Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η νέα προσέγγιση στον πωματισμό οίνου

Είναι γνωστό ότι η τεχνολογία των πωµάτων φελλού DIAM έχει φέρει µια επανάσταση στο χώρο της οινοβιοµηχανίας, µε αξιόπιστα «εργαλεία» πωµατισµού, καθώς και ασφάλεια στην αγορά του κρασιού. Τα συγκεκριµένα πώµατα, υψηλής τεχνολογίας και πολύ µεγάλης εξειδίκευσης, έχουν επίσης δηµιουργήσει την ανάγκη µιας νέας προσέγγισης στη διαχείρισή τους, ώστε να αξιοποιούνται πρακτικά στο έπακρο τα πλεονεκτήµατά τους.

Κείμενο Tίνα Κοκκαλίδου

Η σχέση είναι αµφίδροµη. ∆ιαχειριζόµαστε υλικά πωµατισµού υψηλής τεχνολογίας  και  απαιτείται για τη διαχείρισή τους υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, µαζί µε πολύ µεγάλη επιµέλεια και επαγγελµατισµό.

Η νέα αυτή προσέγγιση σαφέστατα επεκτείνεται και στη συνολική διαχείριση του πωµατισµού µε κάθε υλικό.

Η εποχή που τα κρασιά εµφιαλώνονταν απλώς µε ένα πώµα ή που τα κριτήρια επιλογής του πώµατος ήταν πολύ γενικά, έχει πια παρέλθει. Η επιλογή του πώµατος απαιτεί γνώση, µελέτη, πειραµατισµό.

Οίνος – πώµα – φιάλη

Επιλέγεται το κατάλληλο πώµα προσεγγίζοντας όσο το δυνατόν καλύτερα τον προς εµφιάλωση οίνο, σε συνεργασία µε τον οινοποιό. Κριτήρια αποτελούν η ποικιλία, ο τύπος και το στυλ του οίνου, το terroir, η εσοδεία, ο τρόπος οινοποίησης, τα επιµέρους χαρακτηριστικά και απαιτήσεις κάθε οίνου, ο προσδοκώµενος  χρόνος ζωής του εµφιαλωµένου προϊόντος, η επιθυµητή εξέλιξη στη φιάλη. Η νέα προσέγγιση στη µεταποίηση των πωµάτων φελλού πρέπει να λαµβάνει υπ’ όψη όλες τις παραπάνω παραµέτρους και να εξειδικεύει τις κατεργασίες µε τα κατάλληλα υλικά και µεθόδους.

Η κατεργασία της επιφάνειας

Η κατεργασία επιφάνειας των πωµάτων φελλού, για να γίνουν εµφιαλώσιµα, είναι µια πολύ απαιτητική και υπεύθυνη διαδικασία, που έχει σκοπό να επιτύχει τον βέλτιστο πωµατιστικό αποτέλεσµα για τον συγκεκριµένο συνδυασµό οίνου – πώµατος – φιάλης,  µε συγκεκριµένο µηχανολογικό εξοπλισµό και συνθήκες εµφιάλωσης.

Εξίσου απαραίτητη µε την παραγωγική διαδικασία είναι η διενέργεια όλων των απαραίτητων εργαστηριακών ελέγχων, που εγγυώνται την αρτιότητα των τελικών προϊόντων, τα οποία οφείλουν να είναι συµβατά µε όλες τις επιµέρους συνθήκες του συγκεκριµένου πωµατισµού. Η επάρκεια σε σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής και σε εργαστηριακό εξοπλισµό, από τη µονάδα µεταποίησης των πωµάτων φελλού, θεωρούνται δεδοµένα. Παράλληλα, πεποίθησή µας είναι η ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνογνωσίας, που συνδέεται µε την οινοποιητική και εµφιαλωτική φιλοσοφία και πρακτική της εγχώριας οινοβιοµηχανίας µας.

Η διαχείριση του εµφιαλωµένου προϊόντος

Ιδιαίτερα σηµαντική είναι η ορθή χρήση των πωµάτων σε όλα τα στάδια και στη συνέχεια η σωστή διαχείριση του εµφιαλωµένου προϊόντος. Αναπόσπαστο µέρος της δουλειάς µας είναι η παροχή τεχνικής υποστήριξης, καθώς και η διαρκής ενηµέρωση και πληροφόρηση προς τους χρήστες – οινοποιούς. Η νέα προσέγγιση στον πωµατισµό απαιτεί γνώση, εξειδίκευση και ακρίβεια για να στέκεται στο ύψος του επιπέδου των οίνων που πωµατίζει.

Η πρακτική που ακολουθείται στην κατεργασία, στους ποιοτικούς ελέγχους και την τεχνική υποστήριξη αφορά κάθε τύπο φελλού. Είτε πρόκειται για φελλούς DIAM ή φυσικούς ή τεχνικούς, οι διαδικασίες αυτές γίνονται σύµφωνα µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου πώµατος, µε επιδίωξη την συµβατότητα στις απαιτήσεις του αντίστοιχου πωµατισµού.

Οι φελλοί DIAM ασφαλώς παρέχουν την απόλυτη εξειδίκευση, ως προς τις παραµέτρους που σχετίζονται µε τον  χρόνο και τον τρόπο που πορεύεται ο οίνος στην εµφιαλωµένη ζωή του, καθότι η  απόλυτη απουσία οσµών, η ελεγχόµενη µικροοξυγόνωση, η οµοιοµορφία και η σταθερότητα, µαζί µε τις λοιπές προδιαγραφές τους, το εγγυώνται.

Είναι σηµαντικό το γεγονός ότι η παγκόσµια οινοβιοµηχανία βιώνει την ύπαρξη και τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Ωστόσο, για κάθε τύπο πώµατος, είτε προέρχεται από φελλό, είτε από άλλα εναλλακτικά υλικά (πλαστικό, αλουµίνιο, γυαλί), χρειάζεται ενδελεχής κατάρτιση πάνω στα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές του και στη συνέχεια άρτια χρήση και διαχείρισή του.

Η νέα προσέγγιση, στην εποχή µας, οφείλει να θεωρεί τον πωµατισµό ως επιστήµη, µε µακρά ιστορία και παράδοση, µε απεριόριστο µέλλον και δυναµικό εξέλιξης.

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.