Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ψηφιοποίηση θα πρέπει να ωφελήσει όλη τη βιομηχανία οίνου

Η πανδημία ώθησε τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου να επενδύσει στην ψηφιοποίηση, αναφέρει ο διευθυντής του Pau Roca.

Ακυρώνοντας τις διεθνείς συναντήσεις, η πανδημία covid-19 επιταχύνει πρώτα τις επενδύσεις του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) σε εργαλεία πληροφορικής προσαρμοσμένα σε νέες ψηφιακές πρακτικές.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου Pau Roca εξηγεί τη στρατηγική και τις προκλήσεις της παροχής νέας ψηφιακής εξειδίκευσης στον διακυβερνητικό φορέα.

Όσον αφορά την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας οίνου, «υπάρχει ένα τεράστιο έργο», υποστηρίζει ο Pau Roca, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Ενώ ο απόφοιτος της βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης παραδέχεται εύκολα ότι δεν διαθέτει λεπτομερή εμπειρία στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης του αμπελώνα, σκοπεύει να βοηθήσει στη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων στον διακυβερνητικό οργανισμό. Ως πρώτο βήμα, ο OIV δημιουργεί ένα παγκόσμιο παρατηρητήριο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αμπελοοινικού τομέα και σκοπεύει να αναπτύξει μια ειδική ομάδα εργασίας εντός δύο, τριών ετών και για πιο παραδοσιακά θέματα (αμπελουργία, οινολογία κ.λπ.).

Εν τω μεταξύ, ο OIV αναπτύσσει στο παρατηρητήριό του τρεις πόλους. Πρώτον, ο ένας αφορά την παρακολούθηση καινοτομιών στον τομέα, ο άλλος αφορά ένα εργαστήριο για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων ώστε να αξιοποιηθούν οι ποσότητες δεδομένων που είναι τώρα διαθέσιμες στον κλάδο. “Το πρόβλημα είναι η ερμηνεία τους”, δήλωσε ο Pau Roca, επισημαίνοντας ότι τα ίδια τα δεδομένα παράγουν δεδομένα και μεταδεδομένα.

Το παρατηρητήριο συμπληρώνεται από ένα κέντρο δοκιμών: ένα «ψηφιακό γκαράζ» για να δοκιμαστούν τα πρωτότυπα εξηγεί ο Pau Roca, ο οποίος ελπίζει να επιτρέψει στη βιομηχανία να αποκτήσει δωρεάν δοκιμή σε τεχνολογικές λύσεις και να μην τις αφήσει το πεδίο του εμπορίου μέσω πληρωμένων εφαρμογών. Πέρα από την τεχνολογική καινοτομία, ο διευθυντής του OIV τονίζει ένα πολιτικό ζήτημα: “Ο τομέας του οίνου έχει ένα πολύ κατακερματισμένο μοντέλο παραγωγής, το οποίο το καθιστά πολύ προσαρμόσιμο στην τρέχουσα κρίση. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το μοντέλο με ψηφιοποίηση και να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρος ο τομέας επωφελείται από αυτό και όχι μόνο λίγες (συγκεκριμένα μεγάλες) τεχνολογικές ομάδες”.

Μεταξύ των πρώτων ψηφιακών αναγκών που εντοπίστηκαν από τον OIV, ο Pau Roca σημειώνει τις δυνατότητες του blockchain. Αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιείται σε κρυπτονομίσματα (ειδικά στο bitcoin). Αυτή η τεχνολογία αποθήκευσης πληροφοριών θα μπορούσε να επιτρέψει την ανιχνευσιμότητα των οίνων, από το αμπέλι έως τις αγορές. “Η διαίσθησή μου είναι ότι οι προδιαγραφές μπορούν να γίνουν έξυπνο περιεχόμενο”, υποστηρίζει ο Pau Roca, που τελικά είναι πολύ λιγότερο αρχάριος από ό, τι διατείνεται για τον εαυτό του όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες.

Πηγή: keosoe.gr

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...