Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H νέα εποχή του Μοσχοφίλερου, οι «Μantinians» και η αναθεώρηση του φακέλου ΠΟΠ

Τη νέα εποχή του Μοσχοφίλερου, η οποία έχει αποκτήσει πολλές και διαφορετικές εκφράσεις, χαρακτήρα που εκφράζεται από τα αρκετά διαφορετικά αμπελοτόπια της Μαντινείας, περιοχής προέλευσης της ΠΟΠ ποικιλίας αλλά και από το κάθε οινοποιείο ξεχωριστά, έρχεται να αναδείξει η σύσταση της νεότευκτης Ένωσης Οινοποιών Μαντινείας «The Mantinians».

Στο εγχείρημα συμμετέχουν 13 οινοποιεία από την περιοχή της Μαντινείας, τα οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό μία κοινή ομπρέλα προκειμένου να επανασυστήσουν την δυναμική αυτή ποικιλία τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές οινόφιλο κοινό.

Ποιοι συμμετέχουν στους «Mantinians»

Στην Ένωση των Οινοποιών της Μαντινείας εντάσσονται μικρά αλλά και μεγαλύτερα οινοποιεία. Επιδίωξη είναι να προβληθεί το γεγονός ότι το Μοσχοφίλερο ως ΠΟΠ ποικιλία της περιοχής έχει λάβει μία ποιοτική κατεύθυνση, ανατρέποντας δεδομένα του παρελθόντος που σκίαζαν τη λάμψη και τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του. Ειδικότερα, συμμετέχουν 13 οινοποιεία. Πρόκειται για το Κτήμα Τσέλεπου, Fteri Vinum, Vervenioti Winery, Julia & Romeo, Κτήμα Σπυρόπουλος, Κτήμα Καλογερόπουλος, Κτήμα Μορόπουλου, Οινοποιία Μπουτάρη, Bosinakis Winery, Τρουπής Winery, το νέο οινοποιείο του Λεωνίδα Νασιάκου με την ονομασία Novus Winery, το Κτήμα Παναγόπουλου και Αμπελοτεμάχιο 211 της Βασιλικής Κουμαρέλα.

Η συνάντηση με τους οινοχόους

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή εμφάνιση των οινοποιών που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή με παρουσίαση των κρασιών τους στην Ένωση Ελλήνων Οινοχόων. Στο πλαίσιο της συνάντησης αναδείχθηκαν η στόχευση των «Mantinians», που είναι να ενωθούν τα οινοποιία που αξιοποιούν και εμφιαλώνουν το Μοσχοφίλερο μεταξύ τους, και να παρουσιάσουν την ποικιλία, τις δυνατότητες και τις διαφορετικές εκφράσεις της. Στην εν λόγω παρουσίαση συμμετείχαν αποκλειστικά μονοποικιλιακά κρασιά από Μοσχοφίλερο. «Επιδίωξή μας είναι να ενισχύσουμε την εικόνα του Μοσχοφίλερου και να δείξουμε ότι έχει αλλάξει ρότα και ότι επανέρχεται δυναμικά και εκφραστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υφίστανται αφρώδη από Μοσχοφίλερο που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο σαμπάνιας, με τη μέθοδο της δεξαμενής, λευκά με παλαίωση σε βαρέλι, ροζέ, ερυθρωπά», επισημαίνει από πλευράς του Κτήματος Τσέλεπου η Ανδριανή Τσέλεπου.

Κατά την ίδια εκδήλωση με την Ένωση Ελλήνων Οινοχόων πραγματοποιήθηκε γνωριμία των οινοχόων με επισκέψεις στα βασικά terroir της Μαντινείας. Η αρχή έγινε από το αμπελοτεμάχιο «Ρίζες» του Κτήματος Τσέλεπου. Ακολούθησε η επίσκεψη στα αμπελοτεμάχια «Αγιωργίτικα», «Ζευγολατιό», «Φτέρη», «Αρχαία Μαντινεία» και «Καμπάς». Οι εκπρόσωποι των οινοποιείων αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στα αμπελουργικά ζητήματα που απασχολούν τη Μαντινεία καθώς και στα διαφορετικά αμπελοτόπια και τα χαρακτηριστικά τους, ενώ ακολούθησε γευστική δοκιμή και από τα 13 οινοποιεία, στην Τρίπολη, στο wine bar restaurant Copola με κρασιά από Μοσχοφίλερο ΠΟΠ Μαντινεία. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε γεύμα με wine pairing και αρκαδικά πιάτα, με τη συμμετοχή του κάθε οινοποιείου στο wine restaurant, Villa Incognito, με οινοχόο την Υακίνθη Τυροβολά.

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης συστήθηκε τριμελές συμβούλιο, αποτελούμενο από την Κατερίνα Μποσινάκη, τον Λεωνίδα Νασιάκο και τον Άρη Τσέλεπο. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ποιο θα είναι το διοικητικό συμβούλιο για τον νεοσύστατο φορέα κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το προσεχές καλοκαίρι όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η σύσταση και υπογραφή του καταστατικού της Ένωσης.

Στο κάδρο η επανεξέταση του φακέλου

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να αποκτήσει η Ένωση και νομική υπόσταση για την ανασύσταση του φακέλου για την ΠΟΠ Μαντινεία, και να υλοποιηθεί δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό για την ανάδειξη της ποικιλίας. Σε ό,τι αφορά το φάκελο πρόκειται να ξεκινήσουν συζητήσεις για αναθεώρηση του φακέλου κατά το προσεχές διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...