Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα νέα σύνορα της αμπελουργίας

Από τη Νορβηγία μέχρι την Ιαπωνία, με τον καιρό δημιουργούνται terroir πολλά υποσχόμενα.

Πριν από 5 χρόνια, ο Klaus Peter Keller κατά τη διάρκεια δοκιμής του δικού του Pinot Noir από γερμανικό έδαφος και θέλοντας να δείξει πως το ψυχρό κλίμα μπορεί να αναδείξει όμορφες εκφάνσεις της ποικιλίας, δήλωσε εν τέλει «Φύτεψα ένα αμπελοτεμάχιο στη Νορβηγία». Από τότε μέχρι σήμερα το Riesling του Keller μετράει ήδη κάποιες σοδειές.

Όσο το κλίμα αλλάζει, τόσο αλλάζει και ο αριθμός των αμπελουργικών ζωνών. Εκτός από τα κρασιά από τη Νορβηγία που κάνουν εντύπωση, εκείνα από την Ιαπωνία, τη Βολιβία καθώς και οι ολοένα αυξανόμενες περιοχές της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, μαρτυρούν τη μετάβαση αυτή.

Ας εμβαθύνουμε λίγο στη Νορβηγία. Παρόλο που το Riesling του Keller δείχνει δυνατότητες, το σταφύλι που αναδεικνύεται σήμερα είναι το Solaris, το οποίο λίγοι γνωρίζουν. Δυνατότητα αλκοόλης 12,5% με φυσικά σάκχαρα, αυτό το ξηρό λευκό κρασί προσφέρει οξύτητα τύπου Riesling και αρώματα λεμονιού, πράσινου μήλου, καρπουζιού και γκρέιπφρουτ.

Γιατί το Solaris; Ωριμάζει νωρίς και αντέχει σε μυκητιακές ασθένειες και παγετό που συναντώνται στις υγρές, κρύες συνθήκες της Νορβηγίας.

Για τα κόκκινα, ένα παράδειγμα είναι το υβριδικό Rondo το οποίο καλλιεργείται επίσης στην περιοχή Rheinhessen της Γερμανίας, καθώς και στη Δανία, την Αγγλία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία. Καλλιεργούμενο σε σκληρά κλίματα, το Rondo, λόγω χαμηλών φυσικών σακχάρων, προορίζεται κυρίως για αφρώδη κρασιά.

Παρά την αλλαγή του κλίματος, η φύτευση παραδοσιακών ποικιλιών Vitis vinifera για τον αμπελώνα του μέλλοντος έχει νόημα.

«Το Vintage 2018 στη Νορβηγία θυμίζει τη Γερμανία στη δεκαετία του ’60», λέει ο Keller. «Πολύ καθαρή, πολύ έντονη οξύτητα, με γνώμονα το έδαφος, με πολλή ενέργεια. Χαρά να το πίνεις. ”

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη στις φυτεύσεις αμπελιών παγκοσμίως σε περιοχές που πρίν από 20 χρόνια δεν θα ευδοκιμούσαν και τα αποτελέσματα που αποφέρουν στο κρασί.

 

Με στοιχεία από WineEnthusiast (winemag.com)

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πλησιάζει η πρώτη έκθεση κρασιού της χρονιάς που φιλοξενεί εκτός από λαχταριστές ετικέτες και συναρπαστική σύγχρονη τέχνη από διακεκριμένους και νέους Έλληνες εικαστικούς.

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.

REPORTS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα.

REPORTS

Καθώς η κρίση του οίνου επιδεινώνεται στη Γερμανία, η κυβέρνησή της ζήτησε την τελευταία στιγμή, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, να συζητηθούν τα εργαλεία στήριξης...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, πρώτη παραλαβή στο οινοποιείο. Οικοδεσπότης εδώ, ο οινολόγος, Αλέξανδρος Τζαχρήστας. Το παλιό σπίτι του Ανδρέα Καμπά, ένα μικρό μουσείο. Ο εξοπλισμός...

REPORTS

Ένα νέο κεφάλαιο για τον αμπελοοινικό τομέα ανοίγει με τη δημιουργία του «House of Clauss», στην Αχαΐα. Πρόκειται για μια νέα ομπρέλα που ενώνει...

REPORTS

Ένα ισχυρό πλήγμα για τον ισπανικό αμπελώνα: η σοδειά του 2025 δεν θα φτάσει τους αναμενόμενους όγκους. Η ξηρασία, οι καύσωνες και ο περονόσπορος...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...