Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όταν όλα ταιριάζουν στο τραπέζι, η ιστορία πίσω από κάθε κρασί ξεχωρίζει

Οι φιάλες κρασιού στέκονται σαν τρόπαια σε κάθε εορταστικό τραπέζι. Γίνονται πολλές φορές μια καλή αφορμή για συζητήσεις. Το κρασί δεν είναι πλέον ανώνυμο και δεν ήταν εδώ και αρκετό καιρό. 

Μαζί με το ελληνικό κρασί, έχει «εκσυγχρονιστεί» και ο Έλληνας καταναλωτής. Αποζητά να βλέπει όλες αυτές τις ετικέτες σε ένα μεγάλο γεύμα με φίλους, όχι για επιφωνήματα εντυπωσιασμού πάνω στο οινοποιείο ή τη χρονιά. Κυρίως για να αντλεί πληροφορίες από το πίσω μέρος, ποικιλίες, τοποθεσίες, αλκοολικούς βαθμούς, ειδικά όταν το κρασί εντυπωσιάζει. Εκεί βρίσκονται και οι αφορμές για τη συζήτηση με τον διπλανό ή τον απέναντι και πολύ εύκολα ξεφεύγουν από το πλαίσιο της φιάλης, γίνονται πατήματα για αναδρομές και προσωπικές αφηγήσεις. Σαν σύγχρονοι «Δειπνοσοφισταί», τα μέλη της ομάδας του Wine Trails βρέθηκαν με γιορτινή διάθεση στο Ovio, στην καρδιά της Αθήνας, με δύο ντουζίνες φιάλες, τόσο από καλά εδραιωμένα ονόματα οινοποιών, όσο και ανερχόμενων. Και είναι πολύ ανακουφιστικό να γνωρίζεις ότι παρά τις ακριβείς προσπάθειες ταιριάσματος, στα γιορτινά τραπέζια, σχεδόν τα πάντα ταιριάζουν μεταξύ τους.

Το κλειδί στην οινογνωσία είναι η επιθυμία της ανακάλυψης, υποστηρίζουν οι περισσότεροι σύγχρονοι σομελιέ, που έχουν εισάγει μια νέα ματιά στα ταιριάσματα. Αρχικά δεν αναγνωρίζουν αυτό που λένε «λάθος κρασί» το οποίο θα μπορούσε να καταστρέψει ένα γεύμα. Το ίδιο «δόγμα» προτείνει τα ταιριάσματα να γίνονται με βάση το «vibe» της περίστασης και όχι με βάση τα υλικά του πιάτου. Άλλωστε, το φαγητό είναι εκείνο που φέρνει στην εξίσωση του τραπεζιού τον πολυσύνθετο συνδυασμό γεύσεων και όχι το κρασί.

Υπάρχει βέβαια κάτι το ρομαντικό στην τελετουργία των «πτήσεων» και του ταιριάσματος οίνου και φαγητού. Το χαλαρό – ευέλικτο πνεύμα του δόγματος «πιες ό,τι σε ευχαριστεί» δεν μπορεί και ούτε θέλει να αλλοιώσει αυτόν το διαχρονικό πυρήνα.

Βρισκόμαστε όμως σε ένα εορταστικό τραπέζι και σε αυτό κάθονται διαφορετικές γεύσεις, ξεχωριστές προσλαμβάνουσες, ενίοτε ανάποδα γούστα στο κρασί.

Σε τέτοιες περιστάσεις, μάλλον επιβάλλεται να κινηθεί κανείς συνειδητά πέρα από την παραδοσιακή ορολογία του κρασιού, η οποία άλλωστε δομήθηκε όταν ακόμα η υψηλή γαστρονομία κινούταν μέσα σε πολύ αυστηρά στεγανά.  Είναι μια μοναδική και ευχάριστη ευκαιρία πειραματισμού και εξερεύνησης νέων πιθανοτήτων, εδώ δίνονται αφορμές ακόμα και για την διαπίστωση ότι πράγματι ορισμένοι κανόνες είναι καλό να υπάρχουν.

Μεγάλες παρέες, πολλές γεύσεις, πιάτα που μοιράζονται ανάμεσα σε εκλεκτούς συνδαιτημόνες. Επιτρέπει αυτή η εικόνα, να γίνει ακόμα και μια αντιστοίχιση ανάμεσα στις ξεχωριστές αμπελουργικές ζώνες, στα αναρίθμητα μικροκλίματα που προδίδουν ακόμα και δυο ντουζίνες φιάλες που είχαμε στη διάθεσή μας:

Από την πληθωρική Πελοπόννησο, στα δύο πρόσωπα του Αιγαίου, το μποέμ και το κοσμοπολίτικο, έπειτα στο αρχοντικό Ιόνιο. Ο ανανεωμένος αττικός αμπελώνας ήρθε με μεγάλη αυτοπεποίθηση, πέρασμα στην Εύβοια, πριν ο ανήφορος μας στείλει στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.