Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πλύσιμο των σταφυλιών μειώνει τον χαλκό, αλλά δεν επηρεάζει τα αρώματα του κρασιού

Για τις εσοδείες 2022 και 2023 στην κοιλάδα του Ροδανού, οι μηχανικοί του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου (IFV) βύθισαν κιβώτια των 20 κιλών σταφυλιών Rolle, Sauvignon και Colombard για πέντε λεπτά σε ένα δοχείο που περιείχε 90 λίτρα νερού, όπου αναδεύονταν με αέριο χρησιμοποιώντας δύο συμπυκνωμένους εγχυτήρες από ανοξείδωτο χάλυβα. Για κάθε ποικιλία σταφυλιών επανέλαβαν τη διαδικασία μέχρι να παράγουν δύο παρτίδες πλυμένων σταφυλιών των 100 κιλών.

Αναλυτικότερα, για την ποικιλία Colombard, το πλύσιμο μείωσε την περιεκτικότητα σε χαλκό κατά 42% μετά την έκθλιψη και κατά επιπλέον 45% μετά την καθίζηση σε σύγκριση με δύο παρτίδες ελέγχου που δεν είχαν πλυθεί.

Παράλληλα, μετά τη ζύμωση και την εμφιάλωση, οι μηχανικοί μέτρησαν κατά μέσο όρο διπλάσια ποσότητα ελεύθερων θειολών στους οίνους που παρασκευάστηκαν από πλυμένα σταφύλια από ό,τι στις μη πλυμένες παρτίδες. «Αυτό παρατηρήθηκε για την ελεύθερη 3SH, η οποία είναι υπεύθυνη για οσμές γκρέιπφρουτ πάνω από ένα όριο αντίληψης 60 ng/λίτρο, και με την ελεύθερη 3SHA, υπεύθυνη για νότες τροπικών φρούτων πάνω από 4 ng/λίτρο», εξηγεί το IFV. Δεν παρατήρησαν, ωστόσο, καμία επίδραση του πλυσίματος κατά τη μέτρηση των ολικών θειολών. Το ίδιο ίσχυε και για την ανάλυση του «μενού φρούτων», συμπεριλαμβανομένων των εστέρων, των τερπενόλων, του C13 και της πυραζίνης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σε τριγωνικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε μαύρα ποτήρια από 18 κριτές, τα δύο κρασιά από πλυμένα σταφύλια αξιολογήθηκαν ως ελαφρώς πιο έντονα για τα κίτρινα φρούτα, αλλά μόνο ένας τα έκρινε πιο έντονα για τα εσπεριδοειδή και τα τροπικά φρούτα. Συνολικά, οι διαφορές στις συγκεντρώσεις χαλκού δεν έγιναν αντιληπτές στη γευσιγνωσία. Αυτό ίσχυε επίσης για τις ποικιλίες Rolle και Sauvignon blanc.

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2026 θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Φεβρουαρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 6.000 εκθέτες από 60 χώρες,...

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...