Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Καινοτομία blockchain στην αμπελουργία φέρνει ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) πρόκειται να φέρει επανάσταση στον τομέα της αμπελουργίας και του κρασιού αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας blockchain.

Αυτό το καινοτόμο βήμα θα παρουσιαστεί στο προσεχές διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Εφαρμογή Blockchain στο τομέα της αμπέλου και του οίνου», που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2024. Το πρόγραμμα υπόσχεται να πραγματοποιηθεί σε τέσσερις ημέρες, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη και πολύ αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία blockchain στον κλάδο.

Το μάθημα έχει σχεδιαστεί σχολαστικά για να απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, που κυμαίνεται από επαγγελματίες στον αμπελοοινικό τομέα έως τους λάτρεις που επιθυμούν να εξερευνήσουν τη διασταύρωση τεχνολογίας και αμπελουργίας. Στόχος του είναι να παρέχει μια ισχυρή βάση στην τεχνολογία blockchain, ενώ τονίζει τις μεταμορφωτικές της δυνατότητες για την ενίσχυση της διαφάνειας, της ιχνηλασιμότητας και της αποτελεσματικότητας σε όλη την αλυσίδα του κρασιού και του αμπελιού.

Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι που ξεκινά με μια εισαγωγική συνεδρία για την τεχνολογία blockchain, όπου θα συζητηθούν θεμελιώδεις έννοιες όπως χαρακτηριστικά blockchain, τύποι, mining, μηχανισμοί του πρωτόκολλου συναίνεσης,  έξυπνα συμβόλαια και η εξέλιξη του διαδικτύου. Αυτό θέτει τις βάσεις για μια βαθύτερη εξερεύνηση στις πρακτικές εφαρμογές του blockchain στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας και του κρασιού.

Οι επόμενες συνεδρίες θα εμβαθύνουν στην ενσωμάτωση του blockchain στον κλάδο, εξετάζοντας επιτυχημένες περιπτωσιολογικές μελέτες και συζητώντας την αξία, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτή η τεχνολογία. Θα διερευνηθούν διεξοδικά θέματα όπως η ιχνηλασιμότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού κρασιού, τα έξυπνα συμβόλαια, τα Non-Fungible Tokens (NFTs), τα Token Economics, το Metaverse, το Decentralized Finance (DeFi), οι Αποκεντρωμένοι Αυτόνομοι Οργανισμοί (DAO) και το ρυθμιστικό τοπίο.

Το μάθημα είναι δομημένο έτσι ώστε να εξασφαλίζει ένα συνδυασμό θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων. Αξιότιμοι προσκεκλημένοι ομιλητές και διαδραστικά εργαστήρια είναι έτοιμα να εμπλουτίσουν τη μαθησιακή εμπειρία, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να επικοινωνήσουν απευθείας με τους ειδικούς και να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε σενάρια πραγματικού κόσμου.

Την τελευταία ημέρα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εξειδικευμένες ενότητες: η μία θα επικεντρώνεται στις ρυθμιστικές πτυχές του blockchain, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων κανονισμών, της συμμόρφωσης και της φορολογίας, και η άλλη στην εφαρμογή του blockchain στα οινοποιεία, η οποία θα καλύπτει το tokenization , ιχνηλασιμότητα και την διαφάνεια, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Το μάθημα είναι ανοιχτό σε έως και 50 συμμετέχοντες που έχουν επαγγελματικό υπόβαθρο στον τομέα της αμπελουργίας και του κρασιού και ενδιαφέρονται να προωθήσουν τις γνώσεις τους για την ψηφιοποίηση στον κλάδο. Η γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη, δεδομένου του διεθνούς προφίλ των διδασκόντων και της γλώσσας διδασκαλίας του μαθήματος.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση έως τις 15 Απριλίου 2024 (https://www.surveymonkey.com/r/blockchain_OIV), με κόστος εγγραφής 350 €. Παρέχεται φοιτητική έκπτωση, μειώνοντας το τέλος στα 250€ με την απόδειξη της φοιτητικής ιδιότητας.

Το εν λόγω διαδικτυακό μάθημα του OIV αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματίες στον τομέα της αμπέλου και του κρασιού να παραμείνουν μπροστά από την καμπύλη κατανοώντας και εφαρμόζοντας την τεχνολογία blockchain στις δραστηριότητές τους. Υπόσχεται όχι μόνο να διευρύνει τους τεχνολογικούς ορίζοντες των συμμετεχόντων αλλά και να τους ενδυναμώσει να ηγηθούν της καινοτομίας και βελτιστοποίησης της αλυσίδας αξίας του κλάδου προς το καλύτερο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Η London Wine Fair 2025 ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα της χρονιάς: την τυφλή γευσιγνωσία «Μάχη των Φυσαλίδων». Η εμβληματική...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...