Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Clarion: Ένα νέο σταφύλι ριζωμένο στην καρδιά του χειμώνα

Το Κέντρο Οπωροκηπευτικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ανακάλυψε Ένα νέο οινικό σταφύλι, που ευδοκιμεί σε ψυχρά κλίματα και θα το ονομάσει και επίσημα φέτος.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Οι περισσότεροι λάτρεις του κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, και πολλοί αμπελουργοί και οινοποιοί, δεν έχουν ιδέα ότι τα σταφύλια μπορούν πραγματικά να καλλιεργηθούν στο ψυχρό κλίμα της Μινεσότα και άλλων βόρειων πολιτειών και ότι τα κρασιά που προκύπτουν μπορεί να είναι εξαιρετικά. Σύμφωνα με το Wines Vines Analytics, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 235 οινοποιεία στο Μίσιγκαν, 139 στο Ουισκόνσιν, 92 στη Μινεσότα και 42 στο Βερμόντ. Αυτά τα οινοποιεία μπορεί να εισάγουν μερικά από τα σταφύλια που χρειάζονται από άλλες πολιτείες με θερμότερα κλίματα, αλλά θέλουν επίσης να έχουν δικούς τους αμπελώνες, όπου τα σταφύλια μπορούν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε ψυχρότερες συνθήκες.

Το Κέντρο Οπωροκηπευτικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ίδρυσε το Fruit Breeding Farm για να αναπτύξει ανθεκτικές μηλιές το 1908 και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής αμπέλου κρασιού σε ψυχρό κλίμα τη δεκαετία του 1970. Το πρόγραμμα ονόμασε το πρώτο του ανθεκτικό στο κρύο κόκκινο σταφύλι, Frontenac, το 1995, και στη συνέχεια ονόμασε άλλα τέσσερα οινοποιήσιμα σταφύλια.

Σύμφωνα με τον Δρ. Matthew Clark, αναπληρωτή καθηγητή εκτροφής και οινολογίας σταφυλιών στο Πανεπιστήμιο, και τον Drew Horton, ειδικό οινολογίας στο Κέντρο Οπωροκηπευτικών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, μια έκτη ποικιλία θα ονομαστεί επίσημα Clarion φέτος. Παλαιότερα γνωστό ως MN 1220, το Clarion είναι ένα λευκό οινοποιό σταφύλι που αξιολογείται στο Κέντρο Ερευνών για περισσότερα από 20 χρόνια και παράγει σταθερά κρασιά κορυφαίας ποιότητας. Δεν είναι ανθεκτικό στο κρύο σε όλες τις περιοχές της Μινεσότα, μερικές από τις οποίες είναι η ζώνη 4, όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν τακτικά στους -30 ° F το χειμώνα. Η Clarion έχει δοκιμάσει καλά σε κλίματα της ζώνης 5 στην Αϊόβα και το Ουισκόνσιν και οι αμπελουργοί και στις δύο πολιτείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη φύτευση της νέας ποικιλίας σταφυλιού.

Το όνομα Clarion επιλέχθηκε, επειδή η λέξη-κλειδί για να περιγράψει τον χαρακτήρα του κρασιού ήταν «φωτεινό»…

Το Clarion, του οποίου οι γονείς ήταν VB86-4 (Seyval Blanc x Pinot Noir) x Frontenac (Riparia 89 x Landot 4511), είναι ευκολότερο να το διαχειριστείς στον αμπελώνα από άλλα ανθεκτικά στο κρύο σταφύλια, εν μέρει επειδή έχει μια λιγότερο έντονη συνήθεια ανάπτυξης. Η όρθια ανάπτυξή του και οι καλές θέσεις βολής του επιτρέπουν να τα πάει καλά σε συστήματα προπόνησης VSP ή υψηλής καλωδίωσης. Ενώ το Clarion έχει μέτρια ευαισθησία στο ωίδιο και τη μαύρη σήψη, οι μολύνσεις από περονόσπορο και γκρίζα μούχλα δεν ήταν πρόβλημα. Τα τσαμπιά των σταφυλιών είναι χαλαρά, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πίεσης των ασθενειών και των εντόμων.

Το Πανεπιστήμιο κυκλοφορεί το Clarion ως «ανοιχτή ποικιλία» και ζητά από φυτώρια να παράγουν την ποικιλία. Διατίθεται απόθεμα χωρίς ιούς για τη δημιουργία μητρικών μπλοκ και περιορισμένος αριθμός αμπέλων θα πωληθεί σε αμπελώνες το 2023.

 

ΠΗΓΗ: winebusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.