Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με φινέτσα και πλούτο, έρχονται τα Chardonnay της Δράμας

Η κοσµοπολίτικη ποικιλία σταφυλιού Chardonnay προέρχεται από τη Βουργουνδία της Γαλλίας ενώ έχει ευδοκιµήσει και στην Ελλάδα, σε διαφορετικά µεταξύ τους κλίµατα, που δεν θυµίζουν όλα το δροσερό κλίµα της Βουργουνδίας. Από τo Αµύνταιο Φλώρινας ως τη Βασιλάδα Μεσσηνίας, το Wine Trails δοκίµασε και έκανε µια προσεκτική επιλογή εννέα αρωµατικών και απολαυστικών Chardonnay. Οινοποιήσεις που ακολουθούν τις προτιµήσεις των οινοποιών, Chardonnay δεξαµενής και παλαιωµένα βαρελάτα «σκιτσάρουν» την ποικιλοµορφία της χώρας και έρχονται να εκπλήξουν, το καθένα µε την ιδιαιτερότητά του, το οινόφιλο κοινό. Παρακάτω παρουσιάζονται δύο φρέσκα Chardonnay από την περιοχή της Δράμας.

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Με τη λάμψη της Δράμας

«Πεποίθησή μας είναι ότι η προσωπικότητα ενός κρασιού γεννιέται στο αμπέλι, και φέρει τη σφραγίδα του εδάφους όπου έχει ριζώσει το φυτό και των χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας», δηλώνει το Κτήμα Παυλίδη δίνοντας στοιχεία για τη φιλοσοφία που έχει υιοθετήσει.

Το μονοποικιλιακό Chardonnay του Οινοποιείου σε Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα που φέρει την ονομασία «Emphasis Chardonnay» δεν περνάει απαρατήρητο. Ο τρύγος πραγματοποιείται τη νύχτα έτσι ώστε το σταφύλι να μην έρθει σε επαφή με τον ήλιο και η θερμοκρασία του να παραμείνει χαμηλή, για διατήρηση του δυναμικού της κάθε ποικιλίας. Στο οινοποιείο ο μούστος μετά την απολάσπωσή του, μεταφέρεται με τη βοήθεια της βαρύτητας σε βαρέλια, όπου λαμβάνει χώρα η αλκοολική (και η μηλογαλακτική) ζύμωση. Εκεί, ο ολοκληρωμένος πλέον οίνος παραμένει με τις οινολάσπες για διάρκεια 6 μηνών με στόχο το τελικό προϊόν, με το ξύλο σε αρμονική συνύπαρξη με το φρούτο, να αποκτήσει επιπλέον όγκο στο στόμα.

«Δεν είναι τυχαία μια από τις κορυφαίες διεθνώς ποικιλίες. Μια ευγενής ποικιλία που εκφράζει το terroir της Δράμας. Εγκλιματίστηκε εύκολα και έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα στα ασβεστολιθικά χώματα του Μενοικίου και σε υψόμετρο 300 περίπου μέτρων», αναφέρει με περηφάνεια ο οινολόγος Παναγιώτης Κυριακίδης.

Ένα ονομαστό κρασί

Όταν κάποιος δοκιμάζει το Emphasis, θα παρατηρήσει το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα του Chardonnay και έπειτα ένα πολυσύνθετο άρωμα τροπικών φρούτων (μάνγκο, ανανάς), μελιού και κηρού σε ένα διακριτικό φόντο ψημένου ψωμιού. Στο στόμα είναι λιπαρό και στρόγγυλο, επιβεβαιώνει τα πολυσύνθετα αρώματα της μύτης και αφήνει μία αίσθηση γλυκύτητας και μια χαρακτηριστική φρεσκάδα στην επίγευση.  Ένα σύνθετο κρασί που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε ονομαστά κρασιά της ποικιλίας όπως αποδεικνύουν και οι πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Συνοδεύει αρμονικά θαλασσινά όπως μύδια, χταπόδι και οστρακοειδή, λιπαρά ψάρια και άσπρες σάλτσες.

Κύρος και δύναμη

Το φρεσκότατο Chardonnay σοδειάς 2020 του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, που κυκλοφορεί με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα, είναι κρασί δεξαμενής, κάτι που ξεφεύγει από την πεπατημένη όσον αφορά τις πρακτικές που εφαρμόζονται για τη συγκεκριμένη ποικιλία. Ανάμεσα στα λίγα Chardonnay δεξαμενής που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχει κατακτήσει πολλαπλές βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.

Ο αμπελώνας βρίσκεται σε πλαγιά με βορεινή έκθεση σε υψόμετρο 200-300 μ. και έδαφος αλκαλικό και πηλώδες. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι της τάξης των 800 κιλών/στρέμμα, κάτι που επιτρέπει στους οινοποιούς να συνδυάσουν όμορφα ποιότητα και ποσότητα. Ο μούστος παραμένει με τα στέμφυλα, ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία και ωριμάζει με τις οινολάσπες για δύο μήνες πριν ακολουθήσει τις συνήθεις διαδικασίες της σταθεροποίησης, του φιλτραρίσματος και τέλος της εμφιάλωσης.

Το κρασί της νέας σοδειάς είναι διαυγές αχυρόξανθο, με πρασινωπές αντανακλάσεις φρεσκάδας. Στη μύτη αναδύονται ζωηρά αρώματα λουλουδιών και φρούτων, με το γιασεμί, τον ανανά και την μπανάνα να πρωταγωνιστούν, σε φόντο εσπεριδοειδών. Δροσιστική οξύτητα στο στόμα, που συνδυάζεται με δύναμη, καλή δομή, φρουτώδη αρώματα στόματος και επίμονο τελείωμα.

Pages from 06_21_Winetrails-60-63

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.