Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κορυφαίος παραγωγός της Ν. Ζηλανδίας αποχαιρετά το εκλεκτό κρασί

Η Felton Road του Central Otago θέλει να αποστασιοποιηθεί από κάθε έννοια, που να σχετίζεται με το «εκλεκτό κρασί», δήλωσε ο ιδιοκτήτης Nigel Greening.

Η Felton Road δεν είναι άγνωστη στον κόσμο του καλού κρασιού. Είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς του Central Otago, και οι τιμές των βιολογικών και βιοδυναμικών κρασιών του είναι εντυπωσιακές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, επρόκειτο για έναν από τους λίγους παραγωγούς που παρασκευάζουν Pinot Noir αποκλειστικά από το Bannockburn, την τελευταία γεωγραφική περιοχή της Νέας Ζηλανδίας, η οποία έγινε προστατευόμενη περιοχή την 1η Φεβρουαρίου 2022, η Felton Road παρασκευάζει επίσης εξαιρετικής ποιότητας Chardonnay και Riesling από τρεις αμπελώνες σε αυτό το περιζήτητο σημείο του Νότιου Νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να γίνει πιο κατανοητή η κατά προσέγγιση τιμή της φιάλης στις εξαγωγές, ο λονδρέζος έμπορος κρασιών Lea & Sandeman διαθέτει σήμερα τις εσοδείες 2021, 2022 και 2023 του Bannockburn Pinot Noir της Felton Road προς 45,99 έως 57,95 λίρες ανά φιάλη, ενώ στην Lay & Wheeler οι φιάλες του Pinot Noir Block 5 αναφέρονται προς 84 λίρες περίπου.

Έτσι, οι παρευρισκόμενοι στο Pinot Noir New Zealand 2025 έμειναν έκπληκτοι όταν άκουσαν ότι η Felton Road σκοπεύει να ακολουθήσει νέα κατεύθυνση, όχι όσον αφορά το στυλ οινοποίησης αλλά την κατηγοριοποίησή της.

«Όλη η έννοια του εκλεκτού κρασιού βασίζεται στον υπερτιμημένο σνομπισμό», δήλωσε ο ιδιοκτήτης και οινοποιός της Felton Road Nigel Greening κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο πάνελ του συνεδρίου Pinot που πραγματοποιήθηκε στο Christchurch. Από εδώ και πέρα, πρόσθεσε, το Felton Road «δεν αισθάνεται άνετα να ανήκει στη σφαίρα του εκλεκτού κρασιού».

Τι κακό έχει η φρέσκια γεύση σε μια φιάλη κρασιού;

Ο Greening τόνισε ότι θέλει η Felton Road να υιοθετήσει μια πολιτική «συμμετοχικότητας».

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε την αποκλειστικότητα και να αγκαλιάσουμε την περιεκτικότητα», τόνισε, εφαρμόζοντας αυτό το μάντρα στην παλαίωση των κρασιών, στη γλώσσα που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία σχετικά με το κρασί και στις διάφορες πιστοποιήσεις που επιδιώκουν οι παραγωγοί, μεταξύ άλλων.

«Ο εγγενής σνομπισμός του εκλεκτού κρασιού υποστηρίζει ότι πρέπει να παλαιώνεις τα κρασιά σου», δήλωσε ο Greening. «Γιατί; Οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να έχουν κελάρια για να μπορούν να απολαμβάνουν καλό κρασί. Αντί να περιμένουν 10 χρόνια, γιατί να μην το πιουν απόψε; Τι κακό έχει η γεύση αυτή τη στιγμή;»

Αναγνώρισε επίσης ότι «χάνουμε τη φυλή με την οποία αισθανόμασταν άνετα» και πρέπει να «αρχίσουμε να μιλάμε τη γλώσσα των μελλοντικών καταναλωτών μας», πράγμα που απαιτεί να εγκαταλείψουμε την «κουραστική επιτήδευση» που συχνά περιβάλλει την ορολογία του εκλεκτού κρασιού.

Μέρος αυτού περιλαμβάνει τη μείωση της έμφασης που δίνει ο κλάδος στις βαθμολογίες των κριτικών, οι οποίες, σύμφωνα με τον Greening, «είναι φράχτες, ενώ αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι πύλες…».

Έπειτα, ο αμπελουργός δήλωσε, ότι οι βαθμολογίες των κριτικών «έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της επιχείρησής μας και της παγκόσμιας φήμης μας, για την οποία είμαστε ευγνώμονες, αλλά όχι υπόχρεοι. Δεν έχουν επηρεάσει ποτέ αυτό που κάνουμε».

Κοινή λογική και επιστήμη

Συμπληρωματικά, ο Greening στάθηκε εναντίον των στεφάνων που πρέπει να περάσουν οι παραγωγοί για να επιτύχουν βιώσιμες πιστοποιήσεις και ζήτησε μια νέα λύση.

«Ούτε τα βιολογικά, ούτε τα βιοδυναμικά δεν είναι περιεκτικά, επειδή πρέπει να συμμορφωθείς για να σου επιτραπεί η είσοδος». Η Felton Road σίγουρα γνωρίζει, καθώς είναι βιολογική και βιοδυναμική στους τρεις αμπελώνες της στο Bannockburn από το 2005 και έχει πιστοποιηθεί από τη Demeter από το 2009.

Αντίθετα, ο Greening προτιμά τον ευρύτερο όρο «αναγεννητική αμπελουργία», καθώς πρόκειται για μια ιδέα που «αγκαλιάζει την ευελιξία».

«Παραμένουμε βιολογικοί στην Felton Road όχι επειδή πιστεύουμε ότι όλοι οι ψεκασμοί είναι κακοί», τόνισε. «Αλλά επειδή δεν έχουμε ακόμη μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση που να έχει νόημα για τους καταναλωτές. Ένα ατελές καπέλο στην οινοποίηση είναι καλύτερο από το να μην υπάρχει καθόλου καπέλο».

Παράλληλα, ο ίδιος περιγράφει τη βιολογική καλλιέργεια ως «ένα σύστημα βασισμένο στις εισροές» σε σύγκριση με την αναγεννητική αμπελουργία, η οποία λειτουργεί σε ένα «σύστημα βασισμένο στις εκροές». Ωστόσο, δεν είναι υπέρ της καθιέρωσης μιας επίσημης νεοζηλανδικής «αναγεννητικής» πιστοποίησης.

«Απλώς δεν θέλω καμία άλλη πιστοποίηση», δήλωσε. «Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό [να φτιάξουμε εξαιρετικό κρασί] μόνο με την κοινή λογική και την επιστήμη».

Νέοι αμπελώνες

Όσον αφορά το θέμα της επιστήμης, ο Greening αποκάλυψε ότι όταν παραγγέλνει νέα κλίματα για τους αμπελώνες της Felton Road «δίνει στο φυτώριο μερικά εδάφη από τους δικούς μας αμπελώνες. Εμβολιάζουν τα εδάφη στο φυτώριο με τα νέα φυτά, ώστε αυτά να μεγαλώνουν και να συνηθίσουν το έδαφος στο οποίο τελικά θα μεταφερθούν».

Λόγω της ιστορικής σεισμικής δράσης και των επακόλουθων σεισμών στη Νέα Ζηλανδία, η χώρα είναι ένα συνονθύλευμα εδαφών από αλλουβιακά χαλίκια, έως ασβεστόλιθο, άργιλο, λοσσό και σχιστόλιθο, γεγονός που επιτρέπει την εντυπωσιακή ποικιλομορφία των Pinot στις χαρακτηριστικές υποπεριοχές της χώρας.

«Υπάρχει ένα σεισμικό βουητό σε αυτή τη χώρα που δεν σταματά ποτέ», δήλωσε ο αμπελουργός Jeff Sinnott, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Tuku Māori Winemakers Collective. Και μαζί με αυτό το βουητό υπάρχει ένας αισθητός θόρυβος μεταξύ των οινοποιών της, οι οποίοι προσπαθούν να φτιάξουν «ζωντανό κρασί» που εκφράζει το πραγματικό patchwork quilt του terroir της Νέας Ζηλανδίας.

Εν κατακλείδι, αυτή θα μπορούσε να είναι η καταλληλότερη στιγμή για τη Νέα Ζηλανδία να επαναπροσδιορίσει τις αξίες της και να αποτινάξει τους περιοριστικούς ορισμούς του εκλεκτού κρασιού. Ή, όπως το έθεσε ο Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής και αρθρογράφος του κρασιού, Olly Smith: «Νομίζω ότι αυτό που έχουμε με το νεοζηλανδικό Pinot Noir είναι η ευκαιρία να κάνουμε το καλό κρασί «διασκεδαστικό»…

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση παράλληλα με το γαλλικό πρωτάθλημα τυφλής γευσιγνωσίας που διοργανώνει η La RVF.

REPORTS

Η αμερικανική οινοβιομηχανία βιώνει μια σημαντική αλλαγή, η οποία χαρακτηρίζεται από μείωση του αριθμού των οινοποιείων για πρώτη φορά μετά από μια γενιά.

REPORTS

Ο ρόλος της γυναίκας στον κλάδο του κρασιού έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελώντας ουσιαστικό μέρος σε όλα τα στάδια του τομέα. Από...

REPORTS

Οι αγοραστές εξακολουθούν να αποφεύγουν το ρίσκο, αλλά υπάρχουν σημάδια «εξισορρόπησης» του κλίματος και μια περίοδος χαμηλότερων τιμών στη δευτερογενή αγορά μπορεί να σημαίνει...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα υπερδραστήριο τετραήμερο γεμάτο ποιοτικό οίνο ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την ομπρέλα του Οινόραμα - της πιο επιδραστικής έκθεσης που...

REPORTS

Οι αγοραστές εξακολουθούν να αποφεύγουν το ρίσκο, αλλά υπάρχουν σημάδια «εξισορρόπησης» του κλίματος και μια περίοδος χαμηλότερων τιμών στη δευτερογενή αγορά μπορεί να σημαίνει...

REPORTS

Οι καταξιωμένοι διεθνώς μοσχάτοι οίνοι του Ε.Ο.Σ Σάμου επέστρεψαν και φέτος από τη Γαλλία και το διαγωνισμό «Vinalies International 2025», με δύο ακόμη χρυσά...

REPORTS

Ο κλάδος του κρασιού διανύει μια περίοδο μετασχηματισμού που οφείλεται στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.