Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με διεθνή αέρα το κορυφαίο ροζέ Αγκαθωτό από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Το πρώτο ροζέ κρασί του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη από τον αµπελώνα της Νάουσας, µόλις στην τρίτη χρονιά κυκλοφορίας του, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις εντός και εκτός συνόρων.

Με την πρώτη παρουσία του, το Αγκαθωτό Single Block αναδείχθηκε το «Kαλύτερο Eλληνικό Ροζέ» στον διαγωνισµό MUNDUS VINI το 2023, ενώ ο οινογράφος στο διεθνώς καταξιωµένο TimAtkin.com, Peter Pharos, έγραψε πως «αν ακόµη τα ελληνικά ροζέ δεν έχουν κερδίσει την αναγνώριση που τους αξίζει, το Αγκαθωτό µας αναγκάζει να σηκωθούµε όρθιοι και να τα προσέξουµε».Με το Αγκαθωτό το Κτήµα Κυρ-Γιάννη προσέθεσε στην premium οικογένεια των Single Blocks ένα γαστρονοµικό ροζέ που παίζει κόντρα-ρόλο στην τάση των αέρινων Provencals, καθώς µε τη δύναµη του Ξινόµαυρου, προτάσσει χαρακτήρα και πολυπλοκότητα. Προέρχεται από ένα µικρό αµπελοτόπι µε νεαρά Ξινόµαυρα στην περιοχή της Γάστρας στη Νάουσα, εκτός δηλαδή του περίφηµου αµπελώνα του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, που αποκτήθηκε το 2012 και φυτεύθηκε δύο χρόνια αργότερα. Μια µοναδική ευκαιρία για την οµάδα της Κυρ-Γιάννη να εξερευνήσει την ποικιλία σε ένα ακόµη ιδιαίτερα ποιοτικό sub-terroir της περιοχής, γνωστό για τη δυνατότητά του να παράγει Ξινόµαυρα µε τυπικότητα και υψηλό δυναµικό παλαίωσης.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails

Στη σοδειά του 2023 που µόλις κυκλοφόρησε, το Αγκαθωτό Single Block προσφέρει και πάλι αυτόν τον µαεστρικό συνδυασµό της εκφραστικότητας του Ξινόµαυρου µε την κοµψότητα. Σε βαρέλια tonneaux έγινε η ζύµωση και η 10µηνη ωρίµαση, ακολουθώντας δηλαδή ένα οινοποιητικό πρωτόκολλο που συνήθως συναντάται στα λευκά µεγάλης παλαίωσης. Το κόκκινο φρούτο -κυρίως κεράσι και φράουλα- συνοδεύεται από νότες βανίλιας και δρυός, µε µια υποδειγµατική ισορροπία ανάµεσα στην οξύτητα και την τανική δοµή, και ένα απολαυστικό µακρύ τελείωµα. Mε το Αγκαθωτό Single Block 2023, το Κτήµα Κυρ-Γιάννη έρχεται, για άλλη µια φορά, να µας δείξει, τόσο τη βαθιά γνώση του στο Ξινόµαυρο όσο και τη διάθεσή του για πειραµατισµό, αξίες που οδηγούν σε µοναδικές νέες προτάσεις µε υπεραξία σε όλα τα επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...