Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια ματιά στο παλαιότερο μπουκάλι κρασιού στον κόσμο ηλικίας 1700 ετών

Το παλαιότερο μπουκάλι κρασιού στον κόσμο στεγάζεται στο Ιστορικό Μουσείο του Παλατινάτου στο Speyer της Γερμανίας, αλλά πόσο χρονών είναι ακριβώς και θα ήταν ακόμα ασφαλές για κατανάλωση;

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Το Ιστορικό Μουσείο του Παλατινάτου στο Speyer της Γερμανίας φιλοξενεί αυτό που πιστεύεται ευρέως ότι είναι το παλαιότερο μπουκάλι κρασιού στον κόσμο.

Το μπουκάλι λέγεται ότι ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή του τάφου ενός Ρωμαίου ευγενούς και γυναίκας το 1867, στο σημερινό Speyer.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το μπουκάλι πιστεύεται ότι χρονολογείται από το 325 μ.Χ., γεγονός που το καθιστά σχεδόν 1.700 ετών. Η φιάλη των 1,5 λίτρων (Magnum στο σημερινό μέγεθος φιάλης κρασιού) υποτίθεται ότι προοριζόταν να συνοδεύσει το ζευγάρι στο ταξίδι τους στη μετά θάνατον ζωή.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτο, πιστεύεται ότι το υγρό που βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση.

Ωστόσο, το «κρασί» μέσα στο μπουκάλι είναι πολύ πιθανό να μην είναι πλέον καθόλου κρασί, αλλά μάλλον ένα υγρό που έχει χάσει την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου.

Ο λόγος που το «κρασί» εξακολουθεί να θεωρείται πιθανώς ασφαλές για κατανάλωση είναι διπλός. Πρώτον, το κρασί σφραγίστηκε με κερί και όχι με φελλό, το οποίο θα είχε σαπίσει στα ενδιάμεσα σχεδόν 2.000 χρόνια. Δεύτερον, χάρη σε ένα παχύ στρώμα ελαιολάδου, το οποίο προοριζόταν να διατηρήσει το κρασί μέσα στο μπουκάλι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήταν μια ιδιαίτερα γευστικό όσον αφορά την κατανάλωση.

«Μικροβιολογικά μάλλον δεν είναι χαλασμένο», είπε η καθηγήτρια Monkia Christmann στο Futurism. «[Αλλά] δεν θα έφερνε χαρά στον ουρανίσκο».

Ο Ludger Tekampe, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος που είναι υπεύθυνος για τη στέγαση του υγρού το περιέγραψε ως «εξαιρετικά σταθερό».

Πρόσθεσε, «δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί αν μπει αέρας στο κρασί».

Τέλος, το «κρασί» μέσα στο μπουκάλι είναι πιθανό να αποτελούνταν από τοπικές ποικιλίες σταφυλιού που φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας της σημερινής σύγχρονης Γερμανίας.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...