Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανεβάζει ρυθμούς η ζήτηση για λευκό κρασί στην Κίνα, δείχνει έρευνα του Πανεπιστήμιου Geisenheim

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο τμήμα – τόσο για τους εισαγωγείς όσο και για τους ντόπιους παραγωγούς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Geisenheim, παρουσιάστηκε στην έκθεση ProWine Hong Kong τον Mάιο αναφέρει ότι «Τα ξηρά λευκά κρασιά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πιο δημοφιλή στυλ κρασιού έως το 2027, με τόσο το εμπόριο όσο και τους παραγωγούς να τα κατατάσσουν μπροστά από τα κόκκινα». Το συμπέρασμα βασίστηκε σε μια διεθνή έρευνα που επικεντρώθηκε στις τάσεις της αγοράς στον οινοπαραγωγικό τομέα της Κίνας, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις τόσο των τοπικών εμπορικών όσο και των διεθνών παραγωγών, οι οποίες συγκεντρώθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2024 και Φεβρουαρίου 2025.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 14 Μαΐου και παρουσιάστηκαν μέσω ψηφιακού συνδέσμου στο ProWine Hong Kong από την καθηγήτρια Δρ. Simone Loose, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας Επιχειρήσεων Οίνου και Ποτών στο Πανεπιστήμιο Hochschule Geisenheim στη Γερμανία. Μάλιστα, η Loose ζήτησε από αξιοσημείωτες προσωπικότητες του κινεζικού εμπορίου οίνου να σχολιάσουν τα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου του Xing Wei MW, ο οποίος είναι ο νεότερος και νεότερος Master of Wine στην Κίνα.

Συμφωνώντας με την ιδέα ότι το λευκό κρασί προσφέρει ελπίδες για ανάπτυξη, ο Wei αρχικά επεσήμανε πόσο έχει υποφέρει η παραγωγή κόκκινου κρασιού στην Κίνα την τελευταία δεκαετία, αναφέροντας ότι πριν από 10 χρόνια η χώρα παρήγαγε περισσότερα από 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα κόκκινου κρασιού, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 1,2mhl.

Αντίθετα, η παραγωγή λευκού κρασιού είναι πολύ μικρότερη και η προσφορά περιορισμένη, σύμφωνα με τον Wei. Σημειώνοντας ότι η ζήτηση για λευκά κρασιά αυξάνεται, είπε ότι οι εγχώριοι παραγωγοί με έδρα τη Νινγκσία λαμβάνουν υψηλότερες τιμές για τα λευκά σταφύλια σε σχέση με τις κόκκινες ποικιλίες, όπως το Marselan, το οποίο είναι πολύτιμο στην περιοχή και ως εκ τούτου συνήθως αποφέρει τα περισσότερα χρήματα ανά κιλό. Είπε επίσης ότι ορισμένοι παραγωγοί προσπαθούσαν να φτιάξουν λευκά κρασιά από κόκκινα σταφύλια, όπως το Château Changyu-Moser XV, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για λευκά.

Υπό την καθοδήγηση του συμβούλου οινοποιού Lenz Moser, αυτός ο παραγωγός κρασιού της Νινγκσία λάνσαρε ένα λευκό Cabernet Sauvignon το 2017, το οποίο ακολούθησε μια έκδοση ωρίμανσης σε βαρέλι το 2020.

Πηγή: The drinks business

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Την αποχώρηση του από την Καταλονία λόγω της κλιματικής αλλαγής εντός της επόμενης 30ετιας εξετάζει το ιστορικό οινοποιείο Familia Torres, όπως ανέφερε με δηλώσεις...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Η Κυδωνίτσα του Κτήματος Νικολάου παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο βιολογικό αµπελώνα των 140 στρεµµάτων του νεμεάτικου οινοποιείου µε τον αέρα που...