Είτε οι καλλιεργητές είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί, βιοδυναμικοί είτε έχουν επιλέξει μια άλλη μορφή πιστοποίησης με αειφόρο πνεύμα.
Χωρίς να μπορούν να στραφούν οι παραγωγοί σε ψεκασμούς που καταστρέφουν έντομα και ασθένειες (και νερό, έδαφος και όλες τις μορφές ζωής), καλλιεργητές όπως το Casciato αναζητούν λιγότερο συμβατικές μεθόδους στοχευμένου ελέγχου των παρασίτων.
Oι Αφίδες, γνωστά για την αρπακτική φύση τους στον αμπελώνα, έχουν γίνει βασικός σύμμαχος για τους καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο.
Οι αφίδες στοχεύουν σε αλευρόφυτα, αφίδες, θρίπες, φυλλοβόλα και αραχνίδια, λέει η Maya Dalla Valle, οινοποιός στο Dalle Valle Vineyards στη Νάπα της Καλιφόρνια. Το κτήμα έχει 20 στρέμματα αμπέλια και έχει βιολογική πιστοποίηση από το 2007.
«Τα ακάρεα στα οποία στοχεύουν οι Αφίδες τρέφονται με φύλλα και, όταν είναι ανεξέλεγκτα, μπορούν να μειώσουν την ικανότητα του αμπελιού να παράγει ζάχαρη, κάτι που επηρεάζει σοβαρά τις γεύσεις του κρασιού.» —Maya Della Valle, οινοποιός
Η Valle λέει ότι απελευθερώνουν Αφίδες σε κάρτες αβγών γύρω από τον αμπελώνα και διαπιστώνει ότι, «παρά τη σύντομη διάρκεια ζωής τους, μόλις δύο έως τριών εβδομάδων, θα καταναλώσουν έως και 250 νύμφες ή 11.200 ακάρεα αράχνης!»
«Οι αλευρώδεις κοριοί δεν είναι απαραίτητα ένα τρομερό πρόβλημα από μόνοι τους, αλλά είναι φορείς για τους ιούς της αμπέλου. Σοβαροί ιοί όπως το καρούλιασμα, που επηρεάζει την ικανότητα του αμπελιού να ωριμάζει τα φρούτα, ειδικά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όταν ο καρπός πρέπει να τελειώσει, μπορεί να μεταδοθούν από αλευρώδη που κολλάνε στον αγροτικό εξοπλισμό, όπως το κλαδευτήρι. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε άλλους αμπελώνες».
Το καρούλιασμα μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής ενός αμπελώνα, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο για τους αμπελώνες ανάλογα με τα αμπέλια για να διαρκέσουν 40 ή περισσότερα χρόνια, λέει ο Kade Casciato, υπεύθυνος αμπελώνα στο Ciel du Cheval στην πολιτεία της Ουάσιγκτον Red Mountain AVA.
Οι καλλιεργητές που μπόρεσαν να μειώσουν, αλλά όχι απαραίτητα να εξαλείψουν, τη χρήση οργανικών και συνθετικών ψεκασμών με τη βοήθεια αφίδων και άλλων ευεργετικών εντόμων, δημιούργησαν διαδρόμους για τους εχθρούς, στους οποίους μπορούν να υποχωρήσουν όταν ψεκάζουν. Άλλοι που θέλουν να καλλιεργήσουν μακροπρόθεσμους πληθυσμούς αφίδων βρίσκουν επίσης ένα περιβάλλον βιοποικιλότητας απαραίτητο για την επιτυχία τους.
Ο Casciato και η ομάδα του άρχισαν να δημιουργούν ασφαλείς ζώνες με κορδόνια βιοποικιλότητας στον αμπελώνα για όταν ψεκάζουν αμέσως μόλις συνειδητοποίησαν τι πλεονέκτημα θα μπορούσαν να είναι τα σφάλματα.
«Γύρω από τον αμπελώνα, φυτεύουμε πολλά αυτόχθονα είδη λουλουδιών και φυτών, ώστε οι Αφίδες να έχουν πού να πάνε εάν είναι απαραίτητος ένας ψεκασμός», εξηγεί.
Στην περιοχή Cantina Endrizzi 173 στρεμμάτων στην περιοχή Trentodoc της Ιταλίας, όπου η ομάδα του αμπελώνα χρησιμοποιεί πολλά είδη ωφέλιμων ιθαγενών εντόμων, συμπεριλαμβανομένων των αφιδών, η ύπαρξη ενός αμπελώνα με βιοποικιλότητα είναι απαραίτητη για τις συνεχείς προσπάθειές τους για βιωσιμότητα.
Το Two Mountain είναι ένας αμπελώνας 150 στρεμμάτων και καλλιεργεί περίπου 400 στρέμματα για άλλους στην κοιλάδα Yakima της Ουάσιγκτον. «Βγάζουμε περίπου 20 φύλλα κορδονιών ανά στρέμμα σε 200 στρέμματα», λέει ο Patrick Rawn, επικεφαλής των επιχειρήσεων αμπελώνα. «Φέτος, ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε drones για να αναπτύξουμε τα κορδόνια».
Οι αφίδες όμως, σπεύδουν να επισημάνουν οι καλλιεργητές, δεν είναι απαραίτητα πανάκεια.
Πηγή:Wine Industry Network. com