Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αν οι οινοποιοί πλήρωναν το κόστος παραγωγής του δικού τους σταφυλιού, θα μιλούσαμε για βιώσιμη αμπελουργία

«Εάν οι οινοποιοί που γνωρίζουν το κόστος παραγωγής του δικού τους σταφυλιού, μπορούσαν να δώσουν στον αμπελουργό αυτή την τιμή, θα μιλούσαμε για μια βιώσιμη αμπελουργία. Βέβαια, υπάρχουν και οινοποιοί που δίνουν πλέον τιμές που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των αμπελουργών και ενθαρρύνουν με τον τρόπο αυτό τις νέες φυτεύσεις και τη διατήρηση των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, δεν είναι όμως ο κανόνας.».

Τα παραπάνω, ανέφερε στην παρέμβαση της η Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου, που είχε θέμα «βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου», στο συνέδριο τις 23-24 Μαΐου, περιγράφοντας εν γένει την κατάσταση στον αμπελουργικό κλάδο. Σημειωτέων, η διακεκριμένη γεωπόνος, οινολόγος και διδάκτορας με εξειδίκευση στην αμπελοκαλλιέργεια μαζί με το σύζυγο της Παναγιώτη Γεωργιάδη κατέχει το οικογενειακό οινοποιείο Αργατία, που βρίσκεται στο χωριό Ροδοχώρι σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από τη Νάουσα. Ως εκ τούτου, γνώστης από πρώτο χέρι των ιδιαιτεροτήτων μιας οικογενειακής μορφής εκμετάλλευσης η κ. Σπινθιροπούλου ξεδίπλωσε τα αδύνατα αλλά και τα δυνατά σημεία μιας τέτοιου τύπου επιχείρησης, που περιλαμβάνει αμπελώνες και στην οποία οι αναγκαίες εργασίες πραγματοποιούνται κυρίως από τα μέλη της οικογένειας.

Δείτε εδώ αναλυτικά την παρέμβαση της Δρ. Χαρούλας Σπινθηροπούλου.

Δημογραφικό

  • Η δουλειά του αμπελουργού και γενικότερα του αγρότη δεν είναι δελεαστική: παιδί μου φύγε για να γλυτώσεις! Χειρωνακτική εργασία σε αντίξοες συνθήκες και με μη σταθερές απολαβές
  • Μελλοντικά προβλήματα από την εγκατάλειψη της γης και την έλλειψη εργατικών χεριών
  • Μικρός αμπελουργικός κλήρος, μικρή έκταση ανά αμπελοτεμάχιο και αμπελουργοί part time
  • Στην ύπαιθρο ο αγρότης έχει αμπέλια αλλά και άλλες καλλιέργειες και έτσι επιβίωνε ως σήμερα. Οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προιόντων, το υψηλό κόστος παραγωγής και η αλλαγή του κλίματος οδηγούν σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών γενικότερα και ίσως το αμπέλι να προβάλλει ως δυναμική καλλιέργεια, αφού εξασφαλίζει ένα σταθερό, μικρό, αλλά σταθερό εισόδημα
  • Αδυναμία ανταλλαγής γης για τη δημιουργία ενιαίων εκμεταλλεύσεων
  • Η φορολογική και ασφαλιστική αντιμετώπιση του γεωργού δεν βοηθάει τη βιωσιμότητά του

Παραδοχή 1η: Μία τετραμελής οικογένεια με δύο κατ’ αποκλειστικότητα και δύο περιστασιακά απασχολούμενους, μπορεί να διαχειριστεί 50 στρέμματα αμπελώνων.

Βασικός εξοπλισμός εκμετάλλευσης

  • Τρακτέρ, ψεκαστικό, καταστροφέας-καλλιεργητής-φρέζα, μεσινέζα-τσαπάκι, θειαφιστήρας, πλατφόρμα μεταφοράς
  • Αγροτικό αυτοκίνητο
  • Δυστυχώς η έκταση των 50 στρ δεν επιτρέπει την απόκτηση κορυφολογητή, προκλαδευτή, αποφυλλωτή, drone κλπ
  • Συνεργασίες-συνέργειες: άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, ή μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα!

Πλεονεκτήματα της οικογενειακής εκμετάλλευσης

  • Ιδιόκτητη επιχείρηση με κόστος διαχείρισης μικρότερο σε σχέση με μεγαλύτερα μεγέθη που απαιτούν ξένη εργασία
  • Ακριβής γνώση των ιδιαιτεροτήτων του κάθε αμπελοτεμαχίου και άρα της ποιότητάς του-ακρίβεια στην κάθε επέμβαση
  • Βιωματική γνώση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε χρονιάς
  • Εργασία άνευ ωραρίου
  • Απαραίτητη προϋπόθεση η γνώση που εξασφαλίζει υγιή και ποιοτικά σταφύλια με το μικρότερο δυνατό κόστος
  • Εάν δεν υπάρχει γεωπόνος που να κατευθύνει την οικογενειακή εκμετάλλευση, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη συνεργασία με τον κατάλληλο γεωπόνο που θα στοχεύει στη σωστή και με το μικρότερο κόστος, καλλιέργεια

Ευτυχώς υπάρχουν και κάποια έσοδα!!!

  • Δευτερεύοντα εισοδήματα: αμπελόφυλλα, τσίπουρο, σπιτικό κρασί, γλυκό του κουταλιού
  • Είμαστε μακριά από τη δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων που θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα

Τρόποι αύξησης του εισοδήματος

  • Συνεργασίες: αγορά μηχανημάτων, εφοδίων, εργατικών (Αργατία) κ.λπ.
  • Δημιουργία εκ νέου σε υγιή βάση συνεταιρισμών ή ομάδων παραγωγών
  • Αναδιανομή γης-ενιαίοι μεγάλοι αμπελώνες
  • Εάν οι οινοποιοί που γνωρίζουν το κόστος παραγωγής του δικού τους σταφυλιού, μπορούσαν να δώσουν στον αμπελουργό αυτή την τιμή, θα μιλούσαμε για μια βιώσιμη αμπελουργία!
  • Εάν συνδέονταν η τιμή του σταφυλιού με την τιμή του κρασιού στο οποίο συμμετέχει, ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα
  • Υπάρχουν και οινοποιοί που δίνουν πλέον τιμές που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των αμπελουργών και ενθαρρύνουν με τον τρόπο αυτό τις νέες φυτεύσεις και τη διατήρηση των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, δεν είναι όμως ο κανόνας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αγορά του βιολογικού κρασιού αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, με τους νεότερους καταναλωτές να οδηγούν την ανάπτυξη.

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

REPORTS

Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται να θέσουν οι συνεταιρισμοί της περιοχής Τυρνάβου το σημαντικό θέμα της ακαρπίας των αμπελώνων της περιοχής, σε...

REPORTS

Στην αρχή ενός νέου έτους και στην αρχή μιας νέας γενιάς, όλος ο οινικός κόσμος σκέφτεται αυτό το μεγάλο υπαρξιακό ερώτημα: Έχει ακόμα νόημα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...