Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αγκαλιάζει την αειφόρο αμπελοκαλλιέργεια η οικογένεια Ασλάνη

Οι θαλασσινές αύρες του Θερμαϊκού διασταυρώνονται στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Ασλάνη, σε κοντινή απόσταση από τον αμφιθεατρικά χτισμένο οικισµό της Νέας Μηχανιώνας.

Ο Λάσκαρης, η Σύρµω, καθώς και οι δύο τους κόρες, Βίκυ και Ελένη, συνθέτουν την εικόνα ενός σύγχρονου οικογενειακού οινοποιείου που έχει αφοσιωθεί στη βιολογική καλλιέργεια και οινοποίηση. Η σχέση µε το αµπέλι και το κρασί για τον Λάσκαρη δηµιουργήθηκε στα µέσα της δεκαετίας του ‘80, όπου έλαβαν χώρα και τα πρωτόλεια βήµατά του στην ερασιτεχνική αµπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση, µε σκοπό την απόλαυση του κρασιού µε συγγενείς και φίλους. Έκτοτε το κρασί έγινε θέµα οικογενειακό.

Το 2004 σηµατοδοτεί την έναρξη του οινοποιείου µε τη φύτευση Μerlot, Cabernet και Syrah, ποικιλίες που µονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των εγχώριων και διεθνών καταναλωτών και αποτέλεσαν εφαλτήριο για τη δηµιουργία πολλών οινοποιείων. Λίγα χρόνια αργότερα, έπειτα από µελέτη των εδαφικών και καιρικών συνθηκών της περιοχής, αποφασίστηκε η επέκταση των αµπελώνων µε τη φύτευση Ληµνιού, Μαλαγουζιάς, Ασύρτικου και Κυδωνίτσας.

Φιλοσοφία του οινοποιείου αποτελεί η αειφόρος αµπελοκαλλιέργεια και η ελάχιστη παρέµβαση τόσο στα αµπελοτόπια, όσο και στην οινοποίηση.

Μονοποικιλιακές ετικέτες

Είναι ζητούµενο για την οικογένεια Ασλάνη να παράγει κρασιά εκφράζοντας το χαρακτήρα κάθε ποικιλίας, όπως αυτή ευδοκιµεί στο terroir της περιοχής. Αξίζει να αναφέρουµε ότι όλα τα κρασιά του οινοποιείου έχουν λάβει vegan – vegetarian πιστοποίηση. Οι ετικέτες είναι κατά κύριο λόγο µονοποικιλιακές, ώστε να επιτευχθεί η απόλυτη εκφραστικότητα κάθε ποικιλίας, ενώ γίνονται πειραµατικές οινοποιήσεις µε σκοπό τη µελέτη των διαφορετικών εκφάνσεων των ποικιλιών.

Το πολυδιάστατο κι εκλεπτυσμένο σταφύλι Λημνιό

Τα επόμενα βήματα για την οικογένεια Ασλάνη εστιάζουν στον πειραματισμό, με τη µορφή µικροοινοποιήσεων, γύρω από το Λημνιό. Αξιοποιώντας ποικίλους τρόπους οινοποίησης, εξερευνώντας διάφορες εκδοχές και έκφρασης της ποικιλίας. Σημειώνεται ότι το Λημνιό, μια από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες, αποτελεί τη ναυαρχίδα του Οινοποιείου την τελευταία δεκαετία, µιας και η οικογένεια έχει πιστέψει στη δυναµική και την εξέλιξή της. Είναι ένα σταφύλι που αναφέρεται για πρώτη φορά από πολυάριθμους αρχαίους έλληνες συγγραφείς, όπως είναι ο Όμηρος, ο Ησίοδος και ο Πολυδεύκης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία κρασιού υφίσταται σημαντική μεταμόρφωση με την ταχεία ανάπτυξη του τμήματος των μη αλκοολούχων και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (NOLO) κρασιών, σύμφωνα...

REPORTS

Ο προϋπολογισμός που διατίθεται στους αμπελοκαλλιεργητές της Τοσκάνης αυξήθηκε εκ νέου, φθάνοντας τα 30,48 εκατομμύρια ευρώ για το οικονομικό έτος 2024/2025.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...