Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Oenoview: Καινοτόμος υπηρεσία για αμπελουργία ακριβείας

Το Oenoview είναι μια πρωτοπόρος καινοτόμος υπηρεσία στον χώρο της Αμπελουργίας Ακριβείας που αναπτύχθηκε από την Γαλλική εταιρεία TerraNIS και το Group ICV με την υποστήριξη του ερευνητικού κέντρου αγρονομίας INRA και το γεωπονικό πανεπιστήμιο Sup’Agro του Montpellier.

Προηγήθηκε 3-ετής έρευνα με πειραματικές εφαρμογές στο Montpellier, με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τους οινοπαραγωγούς που την εφαρμόζουν. 

Η ακριβής παρακολούθηση της ωρίμανσης των αμπελώνων και ο εντοπισμός διαφορών στην ποιότητα των σταφυλιών ανά περιοχή, ακόμα και εντός του ιδίου αγροτεμαχίου, απασχολεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς που νοιάζονται για την ποιότητα του οίνου που θα προσφέρουν στους καταναλωτές τους. 

Η χρήση νέων τεχνολογιών τηλεπισκόπησης επιτρέπει: 

  • την ταχύτερη και ακριβέστερη επιλογή σταφυλιών 
  • την κατανόηση και τον έλεγχο της διαφοροποίησης στα διάφορα τμήματα του αμπελώνα

Χρησιμοποιώντας πολυφασματικές δορυφορικές εικόνες, το καινοτόμο αυτό εργαλείο βοηθά να αποκτήσετε γρήγορα μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης του αμπελώνα. Νέες μεθοδολογίες που αναπτύχθηκαν από τους ειδικούς του ICV και της TerraNIS, επιτρέπουν τη χαρτογράφηση της εγγενούς παραλλακτικότητας που παρουσιάζει ο κάθε αμπελώνας. Η ερμηνεία των χαρτών έχει περαιτέρω βελτιστοποιηθεί σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Αγρονομίας INRA και το Πανεπιστήμιο SUP’AGRO του Montpellier, έτσι ώστε να παρέχει μια εξαιρετικά ακριβή χαρτογράφηση των παραμέτρων που σχετίζονται με τη φυλλική επιφάνεια, με τον καταμερισμό του νερού, αλλά και πληροφορίες για το βάρος των τσαμπιών, της ρόγας του σταφυλιού, και της σύνθεσης του σταφυλιού σε διάφορα σημεία του αμπελώνα.

Το œnoview, αποτέλεσμα της συνεργασίας της TerraNIS και του Συνεταιριστικού Ινστιτούτου Οινοποιίας – Institut Cooperatif du Vin (ICV), έχει αποσπάσει το χάλκινο μετάλιο στην Έκθεση Γεωργίας στη θεματική ενότητα «Γεωργία και Νέες Τεχνολογίες» το 2009 στο Παρίσι.

 

Γίνεται ομαδοποίηση ανά συγκρίσιμα αγροτεμάχια με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς, ετερόμορφοι ή ανομοιογενείς αμπελώνες με πολλά κενά ανάμεσα στα αμπέλια ή κακοσυντηρημένα αμπέλια με πολλά κενά μεταξύ των σειρών μπορούν να προσδιοριστούν. Υποστηρίζει τις διαχειριστικές πρακτικές (εργασίες κλαδέματος, αραιώματος οφθαλμών, απομάκρυνσης φύλλων), ενισχύοντας τον έλεγχο ωριμότητας και την οργάνωση συγκομιδής, με στόχο την επίτευξη της επιθυμητής ποιότητας σταφυλιών. Βοηθά επίσης, στην αποτελεσματική άρδευση, μειώνοντας αισθητά το ετήσιο κόστος αυτής.

Συνέπεια όλων αυτών η επίτευξη της αύξησης κερδοφορίας του αμπελώνα.

Η υπηρεσία Oenoview εφαρμόζεται με επιτυχία στη Γαλλία, το Μαρόκο, τη Χιλή, την Ιαπωνία, ενώ έχει εφαρμοστεί πολλάκις πιλοτικά στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.