Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Oι συμπαντικές επιρροές βρίσκουν έκφραση στο οινοποιείο Σκλάβος

Το ήπιο προφίλ του Ευρυβιάδη Σκλάβου, που ξεκίνησε να οινοποιεί στην Κεφαλονιά το 1996, συνεχίζοντας δύο γενιές μετά τη μακρά παράδοση της οικογένειας του στο αμπέλι (1919), αποτυπώνεται στην ευγενική και καθαρή έκφραση των κρασιών του ομώνυμου οινοποιείου που προέρχονται από βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις και εφαρμογή βιοδυναμικών πρακτικών.

της Μαρίας Γιουρουκέλη

Στο κτήμα Σκλάβου, υπάρχουν προφυλλοξηρικοί αμπελώνες που αγγίζουν και τα 100 έτη φυτεμένοι με τοπικές ποικιλίες της Κεφαλονιάς. Ανάμεσά τους αμπέλια Ρομπόλας, Μοσχάτου, Μοσχατέλας αλλά και Τσαούσι, Βοστιλίδι, Μαυροδάφνη και μερικές ακόμα σπάνιες ποικιλίες του νησιού. Στο φιλόξενο κτήμα Σκλάβου, που βρίσκεται εντός των ορίων της ζώνης καλλιέργειας της Μαυροδάφνης Κεφαλληνίας στην περιοχή της Πάλλης στο Ληξούρι βρέθηκε πρόσφατα η ομάδα του Wine Trails με τον Ευρυβιάδη Σκλάβο να περιγράφει την ολιστική προσέγγιση που ακολουθεί γύρω από το θέμα της ενδυνάμωσης των φυτών μέσα από τη χρήση ομοιοδυναμικών σκευασμάτων αλλά και το άνοιγμα στις θετικές συμπαντικές επιρροές βάσει και του βιοδυναμικού ημερολογίου της Μαρίας Τουν.

Από το 2015 η ατομική επιχείρηση έχει μετατραπεί σε Ε.Π.Ε με την συμμετοχή σε ποσοστό 50% της οικογένειας Ζησιμάτου Σ. και λειτουργεί υπό την επωνυμία ΣΚΛΑΒΟΣ –ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ Ε.Π.Ε., ενώ η δυναμικότητα του οινοποιείου αγγίζει τις 107.000 φιάλες.

Η παραγωγή χαρακτηρίζεται από τις μικρές στρεμματικές αποδόσεις 400 περίπου κιλά το στρέμμα, ενώ στόχος είναι τα επόμενα έτη το σύνολο των παραγόμενων οίνων να προέρχεται από σταφύλια που θα έχουν παραχθεί με τις αρχές της βιολογικής –βιοδυναμικής καλλιέργειας αλλά και νέες εκδοχές γύρω από την ποικιλία της Μαυροδάφνης Κεφαλληνίας. Το 65% των ετικετών του οινοποιείο διατίθεται (Γαλλία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Δανία, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστρία, Κύπρος, Πορτογαλία, Νορβηγία, Ιαπωνία, Αμερική, Καναδά).

Oι ετικέτες του οινοποιείου

–              Οrgion (Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας)

–              Monambeles (Mαυροδάφνη Κεφαλληνίας)

–              Σύνοδος (Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας,  Βοστιλίδι)

–              Vin doux du Soleil (Μοσχάτος Κεφαλληνίας)

–              Efranor (Μοσχατέλα και Βοστιλίδι)

–              Vino di Sasso (Ρομπόλα Κεφαλληνίας)

–              Tsaousi (Τσαούσι)

–              Metagitnion (Βοστιλίδι)

–              Alchymiste rose (Μαυροδάφνης Κεφαλληνίας- Μοσχατέλα)

–              Ζakynthino (Zακυνθινό)

–              Lacomatia (Ρομπόλα Κεφαλονιάς)

–              Muscat Orange (Μοσχάτο Κεφαλονιάς)

–              Vostilidi Orange (Βοστιλίδι)

–              Zakynthino Orange (Zακυνθινό)

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...