Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στρατηγική επιλογή ο οινοτουρισµός για το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού

Την αρχή µιας νέας εποχής, στην οποία ο οινοτουρισµός θα αποτελέσει στοιχείο στρατηγικής και ένα κίνητρο για τη δηµιουργία σηµαντικού πόλου έλξης επισκεπτών, σηµατοδότησε για το Κτήµα Μέγα Σπήλαιο το φετινό καλοκαίρι.

Η επίσηµη έναρξη του οινοτουριστικού προγράµµατός του έλαβε χώρα την Κυριακή 27 Αυγούστου στον ορεινό αµπελώνα του, που εκτείνεται γύρω από το άλλοτε Μετόχι του Αγ. Αθανασίου µε µια καλά µελετηµένη εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Οινοξένεια 2023.

Υπενθυµίζεται ότι ιδέα της δηµιουργίας του ιδιαίτερου αυτού ορεινού αµπελώνα στα 900 µ. πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού,  γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια όταν ο Γιάννης και ο Θεόδωρος Αναστασίου, οι βασικοί µέτοχοι της Cavino, µαζί µε µία οµάδα έµπειρων αµπελουργών και οινολόγων, προχώρησαν στην αναβίωση της Μεγάλης Αµπέλου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, για την οποία οι επίσηµες αναφορές να φτάνουν πίσω στο 1550, µε το Μετόχι του Αγ. Αθανασίου να λειτουργεί ως πατητήρι των µοναχών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Στόχος της αναβίωσης, η παραγωγή µόνο εξαιρετικής ποιότητας κρασιών, µε µέληµα την ανάδειξη του terroir. Όπερ και εγένετο… Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Βερτζαµί, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Ασύρτικο και Λαγόρθι καλλιεργούνται σε αυτό το µοναδικό αµπελοτόπι, η οινοποίηση των οποίων θα γίνεται πλέον, στη νέα εποχή του Κτήµατος, στον ανακαινισµένο χώρο του παλιού οινοποιείου των µοναχών.

Στα 900μ. υψόμετρο ο αμπελώνας του Κτήματος

«Το ιδιαίτερο κλίµα της περιοχής, µε τις θερµοκρασίες να παραµένουν ευνοϊκές για τα σταφύλια, ακόµα και το καλοκαίρι, κάνει τη διαφορά στην ποιότητα κρασιού. Το θερµόµετρο στην περιοχή είναι συνήθως 10οC πιο κάτω από ό,τι στη θάλασσα κι αυτό βοηθάει στην οψίµιση του τρύγου» εξηγεί ο Στέλιος Τσίρης, επικεφαλής οινολόγος του Κτήµατος. Και συµπληρώνει: «Η πυκνότητα φύτευσης και οι αποδόσεις, µας δίνουν µια φιάλη ανά  φυτό». Σηµειώνεται ότι  ο αµπελώνας έχει εµπλουτιστεί µε ένα νέο τµήµα, µε Ασύρτικο, που βρίσκεται ψηλά στον από πάνω βράχο και µοιάζει σαν να αιωρείται πάνω από τα 20 ετών, ώριµα αµπέλια.

Έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού

Περισσοτερο χώρο στις εγχώριες ποικιλίες σχεδιάζει να δώσει το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, όπως το Βερτζαμί, το οποίο εντάχθηκε προ τριετίας στον αμπελώνα και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης.

Σταθερή ποιότητα αλλά ανανεωμένη εμφάνιση για τα βραβευμένα κρασιά του Κτήματος.

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Σε ένα τοπίο όπου η αύρα του βουνού συναντά την αλμύρα της θάλασσας, το Rosé του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο γεννιέται για να προσφέρει μια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

REPORTS

Τις αξίες του πολιτισμού και της οινικής κουλτούρας της Αιγιάλειας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, ανέδειξε για ακόμα μια χρονιά το φεστιβάλ Οινοξένεια που...

REPORTS

Η ιστορική αμπελουργική περιοχή Tokaj ψηφίστηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές αμπελουργικές περιοχές για το 2025, από τους ειδικούς ταξιδιωτικής ασφάλισης της...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...