Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επιστημονική Ημερίδα στις 20 Μαΐου με θέμα την Μαυροδάφνη

To Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια διοργανώνει στην Πάτρα τη Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024, και ώρα 10:00-15:00 την επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στην σημαντική ποικιλία Μαυρο­δάφνη με τίτλο «Μαυροδάφνη: Εξελίξεις και αναγκαίες προσαρμογές».

Η ημερίδα που θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό οινοποιείο της Achaia Clauss συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού Ευρωπαϊκού Έργου Interreg Europe SMEOrigin (www.interregeurope.eu/smeorigin).

Η Μαυροδάφνη είναι μια από τις κυριότερες ποικιλίες αμπέλου που είναι φυτεμένες στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας εδώ και αιώνες. Πρόκειται για μια ερυθρά ποικιλία με τεράστιο δυναμική, που καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση και οινοποιεί­ται προς παραγωγή των ερυθρών γλυκών οίνων με Π.Ο.Π. Μαυροδάφνη Πατρών και Μαυ­ροδάφνη Κεφαλληνίας.

Οι τάσεις και οι εξελίξεις στον κλάδο τις τελευταίες δύο δεκαετίες δημιούργησαν την ανάγκη να παρουσιαστούν από τα οινοποιεία της περιοχής, εκδοχές ξηρών κρασιών από την ποικι­λία Μαυροδάφνη που ανέδειξαν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της και κέρδισαν παγκο­σμίως τις εντυπώσεις, τόσο των opinion leaders του χώρου όσο και των καταναλωτών.

Παρ’ όλ’ αυτά το ισχύον νομικό πλαίσιο δημιουργεί εμπόδια που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά και την προώθηση των εν λόγω κρασιών. Για το σκοπό αυτό, αλλά και με τη φιλοδοξία να γίνει μια ευρεία συζήτηση για τη Μαυροδάφνη που αφορά μια μεγάλη ομάδα επαγγελμάτων (καλλιεργητές, οινοποιούς, οινολόγους, εμπόρους, επιστήμονες και φορείς της αυτοδιοίκησης), το Δίκτυο Οινοξένεια πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της η­μερίδας, η οποία θα κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες:

  • Παρουσίαση επιστημονικών ανακοινώσεων που αφορούν γενικά την ποικιλία στους το­μείς της Αμπελουργίας, Οινολογίας, Γενετικής κ.ά.
  • Παρουσίαση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και των δυνατοτήτων προσαρμογής του ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος νομικός χώρος για την αναγραφή της ποικιλίας της Μαυροδάφνης στην περιγραφή περισσότερων τύπων οίνου.

Την ημερίδα θα πλαισιώσουν σημαντικοί επιστήμονες, νομικοί, οινολόγοι και επαγγελματίες του κλάδου με πολύχρονο έργο στην καταγραφή, ανάπτυξη και αναβάθμιση του ποιοτικού ελληνικού οίνου και της αμπελουργίας:

Δρ. Στέφανος Κουνδουράς, Δρ. Ξενοφών Βενιός, Δρ. Αικατερίνη Μπινιάρη, Κώστας Μπακασιέτας, Δρ Δημήτριος Τάσκος, Δρ. Θεόδωρος Γεωργό­πουλος, Σοφία Πέρπερα, Περικλής Μπαλτάς, Στάθης Αργυρόπουλος, Τάσος Δροσιάδης.

Λίγα λόγια για το Δίκτυο

Το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια είναι μια κοινότητα που αποτελείται από τα οινοποιεία της Αιγιάλειας, μονάδες μεταποίησης, σημαντικούς επαγγελματίες της εστίασης, της φιλοξενίας και άλλων συναφών δραστηριοτήτων, έχοντας ως κοινό σημείο αναφοράς την αποδοχή και εκπλήρωση των Κριτηρίων Ποιότητας που έχει θεσμοθετήσει. Με πρωταγωνιστή το κρασί και τα άλλα τοπικά προϊόντα της περιοχής και αξιοποιώντας τις μοναδικές φυσικές ομορφιές και τους πόρους της, το Δίκτυο στοχεύει στην αναβάθμισή της, μέσα από φιλόδοξα αλλά απαραίτητα βήματα σε ετήσια βάση με εξωστρεφές αποκορύφωμα το φεστιβάλ Οινοξένεια που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχή Αιγιάλειας – Καλαβρύτων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας:

10:00   Προσέλευση και εγγραφή συνέδρων

10:30   Ανάληψη προεδρίας, χαιρετισμοί και έναρξη εργασιών ημερίδας

Άγγελος Ρούβαλης, Πρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια

Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Καθ. Ευάγγελος Γ. Παπαδάκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Επιστημονικός Υπεύθυνος  του Έργου Interreg Europe SME

Πρώτη ενότητα: Η Achaia Clauss ως οικοδεσπότης

10:45   Περικλής Μπαλτάς, Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Achaia Clauss

Μαυροδάφνη: Ξεδιπλώνοντας την ιστορία της μέσα από τα αρχεία της Achaia Clauss

11:00   Στάθης Αργυρόπουλος, Οινολόγος Achaia Clauss

Η σύγχρονη ματιά της Achaia Clauss στην ποικιλία Μαυροδάφνη

Δεύτερη ενότητα: Αμπελουργικές και οινολογικές εξελίξεις για την Μαυροδάφνη

11:15   Τάσος Δροσιάδης MSc, Σύμβουλος Οινολόγος, Αντιπρόεδρος Δικτύου Οινοξένεια

Σύνοψη βιβλιογραφικών αναφορών (Literature Review) για την ποικιλία Μαυροδάφνη

11:30   Dr. Στέφανος Κουνδουράς, Αν. Καθηγητής, Εργαστήριο Αμπελουργίας, Τμ. Γεωπονίας Α.Π.Θ.

Τεχνικές καλλιέργειας για την προσαρμογή της Μαυροδάφνης στην κλιματική αλλαγή

11:40   Dr Ξενοφών Βενιός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Εδαφολογίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Επιστημών Οίνου

Ανταπόκριση ελληνικών ποικιλιών στο θερμικό στρες

11:50   Dr Αικατερίνη Μπινιάρη, Διευθύντρια Εργαστηρίου Αμπελολογίας, Γεωπονικό Παν/μιο

Η γενετική ταυτοποίηση της ποικιλίας «Μαυροδάφνη» ως προϋπόθεση για την παραγωγή οίνων ποιότητας

12:00   Κώστας Μπακασιέτας MSc, ιδιοκτήτης των φυτωρίων VNB Bakasietas

Μαυροδάφνη… μύθοι και πραγματικότητα

Διάλειμμα για καφέ

Τρίτη ενότητα: Νομοθετικές προσαρμογές και διεθνής αγορά

12:40   Dr. Δημήτριος Τάσκος, Γεωπόνος, ερευνητής ΕΛΓΟ

Ο ρόλος του διατηρητή των γηγενών ποικιλιών αμπέλου στην αλυσίδα αξίας των ελληνικών οίνων: η περίπτωση της Μαυροδάφνης

12:50   Σοφία Πέρπερα, Διευθύντρια προώθησης του Ελληνικού Κρασιού στην παγκόσμια αγορά

Μαυροδάφνη: Προοπτικές ανάπτυξης

13:00   Dr. Θόδωρος Γεωργόπουλος, Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Reims, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου της Καμπανίας και Διευθυντής του Σ.Ε.Ο.

Η Μαυροδάφνη, από την ονομασία προέλευσης στην ονομασία ποικιλίας: νομικά προβλήματα και προοπτικές

13:10   Παρεμβάσεις αρμόδιων θεσμικών φορέων

Τέταρτη ενότητα: Συζήτηση

14:00   Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

15:00   Γευστική δοκιμή οίνων Μαυροδάφνης

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η σαμπάνια Armand de Brignac αποκάλυψε την πρώτη της κυκλοφορία, ένα magnum Blanc de Noirs από το 2015, το οποίο θα βρίσκεται στην κορυφή...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...