Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βουβή παλαίωση του κρασιού συντροφιά με τα κοράλλια της θάλασσας

Μέσα στο σκοτάδι, το κρύο και την υγρασία, μια φιάλη καλού κρασιού μπορεί να διατηρηθεί στο χρόνο όχι μόνο σταθερά, αλλά και με ανοδική πορεία στην ποιότητά του, χαρίζοντας ύστερα από καιρό μια μοναδική εμπειρία στον δοκιμαστή του.

Το κρασί, είναι κατά κύριο λόγο ένας μοναχικός οργανισμός, που πάντοτε για να ηρεμίσει και να ισορροπηθεί χρειάζεται την ησυχία του , το χρόνο και ένα σκοτεινό δωμάτιο, όπως ένας άνθρωπος που υποφέρει από μια ημικρανία. Αυτές οι συνθήκες, επικρατούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μακριά από την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο βυθός της θάλασσας έχει παρατηρηθεί πως αποτελεί ένα ιδανικό «υπόστρωμα» για τη φιλοξενία φιαλών κρασιού, ενώ πολλές είναι οι προσπάθειες που γίνονται από οινοποιεία σε γωνιές της γης.

Η υποβρύχια παλαίωση κρασιού είναι πλέον μια εξειδικευμένη τάση, που έχει τις ρίζες του σε μοιραία ναυάγια, όπου εγκλωβίστηκαν φιάλες για χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκαν από δύτες και ερευνητές. Για πολλά από αυτά, η πίεση ήταν υπερβολική, και το γυαλί δεν την άντεξε, άλλα όμως αποδείχτηκαν με εκπληκτική  ποιότητα, που αν παλαίωναν αντίστοιχο καιρό στη στεριά, σπάνια θα παρουασίαζαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Ένα παράδειγμα της μεθόδου αυτής είναι οι φιάλες του Ασύρτικου από το οινοποιεία GAIA, που δημιούργησε το θαλασσίτη στον πυθμένα της μεσογείου, στα νερά της Σαντορίνης. Η τολμηρή προσπάθεια ξεκίνησε το 2009, με τις φιάλες να βυθίζονται στα 25 μέτρα, για 4 έτη. Η μηδενική εμπλοκή οξυγόνου στο κρασί αφήνει την παλαίωση να επιδράση πολύ πιο ομαλά στην ποιότητα του κρασιού, δίνοντας ένα πιο στρογγυλό αποτέλεσμα, χωρίς κανένα ίχνος οξείδωσης.

Από την προσπάθεια αυτή, που επιχειρούν λιγοστά οινοποιεία στον κόσμο, δεν λείπει η Veuve Clicquot, που βυθίζει τη σαμπάνια στη Βαλτική θάλασσα. H ιδέα του οίκου ξεκίνησε το 2010, όταν μια ομάδα καταδυτών ανακάλυψε 47 ναυαγισμένα μπουκάλια σαμπάνιας Veuve Clicquot στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Åland. Έκπληκτοι οι ειδικοί που δοκίμασαν τη σαμπάνια, ο οίκος αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρωτόγνωρο πείραμα παλαιώνοντας ένα κελάρι στο βυθό. Από το 2014, υπάρχει ολόκληρο κελάρι, που θα φιλοξενήσει κάποιες φιάλες για τα επόμενα 40 χρόνια.

Ενώ ορισμένοι μπορεί να το θεωρήσουν ως κίνηση μάρκετινγκ, πολλοί συμμετέχοντες λένε ότι θέλουν να πειραματιστούν με την παλαίωση σε ένα νέο περιβάλλον στη φύση και ότι υπάρχουν ενδείξεις υποβρύχιων συνθηκών που επηρεάζουν τη γεύση ενός κρασιού.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που δεν παλαιώνονται απλά φιάλες, αλλά βαρέλια. Το Larrivet Haut-Brion του Μπορντό παλαίωσε ένα βαρέλι εσοδείας 2009 βυθισμένο μερικώς στη θάλασσα, ενώ το οινοποιείο Edivo της Κροατίας έχει παλαιωμένα μπουκάλια σε αμφορείς κάτω από τον ωκεανό.

Μερικοί γευσιγνώστες μίλησαν για την πολυπλοκότητα των κρασιών και τόνισαν  επίσης μια πιο έντονη αλατότητα. Αλλά συγκεκριμένα, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι «τίποτα δεν μπαίνει ούτε βγαίνει από τα μπουκάλια» όσο είναι κάτω από τη θάλασσα.

Άλλοι παραγωγοί βρήκαν επίσης ότι η υποβρύχια παλαίωση τονίζει ορισμένα χαρακτηριστικά του κρασιού. «Κάνουμε τις δικές μας μελέτες τα τελευταία 12 χρόνια», είπε ο Borja Saracho, ιδρυτής και γενικός διευθυντής του υποβρύχιου οινοποιείου Crusoe Treasure στη χώρα των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία.

Επιμέλεια Κωνσταντίνα Ψιλιώτη,  πληροφορίες από Decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.