Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ζύμες, μια ιστορία επιστήμης και τέχνης για το κρασί

Χωρίς τους ζυμομύκητες, το σταφύλι δεν θα μπορούσε να γίνει κρασί. Στο σταφύλι υπάρχουν διάφορα είδη ζυμομυκήτων, το στέλεχος όμως που χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι του είδους Saccharomyces Cerevisiae.

Τα τελευταία χρόνια έχουν απομονωθεί και έχουν αποδειχθεί ενδιαφέροντα οινολογικά και άλλα στελέχη ζυμών, όπως για παράδειγμα η Torulaspora delbrueckii. Τα επιλεγμένα στελέχη, που κυκλοφορούν στο εμπόριο και «εμβολιάζονται» στη δεξαμενή προς ζύμωση, υπερισχύουν των άλλων έτσι ώστε η ζύμωση να διεξαχθεί σωστά και να παραχθούν τα επιθυμητά αρώματα.

Οι ζύμες αυτές, όταν βρεθούν σε ευνοϊκές συνθήκες πολλαπλασιάζονται και μετατρέπουν τα σάκχαρα σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή είναι η αλκοολική ζύμωση. Όσο πιο πολλά σάκχαρα έχουν τα σταφύλια, τόσο πιο πολύ το αλκοόλ που θα παράγουν οι ζύμες.

Ενώ το σταφύλι φυσικά περιέχει αρκετό πληθυσμό των εν λόγω ζυμομυκήτων, οι οινολόγοι για να είναι σίγουροι ότι οι ζυμώσεις θα διεξαχθούν σωστά, «εμβολιάζουν» με ζύμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Κάποια από τα πολυάριθμα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια μιας αλκοολικής ζύμωσης, που μπορεί να είναι πραγματικά «μπελάς» για τον οινολόγο, είναι η παραγωγή ανεπιθύμητων αρωμάτων που μπορεί να προέρχονται από κακής ποιότητας σταφύλι, η διακοπή μιας ζύμωσης που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, από την κακή υγεία του σταφυλιού (αρρώστιες) μέχρι την έλλειψη θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τη ζύμωση ή φυσικά κάτι που δεν θα έπρεπε να παραλειφθεί, από ανθρώπινο λάθος.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκευάσματα από διάφορες εταιρείες, αναφέρεται ενδεικτικά η Lallemand, που χρησιμοποιούνται από τα οινοποιεία παγκοσμίως. Κάθε σκεύασμα χρησιμοποιείται για την παραγωγή συγκεκριμένων αρωμάτων ζύμωσης, ή δευτερογενών αρωμάτων, σχεδιασμένα για κάθε ποικιλία ξεχωριστά και για συγκεκριμένες συνθήκες ζύμωσης. Με άλλα λόγια «θωρακίζει» την ζύμωση. Ο οινολόγος, ανάλογα με το είδος του κρασιού που θέλει να παράγει αλλά και του σταφυλιού που διαθέτει, καλείται να επιλέξει από την πληθώρα των προϊόντων που του διατίθενται.

Παρόλ’αυτά, όλο και περισσότεροι οινοποιοί σήμερα ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση, την αυθόρμητη ζύμωση με τις λεγόμενες «άγριες» ζύμες, τις φυσικές ζύμες του σταφυλιού. Είναι με άλλα λόγια μια διεργασία που συνίσταται στη διεξαγωγή της αλκοολικής ζύμωσης με φυσικό τρόπο. Η τάση όμως αυτή που επικρατεί τα τελευταία χρόνια για οίνους ελάχιστων παρεμβάσεων, δημιουργεί κρασιά με τελείως διαφορετικό αρωματικό προφίλ σε σχέση με τα λεγόμενα “συμβατικά” κρασιά… Ενέχει ρίσκο για τον οινοποιό, που δύναται να μειωθεί με ειδικές μεθόδους καλλιέργειας με χαμηλές αποδόσεις και σταφύλια υψηλής ποιότητας, που να αντιπροσωπεύουν επάξια το terroir. Φυσικά, κάθε καλλιεργητική χρονιά είναι διαφορετική και επηρεάζει το αποτέλεσμα.

Στη πραγματικότητα, η μέθοδος αυτή οινοποίησης δεν αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο στον αμπελοοινικό κόσμο, καθότι πολλά μεγάλα κρασιά ανέκαθεν παράγονταν με τις φυσικές ζύμες του σταφυλιού, χωρίς όμως αυτό να γίνεται γνωστό μέσω του μάρκετινγκ.

Έρχεται λοιπόν η επιστήμη να “ενισχύσει” τις μεθόδους οινοποίησης και ο οινοποιός/οινολόγος να βάλει στο τραπέζι τον προσωπικό του χαρακτήρα, το γούστο του, ή αλλιώς τη τέχνη του για να διαμορφώσει το τελικό προϊόν.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπήκε απλώς στον κόσμο του κρασιού· τον αναδιαμόρφωσε αθόρυβα, όπως η ζύμωση που δουλεύει στο σκοτάδι και αλλάζει τον χαρακτήρα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...