Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όψιμος ο φετινός τρύγος στην Πιερία

Όλα συγκλίνουν ότι η Κλιματική Αλλαγή καθυστέρησε για φέτος τον τρύγο. Οι ασταθείς και σε πολλές περιπτώσεις ακραίες καιρικές συνθήκες οδήγησε την Πιερίας να μπει στον τρύγος αρκετά όψιμα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Τα σκαμμπανεβάσματα των καιρικών συνθηκών έφεραν τον φετινό τρύγο (2023) να εξελίσσεται σε πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις της Άνοιξης και του Ιουνίου, δημιούργησαν συνθήκες ασθενειών, κυρίως περονόσπορο, όπου οι παραγωγοί κλήθηκαν να τις αντιμετωπίσουν. Οι μεγάλοι καύσωνες του Ιουλίου και Αυγούστου και τέλος οι βροχοπτώσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου εμπόδισαν και καθυστερούσαν τα σταφύλια να ολοκληρώσουν τον φυσιολογικό κύκλο ωρίμανση τους (ανεβάσουν τους βαθμούς τους) και πήγε πίσω τη χρονιά. Ευτυχώς το «φθινοπωρινό καλοκαίρι» των τελευταίων ημερών βοήθησε στην περαιτέρω ωρίμανση των σταφυλιών και οδήγησε να έχουμε μιας πολύ καλή ποιότητα σταφυλιών για τρύγο. Η Πιερία βρισκόμαστε σχεδόν στα τελειώματα του φετινού τρύγου και η παραγωγή αναμένεται να κινηθεί μειωμένη.

Ο τρύγος αποτελεί το αποκορύφωμα του αμπελουργικού κύκλου, αποτέλεσμα της προσπάθειας και του μόχθου μιας ολόκληρης χρονιάς. Οι παραγόμενοι οίνοι της Πιερίας βασίζονται σε ελληνικές αλλά και σε διεθνείς αμπελοοινικές ποικιλίες όπου το μεράκι και η γνώση των αμποελουργών –οινοποιών της, μετατρέπουν το φυσικό χυμό των σταφυλιών στους επώνυμους ποιοτικούς Πιερικούς Οίνους.

Ας ξεκινήσουν οι ζυμώσεις για να παράγουμε και φέτος τους εκλεκτούς επώνυμους ποιοτικούς Πιερικούς Οίνους.

Κείμενο: Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τέχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π. Ε. Πιερίας

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.