Στον τομέα του οίνου, υπήρχαν ήδη πρωτοβουλίες, όπως το εικονόγραμμα που δημιουργήθηκε το 2004 για να υποδεικνύει εξαιρετικές λίστες κρασιών και το βραβείο Σομελιέ που καθιερώθηκε το 2019. Τώρα ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας νέας διάκρισης για τον κόσμο του κρασιού, με την ονομασία «MICHELIN Grapes ». Αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να αναγνωρίσει τους παραγωγούς κρασιού μέσω ενός συστήματος 1, 2 και 3 σταφυλιών, το οποίο θα χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς τόσο για τους λάτρεις όσο και για τους επαγγελματίες του κλάδου. Η επιλογή βασίζεται σε μια αυστηρή και διαφανή μεθοδολογία, η οποία υποστηρίζεται από πέντε κριτήρια: αγρονομική ποιότητα, τεχνική αρτιότητα, ταυτότητα, ισορροπία και συνέπεια.
Ειδικότερα, η πρώτη έκδοση του MICHELIN Grapes θα κυκλοφορήσει το 2026, όπου θα ανακοινωθούν οι πρώτοι παραγωγοί που θα επιλεγούν για αυτή τη νέα αναγνώριση και θα περιλαμβάνει τις γαλλικές περιοχές της Βουργουνδίας και του Μπορντό. Αυτές οι περιοχές έχουν επιλεγεί για την ιστορική και πολιτιστική τους σημασία στην παραγωγή κρασιού. Το Μπορντό είναι γνωστό για την παράδοση και την καινοτομία του, ενώ η Βουργουνδία ξεχωρίζει για την οικογενειακή της προσέγγιση και τη μετάδοση γνώσεων από γενιά σε γενιά.
Παράλληλα, το σύστημα ταξινόμησης περιλαμβάνει τρία επίπεδα. Οι παραγωγοί με τρία σταφύλια θα είναι εκείνοι των οποίων η ποιότητα εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη, ανεξάρτητα από την εσοδεία. Όσοι παραλάβουν δύο σταφύλια θα αναγνωριστούν για την αριστεία τους εντός της ομάδας και της περιοχής τους, τόσο σε ποιότητα όσο και σε συνέπεια. Ένα σταφύλι θα διακρίνει τους παραγωγούς που παράγουν κρασιά με προσωπικότητα και στυλ, ειδικά στις καλύτερες εσοδείες τους. Επιπλέον, θα υπάρχει μια κατηγορία για επιλεγμένα οινοποιεία που θα επανεξετάζεται περιοδικά.

Τέλος, η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί από μια ομάδα εξειδικευμένων επιθεωρητών που θα προσληφθούν από τον Όμιλο Michelin. Αυτή η ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες με εμπειρία στον τομέα, όπως πρώην σομελιέ, κριτικούς και ειδικούς παραγωγής. Οι αξιολογήσεις τους θα διεξάγονται συλλογικά και ανεξάρτητα, ακολουθώντας μια διαδικασία που περιλαμβάνει αξιολόγηση από επιτροπή και συντακτική εποπτεία. Τώρα ο διακεκριμένος οδηγός επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του στον κόσμο του κρασιού, παρέχοντας ένα επιπλέον εργαλείο σε όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν νέους παραγωγούς, καθώς και σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στην ποιότητα και την ποικιλομορφία του οινικού τομέα. Η επιλογή στοχεύει να αναδείξει τόσο τις παραδοσιακές τεχνικές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά όσο και τις σύγχρονες, καινοτόμες πρακτικές.
























