Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δημιουργική οινοποίηση με προστασία του περιβάλλοντος από την Agrovision

Η Agrovision µε έδρα την Ιερισσό Χαλκιδικής ξεκίνησε να δραστηριοποιείται από το 2011 µε τριπλή δραστηριότητα, έχοντας υπό τη σκέπη της οινοποιείο, ελαιοτριβείο και την παραγωγή λεβάντας σε µορφή ξηρής δρόγης.

Πρόκειται για µία κατά 100% εξαγωγική εταιρεία, µε κύρια αγορά τη Γαλλία, όπου διαθέτει το 98% της παραγωγής της. Γι’ αυτόν το λόγο και σε ό,τι αφορά την οινοποίηση το µεγαλύτερο µέρος των σταφυλιών που φυτεύονται είναι διεθνείς ποικιλίες, αν και προχώρησε σε νέες φυτεύσεις ποικιλιών Ληµνιό και Βιδιανό µε στόχο την ανάδειξη του πολιτισµού της περιοχής µέσω του κρασιού και την επέκτασή της και σε άλλες αγορές του εξωτερικού.

Όπως σηµειώνει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, Άγγελος Ζαµάνης, «η Domaine Agrovision δεν είναι ένα απλό οινοποιείο, είναι ένα όραµα που στηρίζεται στην ποιότητα των προϊόντων του, στο σεβασµό αλλά και στη δηµιουργικότητα και στην εφευρετικότητα. Για το συγκεκριµένο οινοποιείο η παραγωγή ποιοτικών οίνων είναι το κύριο αλλά όχι το µοναδικό του µέληµα. Με την εφαρµογή των αρχών της κυκλικής οικονοµίας, έχει κατορθώσει να µειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωµα και να προστατεύσει και το περιβάλλον.

Η εφαρµογή της οινολάσπης σε τρόφιµα, η χρήση παλιών βαρελιών για τη δηµιουργία τουριστικών αξιοθέατων, όπως ο θρόνος του «Ξέρξη» αλλά και βάσεων στάθµευσης ποδηλάτων, είναι λίγα µόνο από τα παραδείγµατα της έξυπνης διαχείρισης των υποπροϊόντων του οίνου. Και η δηµιουργικότητα δεν σταµατά εκεί. Η Domaine Agrovision έχει δηµιουργήσει µια επισκέψιµη υποθαλάσσια κάβα, η οποία σε συνδυασµό µε την υπεδάφια παλαίωση που εφαρµόζει µέσα στους αµπελώνες γεννά πολλές προσδοκίες. Τελευταία µάλιστα η εταιρεία, θέλοντας να αναβιώσει τον αρχαίο «Ακάνθιο Οίνο», έχει πραγµατοποιήσει και οινοποίηση µε θαλασσινό νερό και η εφευρετικότητα συνεχίζεται…».

Αύξηση παραγωγής

Το πλάνο πενταετίας προβλέπει την αύξηση της παραγωγής σε περίπου 45.000 φιάλες κυρίως με ελληνικές ποικιλίες. Οι αγορές- στόχοι εκτός από την Κύπρο, είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με την επιχείρηση να επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα, το οποίο εφόσον βρει διαθέσιμο ένα ελληνικό κρασί στην πατρίδα του να το επιλέξει, αφού το έχει απολαύσει στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Ελληνικό Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή με χαρές, χορούς, γέλια και φαγοπότι. Τα φαγητά που απλώνονται στο τραπέζι της Λαμπρής ποικίλουν από περιοχή...

REPORTS

Σημαντική μείωση στις εισαγωγές κρασιού κατέγραψε η Ελβετία το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global (IHS). Η χώρα εισήγαγε κρασί συνολικής αξίας 1,177...

REPORTS

Ο ισπανικός αμπελοοινικός τομέας διέσχισε μια χρονιά μεγάλων αντιθέσεων το 2024, η οποία χαρακτηρίστηκε από μειωμένους όγκους, ανθεκτικές αξίες εξαγωγών, αυξανόμενη εξάρτηση από τις...

REPORTS

Η χρήση καλλιεργειών κάλυψης στους αμπελώνες αποτελεί ολοένα και πιο διαδεδομένη πρακτική στο πλαίσιο της βιώσιμης γεωργίας. Αυτές οι καλλιέργειες, που εγκαθίστανται ανάμεσα στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...