Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο βοήθειας 30 εκατ. για εκρίζωση αμπελώνων στο Μπορντό

Το γαλλικό σχέδιο ύψους 30 εκατ. ευρώ, που θα ισχύει έως και την 31η Δεκεμβρίου 2025, για την αποζημίωση των οινοβιομηχανιών για την οριστική εκρίζωση αμπέλων στο Μπορντό για υγειονομικούς σκοπούς ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

France, Nouvelle-Aquitaine, Department Gironde, Bordeaux wine region, Weinbaugebiet "Entre deux mers", vineyards and Chateau Lacaussade, Baurech region, late summer, öffentlicher Grund

Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος, η ενίσχυση θα χορηγείται με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του διαμερίσματος Gironde με πρωτεύουσα το Μπορντό, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον αμπελοοινικό τομέα.

Στόχος του καθεστώτος αυτού είναι η αποζημίωση των ιδιοκτητών αμπελώνων κοντά την ηλικία συνταξιοδότησης ή σε διαδικασία επαγγελματικής μετατροπής, οι οποίοι οικειοθελώς και οριστικά θα εξαλείψουν την παραγωγική ικανότητα των οικοπέδων τους μέσω εκρίζωση.

Αυτή η βοήθεια στοχεύει στη μείωση της πυκνότητας των αμπελώνων της Gironde, για την καλύτερη καταπολέμηση της εξάπλωσης της χρυσαφένιας γεύσης, μιας ασθένειας που επηρεάζει σοβαρά τις αποδόσεις.

Το γαλλικό Δημόσιο θα αποζημιώσει τους παραγωγούς με έως και 6.000 ευρώ ανά στρέμμα αμπελώνα σε παραγωγή, με αντάλλαγμα την οριστική εξάλειψη της παραγωγικής ικανότητας των πληγέντων αγροτεμαχίων.

Η επιτροπή ενέκρινε ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο και κατάλληλο για τη προστασία των αμπελουργών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται έναντι του κινδύνου για την υγεία των αμπελώνων τους.

Επιπλέον, η Επιτροπή ενέκρινε ότι το καθεστώς είναι αναλογικό καθώς περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο και θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και το εμπόριο μεταξύ των Κρατών-Μελών. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το γαλλικό σχέδιο, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...