Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η περιοχή Côtes-de-Provence στη Γαλλία αναβιώνει ξεχασμένες ποικιλίες σταφυλιού

Μπροστά στην κλιματική αλλαγή, η ονομασία προέλευσης Côtes de Provence στη Γαλλία δουλεύει πάνω στην εισαγωγή καινούριων και ξεχασμένων ποικιλιών. Έτσι και για την Rousseli, μια ξεχασμένη ποικιλία που επανέρχεται και σύντομα θα χρησιμοποιηθεί σε ροζέ κρασιά.

Με την κλιματική αλλαγή τίθεται το ερώτημα των νέων φυτεύσεων με δοκιμές πάνω σε διαφορετικές ή ξεχασμένες ποικιλίες. ”Δουλεύουμε εδώ και πέντε χρόνια στην εισαγωγή νέων ποικιλιών που ανταποκρίνονται στις τεχνικές προδιαγραφές της περιοχής. Ψάχνουμε ποικιλίες όψιμες, που δίνουν αλκοολικούς βαθμούς πιο αδύναμους και ανταπεξέρχονται στην ξηρασία’’, εξηγεί ο Nicolas Garcia, πρόεδρος του συνδικάτου των κρασιών Côtes-de-Provence. Το Rousseli, που επονομαζόταν παλαιότερα Rosé du Var, αποτελεί μέρος των ξεχασμένων ποικιλιών. Η απόφαση της επανεισαγωγής είναι υπό επικύρωση στο εθνικό Ινστιτούτο Προέλευσης και Ποιότητας (ΙΝΑΟ). Μέχρι το 1977 η συγκεκριμένη ποικιλία ήταν μέρος του ΠΟΠ Côtes-de-Provence. ‘’Εδώ και πέντε χρόνια, με τη βοήθεια του Centre du Rosé, πραγματοποιήσαμε μια γεωπονική έρευνα όπως και μικρο-οινοποιήσεις στα οινοποιεία και τους συνεταιρισμούς που απέδειξαν ότι η ποικιλία είναι καλά προσαρμοσμένη στα κρασιά μας και στην ονομασία προέλευσης”, προσθέτει ο N. Garcia.

‘’Είναι μια ποικιλία με μεγάλες ράγες με πολύ χυμό, που ωριμάζει αργά, με μικρή συγκέντρωση σακχάρων. Έχει τις ρίζες της στο νομό του Var ενώ δεν βρίσκεται πουθενά αλλού και είναι καλά προσαρμοσμένη στις κλιματικές συνθήκες και στα ροζέ που παράγουμε σήμερα. Δίνει νότες απαλότητας, γοητείας και φρεσκάδας στο κρασί, ενώ φτιάχνει ωραίο χαρμάνι με σταφύλι Grenache ‘’ σημειώνει ο Alexis Cornu, οινοποιός στο Château de Berne.

Πηγή avis-vin.lefigaro.fr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Κλειδί» για την προστασία των αμπελιών από την όξινη σήψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή πληγών στις ράγες των σταφυλιών, όπως επισημαίνει...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη παραμένει η 3η πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους κρητικούς αμπελώνες με την πίεση προσβολής να είναι αυξημένη στις μεσοπρώιμες και όψιμες...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους αμπελώνες της Κρήτης, την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των τζιτζικακίων, κυρίως σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της στο Συμβούλιο για την υπογραφή και τη σύναψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur...

REPORTS

Το Οινοποιείο Μπαραφάκα συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις των Μεγάλων Ημερών Νεμέας, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, ανοίγοντας τις πόρτες...

REPORTS

Ο τρύγος του 2025 ολοκληρώθηκε καταγράφοντας για 3η συνεχόμενη χρονιά πτώση στην παραγωγή της Σαντορίνης που αναμένεται να πλησιάσει συνολικά τους 450 τόνους σταφυλιού,...

REPORTS

Η συζήτηση για τους αμερικανικούς δασμούς στο κρασί επέστρεψε δυναμικά στις αρχές Αυγούστου, όταν επιβλήθηκε εισαγωγικός δασμός 15% σε σειρά ευρωπαϊκών ετικετών από το...