Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Koστίζει ακριβά η αδράνεια στον αμπελουργικό τομέα λένε στη Γαλλία

Στη συνάντηση του προέδρου των συνεταιριστικών οινοποιείων της Γαλλίας, Joël Boueilh που θα πραγματοποιηθεί με τον Υπουργό Γεωργίας στα τέλη του μήνα, ο αμπελοοινικός τομέας επεξεργάζεται και θα υποβάλλει ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που βασίζεται σε μια στρατηγική αναδιοργάνωσης για τα επόμενα χρόνια.

Ο Joël Boueilh επιθυμεί «να οδηγήσει την αμπελουργία προς ένα άλλο μονοπάτι από αυτό προς το οποίο κατευθυνόμαστε. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί: υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες από τους αμπελουργούς δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τη βάση, μιλάμε για λογαριασμό τους».

Θα πρέπει να υπάρξει μόνο ένα καλό αποτέλεσμα το 2023 για τον αμπελοοινικό τομέα, αυτό θα ήταν η επίλυση των οικονομικών και διαρθρωτικών κρίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών από τις εταιρείες του. Τα απαραίτητα έκτακτα μέτρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων παραγωγής και εμπορίου του τομέα αμπέλου και οίνου με τον υπουργό Γεωργίας, Marc Fesneau, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, προκειμένου να επιλυθούν «τα προβλήματα της αγοράς κρασιού και η γαλλική υπερπαραγωγή». Ο Joël Boueilh, πρόεδρος των Vignerons Cooperateurs, απαριθμεί όλες τις αβεβαιότητες της επερχόμενης περιόδου 2023. Αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό, η κατανάλωση κρασιού παραπαίει: «Δεν πρέπει να το κρύβουμε, διανύουμε τη χρονιά όλων των κινδύνων» επισημαίνει ο αμπελουργός από το Saint-Mont (Gers).

Εάν ο τομέας υποβάλλει συλλογικά αιτήματα για έκτακτα μέτρα (πριμοδοτούμενη εκρίζωση, απόσταξη κρίσης, ενίσχυση αποθεματοποίησης κ.λπ.), είναι απαραίτητο να βαθμονομηθούν τα αιτήματα για να αποφευχθούν παρενέργειες, επισημαίνει ο Joël Boueilh, ώστε να αποφευχθεί ότι «μια καλή ιδέα για μια περιοχή έχει δραματικές συνέπειες για τον γείτονά της». Για παράδειγμα, το αίτημα για οριστικό ξερίζωμα των πλεοναζόντων αμπελιών στο Μπορντό θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία στο Μπερζεράκ. Πέρα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, «έχουμε την επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε για έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια για τη γαλλική αμπελοκαλλιέργεια», ανακοινώνει ο Joël Boueilh, ο οποίος παρακαλεί να «πάμε την αμπελοκαλλιέργεια προς ένα άλλο μονοπάτι από αυτό που οδεύουμε: Πρέπει να είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί: υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες από τους αμπελουργούς, δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τη βάση, μιλάμε για λογαριασμό τους».

Σχέδιο δράσης

Ο τομέας δεν χρειάζεται άλλη μια έκθεση, αλλά μια σφαιρική αμφισβήτηση για να καταλήξει σε ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης, πιστεύει ο πρόεδρος των συνεταιριστικών οινοποιείων: «υπήρξαν ήδη τομεακά σχέδια στο παρελθόν, τα οποία κάνουν εξαιρετικές αναφορές για το ράφι, αλλά ποια είναι η εφαρμογή τους;» Για τον Joël Boueilh, «ο γαλλικός τομέας υποφέρει από υπερβολική αυτοπροστασία. Το να μην αλλάζεις τίποτα είναι πιο επικίνδυνο από το να φαντάζεσαι πράγματα που μπορεί να φαίνονται αταίριαστα σήμερα, αλλά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες εξελίξεις στο μέλλον».

Ζητώντας να απελευθερωθούν ιδέες και φαντασία, ο αμπελουργός από τη νοτιοδυτική Γαλλία ζητά μια ευρεία σάρωση: διάρθρωση της προσφοράς, καινοτομία στα προφίλ προϊόντων, νέα βοηθήματα μάρκετινγκ… «Μετράει σωστά ο οινοπαραγωγός τον κίνδυνο να μην κάνει τίποτα; Καθημερινά βιώνουμε υποκατανάλωση και έλλειψη προσαρμογής στην αγορά. Είναι κρασιά που μένουν στις δεξαμενές, κόκκινα κατά τόπους, ροζέ αλλού» καταλήγει.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025, από τις 16:00 έως τις 22:00, το Makedonia Palace φιλοξενεί τη Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition: μια μεγάλη...

REPORTS

Τη σκυτάλη από τη Dina Opici λαμβάνει ο Cutter Smith, επικεφαλής της Eder Bros., με προτεραιότητα την ευελιξία και τη στήριξη των μελών.

REPORTS

Ευκαιρία εξοικείωσης με ελληνικές ποικιλίες και στυλ κρασιών παρείχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οινογνωσίας «Foundation Certificate» του Greek Wine Acardemy που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8...

REPORTS

Με διακριτή και στρατηγική παρουσία, τα Οινοποιεία Μπουτάρη σφράγισαν με την υπογραφή τους το επίσημο Gala Dinner του κορυφαίου συνεδρίου του Economist, το οποίο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικού οίνου Wine Enthusiast προτείνει την Κρήτη ως μια από τις 7 πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές παγκοσμίως

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην 30η του σεζόν ετοιμάζεται να μπει το Wine Club Thessaloniki’ 96. Στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της νέας περιόδου που θα πραγματοποιηθεί στο...