κορυφαίο στυλ κρασιού της Βραζιλίας. Εξακολουθεί να είναι μια πολύ ευρεία κατηγορία, αλλά είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μιλούν οι άνθρωποι με το βραζιλιάνικο κρασί. Έτσι, το να έχουμε μία DO μας καθιστά ειδικούς στα αφρώδη κρασιά.»

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...