Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Φιλία, φύση, φιλοξενία, το μότο οινοτουρισμού που αναδεικνύει τα ΠΟΠ-ΠΓΕ

Τα πολλαπλά οφέλη από την συντεταγμένη ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα, επιχείρησε να καταγράψει, ειδική εκδήλωση που οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Η εκδήλωση ανέδειξε τη συμβολή του Οινοτουρισμού στην Ανάπτυξη των Οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ και τη σημασία της Έμμετρης Κατανάλωσης, στο πλαίσιο υλοποίησης αντίστοιχων κοινοτικών προγραμμάτων.

O κ. Νίκος Ταβουλάρης, Διευθυντής Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, του Yπoυργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άνοιξε την εκδήλωση επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι προσπάθειες που κάνει ο οινικός κλάδος της χώρας, τόσο στην προώθηση του οινοτουρισμού όσο και στον αγώνα για την έμμετρη κατανάλωση. Ειδικότερα στάθηκε στην υποστήριξη που παρέχει η Πολιτεία  στις προσπάθειες αυτές, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κομβικό ρόλο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην διαδικασία αυτή, ενώ  παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα να δοθεί έμφαση στην λελογισμένη κατανάλωση οίνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά «πίνουμε υπεύθυνα, πίνουμε με μέτρο».

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος, πρόεδρος του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, στάθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της Πολιτείας για την υποστήριξη του οινικού κλάδου ειδικότερα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του οινοτουρισμού και με την αρωγή του υπουργείου Τουρισμού και της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη. Ο κ Κίντζιος αναφέρθηκε με την ευκαιρία στην δική του σταθερή και διαρκή υποστήριξη με την ιδιότητα του θεσμικού του ρόλου ως προέδρου του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, τονίζοντας την πρόθεση του να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο: «Είμαι εδώ για να βοηθήσω και να προωθήσω τις εισηγήσεις σας στη βουλή και στα νομοπαρασκευαστικά σώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά στην έμμετρη κατανάλωση τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα και σε αυτό το ζήτημα «είναι η κατανάλωση του χύμα κρασιού».

Η κ Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, αναφέρθηκε στις προσπάθειες και την αποτελεσματική δουλειά, που έχουν γίνει από την πλευρά του οινικού κλάδου κατά την τελευταία δεκαετία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης «μιας συνολικής οινοτουριστικής εμπειρίας». Παράλληλα επισήμανε ότι «ο μόνος δρόμος για την ουσιαστική ανάπτυξη, θα έλθει μέσα από τις συνέργειες, όχι μόνο στον οινικό κλάδο, αλλά και στους συμπληρωματικούς κλάδους της γαστρονομίας καθώς και σε όλα τα επίπεδα που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό». Η κα Τριανταφυλλοπούλου, στάθηκε ειδικότερα στην σημασία της «θέσπισης ενός ενιαίου ειδικού σήματος για τις οινοτουριστικές επιχειρήσεις» και τόνισε ότι «το νέο μότο σε ό,τι αφορά στην συνολική τουριστική ανάπτυξη της χώρας, θα πρέπει να είναι το: Φιλία, Φύση, Φιλοξενία».

Βασικά Συμπεράσματα:

  • Ο οινοτουρισμός αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τους Οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, συμβάλλοντας στην προβολή τους και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς τους.
  • Η έμμετρη κατανάλωση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οινοτουριστικής εμπειρίας και συμβάλλει στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
  • Η βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου απαιτεί την υιοθέτηση ολοκληρωμένων στρατηγικών που θα λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Κτήριο της Πλάκας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, προσέλκυσε πλήθος κόσμου από τον χώρο της οινοπαραγωγής, του τουρισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα του οινοτουρισμού, με έμφαση στην ανάδειξη των Οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ και την προώθηση της έμμετρης κατανάλωσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΔΟΑΟ:

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση με θέμα:

«Η Συμβολή του Οινοτουρισμού στην Ανάπτυξη των Οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές στο πλαίσιο της Έμμετρης Κατανάλωσης».

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Κτήριο της Πλάκας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, προσέλκυσε πλήθος κόσμου από τον χώρο της οινοπαραγωγής, του τουρισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα του οινοτουρισμού, με έμφαση στην ανάδειξη των Οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ και την προώθηση της έμμετρης κατανάλωσης.

O κ Νίκος Ταβουλάρης, Διευθυντής Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, του Yπoυργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άνοιξε την εκδήλωση επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι προσπάθειες που κάνει ο οινικός κλάδος της χώρας, τόσο στην προώθηση του οινοτουρισμού όσο και στον αγώνα για την έμμετρη κατανάλωση. Ειδικότερα στάθηκε στην υποστήριξη που παρέχει η Πολιτεία  στις προσπάθειες αυτές, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κομβικό ρόλο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην διαδικασία αυτή, ενώ  παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα να δοθεί έμφαση στην λελογισμένη κατανάλωση οίνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά «πίνουμε υπεύθυνα, πίνουμε με μέτρο».

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος, πρόεδρος του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, στάθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της Πολιτείας για την υποστήριξη του οινικού κλάδου ειδικότερα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του οινοτουρισμού και με την αρωγή του υπουργείου Τουρισμού και της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη. Ο κ Κίντζιος αναφέρθηκε με την ευκαιρία στην δική του σταθερή και διαρκή υποστήριξη με την ιδιότητα του θεσμικού του ρόλου ως προέδρου του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, τονίζοντας την πρόθεση του να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο: «Είμαι εδώ για να βοηθήσω και να προωθήσω τις εισηγήσεις σας στη βουλή και στα νομοπαρασκευαστικά σώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά στην έμμετρη κατανάλωση τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα και σε αυτό το ζήτημα «είναι η κατανάλωση του χύμα κρασιού».

Η κ Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, αναφέρθηκε στις προσπάθειες και την αποτελεσματική δουλειά, που έχουν γίνει από την πλευρά του οινικού κλάδου κατά την τελευταία δεκαετία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης «μιας συνολικής οινοτουριστικής εμπειρίας». Παράλληλα επισήμανε ότι «ο μόνος δρόμος για την ουσιαστική ανάπτυξη, θα έλθει μέσα από τις συνέργειες, όχι μόνο στον οινικό κλάδο, αλλά και στους συμπληρωματικούς κλάδους της γαστρονομίας καθώς και σε όλα τα επίπεδα που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό». Η κα Τριανταφυλλοπούλου, στάθηκε ειδικότερα στην σημασία της «θέσπισης ενός ενιαίου ειδικού σήματος για τις οινοτουριστικές επιχειρήσεις» και τόνισε ότι «το νέο μότο σε ό,τι αφορά στην συνολική τουριστική ανάπτυξη της χώρας, θα πρέπει να είναι το: Φιλία, Φύση, Φιλοξενία».

Βασικά Συμπεράσματα:

  • Ο οινοτουρισμός αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τους Οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, συμβάλλοντας στην προβολή τους και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς τους.
  • Η έμμετρη κατανάλωση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οινοτουριστικής εμπειρίας και συμβάλλει στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
  • Η βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου απαιτεί την υιοθέτηση ολοκληρωμένων στρατηγικών που θα λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή οίνων ΠΟΠ & ΠΓΕ, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να απολαύσουν την ποικιλία και την ποιότητα των ελληνικών κρασιών.

Η ΕΔΟΑΟ ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες για την ενεργή παρουσία τους και την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Φορολογία και δημόσια υγεία. Οι πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαδέχονται η μία την άλλη και είναι παρόμοιες. Η τελευταία ενθαρρύνει τις χώρες να...

REPORTS

Η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας (SCA) ενέκρινε την Πέμπτη 19 Ιουνίου την εντολή διαπραγμάτευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ένα πακέτο μέτρων που έχει ως στόχο...

REPORTS

Τη συγκρατημένη ικανοποίηση τους εκφράζουν, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, κύκλοι των αμπελουργικών οργανώσεων και των συνεταιριστικών σχημάτων της χώρας για την σχεδιαζόμενη ένταξη των...

REPORTS

«Όταν κανείς σκέφτεται το καλό κρασί, αυθόρμητα έρχεται στο μυαλό ο δικός σας τόπος. Η Δράμα έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την αμπελοκαλλιέργεια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο φετινός τρύγος του μοσχάτου στη Σάμο ξεκινά την Πέμπτη 31 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως το Σεπτέμβρη και η παραγωγή, παρά τις κλιματικές...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Kαταρτίστηκε με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Ανδριανού ο Εθνικός Κατάλογος ποικιλιών, υποκειμένων και κλώνων αμπέλου (Vitis L.), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...