Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Στην υγειά του Ξινόμαυρου» 1η Νοεμβρίου την παγκόσμια ημέρα λένε οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας, αλλά και για όσες και όσους επιθυμούν να τη γνωρίσουν ακόμη καλύτερα, την εκδήλωση «Στην Υγειά Του Ξινόμαυρου», το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, στο «The Wine Hub» με ωράριο 17:00-21:00.

Ο πολυδιάστατος συναρπαστικός χαρακτήρας της ποικιλίας, οι διαφορετικές της εκφράσεις, ο αρωματικός της πλούτος και η εκρηκτική επίγευση που προσφέρει, έχουν βρει λάτρεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Περισσότερες από 40 ετικέτες των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, με όλες τις εκφράσεις του Ξινόμαυρου, θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών για ανοιχτή-ελεύθερη γευστική δοκιμή (walk around tasting).

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου

Η ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μία από τις κορυφαίες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, καθώς και τις τάσεις που παγκόσμια δημιουργούνται, αποφάσισε το 2019 να προχωρήσει στην πρωτοποριακή κίνηση που συμβάλει στην προβολή και προώθηση της ποικιλίας αυτής, τη θέσπιση και καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου» (International Xinomavro Day).

Κίνηση που άλλωστε βρήκε την άμεση και μέγιστη ανταπόκριση στην Ελλάδα, ξεκινώντας παράλληλα διεθνή αποδοχή.

Ως ημερομηνία του εορτασμού, ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας. Επιπλέον, ως αριθμός το 1, εύκολα μένει στη μνήμη και παράλληλα θυμίζει ότι το Ξινόμαυρο είναι η #1 ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας!

Το Ξινόμαυρο, ποικιλία πρεσβευτής της χώρας μας, ήδη αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και κυρίως αγαπιέται, με δεινούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Οι Έλληνες οινοποιοί για τον εορτασμό του Ξινόμαυρου προσκαλούν τους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης και εμπορίου οίνου, κυρίως τους καταναλωτές, φίλες και φίλους του ποιοτικού επώνυμου κρασιού, να συμβάλλουν στη διάδοση αυτής της θαυμάσιας πρότασης, επιλέγοντας στις 1 Νοεμβρίου «Ξινόμαυρο», ερυθρό, ροζέ ή λευκό (blanc de noir), νεαρό ή παλαιωμένο, ξηρό, ημίξηρο ή ημίγλυκο, αφρώδες, ημιαφρώδες, γλυκό ή ακόμη και ως αμπελοοινικό απόσταγμα.

Εξάλλου, το Ξινόμαυρο πολυδυναμικό όπως είναι, το συναντάμε σε διαφορετικούς τύπους και στυλ κρασιών, άλλοτε κλασικό-ρουστίκ και άλλοτε μοντέρνο-καινοτόμο.

Φροντίζοντας να έχουμε την κατάλληλη παρέα, ή ακόμη και μόνοι μας, ανοίγοντας μία φιάλη, ή πίνοντας απλώς ένα ποτήρι, πάντα με μέτρο, στο σπίτι μας ή κάπου έξω, αναζητάμε, γνωρίζουμε, γευόμαστε, απολαμβάνουμε, ευφραινόμαστε τη δική μας, την Ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο.

Μπορούμε όμως να κάνουμε και κάτι παραπάνω. Να διαδώσουμε το νέο παντού, όπου γνωρίζουμε, στην παρέα μας, στην οικογένειά μας, στη δουλειά μας, σε ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά, στο καφέ και στο μπαρ που συχνάζουμε, στο εστιατόριο που προτιμούμε, στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σε δικούς μας ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, συγγενείς, φίλους, συνεργάτες.

Και αν είστε επαγγελματίες, διαθέτετε κάβα, καφέ, μπαρ, εστιατόριο, ξενοδοχείο, μπορείτε να δημιουργήσετε με την ευκαιρία αυτής της ημέρας, στη 1 Νοεμβρίου, κάποιο γεγονός στην επιχείρησή σας για να το γιορτάσετε μαζί με τους πελάτες σας.

Άλλωστε μη ξεχνάμε, το κρασί δημιουργεί δεσμούς και μας ενώνει.

Στη 1 Νοεμβρίου η Γη γιορτάζει το Ξινόμαυρο!

Τα οινοποιία που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ

Στην Υγειά Του Ξινόμαυρου

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025

Ωράριο: 17:00-21:00

The Wine Hub

Ολυμπίου Διαμαντή 2

Θεσσαλονίκη (περιοχή Πολυτεχνείου – Δικαστηρίων)

Τ. 2310281617

Είσοδος: 15€

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ομάδα του Wine Trails ταξίδεψε γευστικά στην Κρήτη, επιλέγοντας πέντε χαρακτηριστικά ζευγάρια κρασιών και τυριών για μια εμπειρία που τιμά τη δύναμη της...

REPORTS

Σχεδόν παμψηφεί επανεκλέγει για μία ακόμη θητεία πρόεδρος της κλαδικής αμπελουργικής οργάνωσης ΚΕΟΣΟΕ, ο Χρίστος Μάρκου, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση και...

REPORTS

Η κυκλοφορία νέων ποικιλιών μπορεί να είναι επιτυχημένη ή άστοχη, ενώ τα διακυβεύματα ύπαρξης για την βιομηχανία οίνου λόγω της κλιματικής αλλαγής πολλά λέει...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....