Το Tablas Creek ανακοίνωσε ότι πέτυχε έναν στόχο δεκαετιών, παράγοντας μονοποικιλιακά κρασιά από όλες τις 14 παραδοσιακές ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται στο Château de Beaucastel, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα οινοποιεία της περιοχής.
Η τελευταία προσθήκη στην ιστορική συλλογή είναι το σπάνιο σταφύλι Muscardin, το οποίο συναντάται ελάχιστα εκτός της κοιλάδας του Ροδανού. Φυτεύτηκε στην Καλιφόρνια το 2019, με την πρώτη παραγωγή το 2023 να αριθμεί μόλις 25 κιβώτια.
Το οινοποιείο Tablas Creek, που ιδρύθηκε το 1989 από την οικογένεια Perrin του Beaucastel και τον Robert Haas της Vineyard Brands, σημειώνει ότι η νέα συλλογή των 14 κρασιών αποτελεί την πρώτη του είδους της στις ΗΠΑ.
Ο Jason Haas, ιδιοκτήτης δεύτερης γενιάς του Tablas Creek, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νιώθω πως ο πατέρας μου χαμογελά περήφανα γι’ αυτό το επίτευγμα. Πολλοί θεωρούν ότι οι ποικιλίες του Ροδανού προορίζονται μόνο για ανάμειξη, όμως κάθε ποικιλία έχει τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα. Είμαστε περήφανοι που εισαγάγαμε τόσες ποικιλίες στην Καλιφόρνια και βλέπουμε εκατομμύρια μοσχεύματα από τα αρχικά φυτά να ευδοκιμούν σε αμπελώνες σε όλη τη Δυτική Ακτή».
Μια πορεία γεμάτη προκλήσεις
Από την αρχή, το Tablas Creek εισήγαγε και πολλαπλασίασε ποικιλίες από το Beaucastel. Οι πρώτες φυτεύσεις του 1994 περιλάμβαναν Mourvèdre, Grenache και Grenache Blanc, Syrah, Counoise και Roussanne. Ακολούθησαν το Picpoul Blanc το 2000, οι ποικιλίες Terret Noir και Clairette Blanche το 2010, το Picardan το 2013, οι Vaccarèse, Cinsault και Bourboulenc το 2016, και τέλος το Muscardin το 2019.
Η συλλογή των 14 κρασιών του Tablas Creek περιλαμβάνει κάθε μία από αυτές τις ποικιλίες. Ο επίσημος φορέας της ονομασίας προέλευσης Châteauneuf-du-Pape αναγνωρίζει 13 επιτρεπόμενες ποικιλίες σταφυλιών, καθώς μετράει το Grenache μόνο μία φορά.
Το ντεμπούτο του Muscardin
Το Tablas Creek έφερε μια νέα παρτίδα μοσχευμάτων από το Beaucastel το 2003, αλλά οι αμερικανικές αρχές κράτησαν τις ποικιλίες σε καραντίνα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. «Το καημένο το Muscardin παρέμεινε στην καραντίνα έως το 2018», ανέφερε ο Haas.
Σήμερα, εμφιαλωμένο πλέον, το Muscardin έχει, σύμφωνα με τον Haas, «υπέροχα αρώματα λουλουδιών, κομψά φρούτα ροδιού, ζωηρή οξύτητα, βοτανική πολυπλοκότητα που θυμίζει έναν περίπατο στην Προβηγκία, και ελαφρά ταννική αίσθηση στην επίγευση».
Τέλος, η παραγωγή του Muscardin για το 2024 αναμένεται να αυξηθεί από τα αρχικά 25 κιβώτια σε 50-100 κιβώτια. Το Tablas Creek θα παρουσιάσει επίσημα το Muscardin σε ειδική εκδήλωση, κρατώντας ωστόσο κάποιες ποσότητες ώστε να παρακολουθήσει την εξέλιξή του.
