Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αναβίωση για τον αρχαίο τηνιακό αμπελώνα, δημιουργία οινοποιείου για το T-Oinos

Οι Τηνιακοί Αμπελώνες δημιουργήθηκαν το 2000 από τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο και τον Gerard Margeon, Executive Head Sommelier του ομίλου εστιατορίων Alain Ducasse. Οι δυο τους είχαν την επιθυμία να αναβιώσουν τον αμπελώνα που υπήρχε στο νησί 6.000 χρόνια πριν.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Στην δημιουργία νέου, ιδιόκτητου οινοποιείου προχωρούν οι Τηνιακοί Αμπελώνες, T-Oinos, επένδυση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα όπως αναφέρει ο Θάνος Γεωργιλάς επικεφαλής οινολόγος της οινοποιίας που βρίσκεται στην περιοχή του Φαλατάδου, της Τήνου. Ταυτόχρονα οι Τηνιακοί Αμπελώνες προχωρούν σε επενδύσεις, με νέες φυτεύσεις, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της παραγωγής τους. «Βασισμένοι στη στρατηγική μας που ορίζει ότι θα φτάσουμε μελλοντικά την παραγωγή μας στις 45.000 φιάλες, φυτέψαμε νέα αμπέλια το 2018 και το 2019, ενώ θα συνεχίσουμε τις φυτεύσεις καθώς επιδιώκουμε να αυξήσουμε το φυτικό μας κεφάλαιο. Έχουμε ήδη 90.000 φυτά και σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε το έργο στα 120.000 διατηρώντας την υψηλή πυκνότητα φύτευσης των 1.100 φυτών/στρέμμα.

Φωτογραφία: Θάνος Γεωργιλάς, Επικεφαλής Οινολόγος στους Τηνιακούς Αμπελώνες

Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην χρήση γηγενών ποικιλιών των Κυκλάδων δίνοντας έμφαση στο Ασύρτικο και το Μαυροτράγανο, τα οποία καλλιεργούμε συστηματικά και σχεδόν αποκλειστικά». Να θυμίσουμε ότι έως και το 2018 παράγονταν μονοποικιλιακά κρασιά από άλλες ποικιλίες όπως ο Αυγουστιάτης ή η Μαλαγουζιά.

Οι δύο ετικέτες Rare σε Μαυροτράγανο και Ασύρτικο

Οι αμπελώνες Τ-Oinos παράγουν, επίσης, εκτός από το Clos Stegasta Ασύρτικο & το Clos Stegasta Μαυροτράγανο, τις δύο επιλεγμένες ετικέτες “Rare” που αποτελούν περιορισμένες παραγωγές και εμφιαλώσεις. «To Clos Stegasta Μαυροτράγανο Rare προέρχεται από το αμπελοτόπι του Ρασωνα. Σε σύγκριση με το Clos Stegasta Μαυροτράγανο που διαθέτουμε, είναι περισσότερο συμπυκνωμένο λόγω της ακόμα πιο χαμηλής στρεμματικής απόδοσης ενώ εκφράζει και αποτυπώνει εντονότερα το αμπελοτόπι προέλευσής του. Αντίστοιχα, στο αμπελοτόπι των Στεγαστών, έχουμε εντοπίσει δύο τμήματα, τα οποία πέρα από την αμμώδη σύστασή τους περιέχουν και πηλό. Το Clos Stegasta Ασύρτικο Rare, το οποίο προέρχεται από εκεί, είναι πιο πληθωρικό με εκφραστικότερα αρώματα και πλούσιο σώμα εν αντιθέσει με το Clos Stegasta Ασύρτικο που είναι πιο κρυστάλλινο και περισσότερο ευθύ ως προς την επίγευση», εξηγεί ο επικεφαλής οινολόγος των αμπελώνων T-Oinos, Θάνος Γεωργιλάς. Η οινοποιία διαθέτει επίσης και ετικέτα ροζέ, το Mavrose, το οποίο αποτελεί συνδυασμό Αυγουστιάτη και Μαυροτράγανου.

Αναβιώνοντας τον αρχαίο τηνιακό αμπελώνα

Οι Τηνιακοί Αμπελώνες δημιουργήθηκαν το 2000 από τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο και τον Gerard Margeon, Executive Head Sommelier του ομίλου εστιατορίων Alain Ducasse. Οι δυο τους είχαν την επιθυμία να αναβιώσουν τον αμπελώνα που υπήρχε στο νησί 6.000 χρόνια πριν. «Επισκέφθηκαν το νησί μετά από πρόσκληση του γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνου. Εντυπωσιάστηκαν από τους γρανιτικούς βράχους και τους σχηματισμούς, στους οποίους αυτή τη στιγμή βρίσκονται τα αμπελοτόπια μας. Τους άγγιξε η ενέργεια και η δυναμική του τόπου και σκέφτηκαν να δημιουργήσουν τον αμπελώνα μας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή των Στεγαστών, σε υψόμετρο 460 μέτρων και έχει έκταση 130 στρεμμάτων. Θέλησαν να αναγεννήσουν τον αμπελώνα που υπήρχε από την αρχαιότητα, την ύπαρξη του οποίου μαρτυρούν ευρήματα και παλιά πατητήρια. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα κρασί, το οποίο θα έδινε παγκόσμια αναγνώριση σε αυτή την περιοχή, στην οποία είχε σταματήσει η αμπελουργία, προσφέροντας ουσιαστικά στην αειφορία και τη βιωσιμότητα της. Άλλωστε, οι 6 μόνιμοι αμπελουργοί που εργάζονται όλο το χρόνο στα αμπέλια μας, έρχονται από το Φαλατάδο ενώ τόσο εγώ όσο και η συνεργάτης μου, οινολόγος, Ελένη Βαλιάντζα κατοικούμε εκεί. Συνοδοιπόροι τους στο έργο αυτό βρέθηκαν ο Μιχάλης Τζανουλίνος – αδελφός του γλύπτη και επικεφαλής αμπελουργός από την αρχή του έργου- και ο Γάλλος Stephane Derenoncourt, ένας από τους σημαντικότερους Master Vigneron στον κόσμο, ο οποίος ένωσε τις δυνάμεις του, από το 2015, με το που βρέθηκε στο μοναδικό αυτό σημείο», εξηγεί ο οινολόγος.

Έντονη ορυκτότητα και αλατότητα

Όπως περιγράφει, ο τόπος παρουσιάζει μία ιδιαίτερη ενέργεια, η οποία συνδέεται με τα στοιχεία της ορυκτότητας που απορρέει από τους γρανιτικούς βράχους στην περιοχή. «Ταυτόχρονα, τα μελτέμια που πνέουν τους περισσότερους μήνες στην Τήνο είναι έντονα και κατά το πέρασμά τους φέρνουν το αλάτι της θάλασσας στα αμπελοτόπια. Μεταδίδουν την ενέργεια και την δυναμική τους στα κρασιά που παράγουμε. Η έντονη αλατότητα αποτυπώνεται επίσης στην επίγευση του κάθε κρασιού», λέει ο οινολόγος.

Το 2020 ο καλύτερος τρύγος μέχρι στιγμής

Προσδιορίζοντας την πορεία της παραγωγής κατά τη διάρκεια του 2020 ο κύριος Γεωργιλάς επισημαίνει ότι τα δείγματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα. «Το 2020 είχαμε έναν πολύ ποιοτικό τρύγο. Θεωρούμε ότι ήταν η καλύτερή μας χρονιά έως αυτή τη στιγμή. Και το 2018 ήταν εξαιρετικός ο τρύγος, αλλά τα στοιχεία για το 2020 μας δείχνουν ότι είναι εφάμιλλος, ίσως και καλύτερος σε σύγκριση με δύο χρόνια νωρίτερα».

Η οινοποιία διατηρεί μοιρασμένο εκτόπισμα κατά 50-50 σε Ελλάδα και εξωτερικό, διαθέτοντας τα κρασιά της σε Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, στην Ιαπωνία – μέσω των εστιατορίων Robuchon- ενώ σύντομα αναμένεται να επεκταθεί και στην Ιταλία. Κύρια κανάλια διάθεσης για τα κρασιά της αποτελούν επιλεγμένα εστιατόρια –  όπως αυτά του ομίλου Alain Ducasse σε όλο τον κόσμο -, καθώς και κάβες με φυσικό ή ηλεκτρονικό κατάστημα.

Παραγόμενες φιάλες κατά μέσο όρο

Clos Stegasta Ασύρτικο Rare: 1.500 φιάλες

Clos Stegasta Μαυροτράγανο Rare: 1.200

Clos Stegasta Ασύρτικο: 6.000-8.000 φιάλες

Clos Stegasta Μαυροτράγανο: 4.500-5.500 φιάλες

Mavrose: 8.000 φιάλες

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...